IMT

Propali smo kao drzava i kao narod,dotakli smo dno,traktori su nam jos i dobri u boljem su stanju nego drzava.ovde je rec o imt539 on je osamdesetih bio jedan od najboljih u toj klasi.ja bih voleo da vozim Ferari ali prinudjen sam da vozim Ladu,malo je jeftinije za odrzavanje a moze da se zavrsi posao. pustite ljudi udobnost to je poslednja stvar,to je traktor.

Kad se nema nikakav traktor pa treba da moljakas da ti neko nesto uradi a usput te oderu za tu uslugu i urade s brda dola onda je i imt super.

539 je traktor kako netko rece - UNIVERZALAN... Jasna stvar da nece u dvije table raditi 20ha ali u 20 tabli hoce i to vrlo uspjesno. Znam ljude koji dan danas rade s jednim ili 2 539 u paru vise od 10 hektara povrsine i dozivjeli su duboku starost. Kad vidis covjeka sa 75 godina kako tanjura s 539, nema tu sta da se filozofira previse. Ne utjece na zdravlje samo traktor tako da malo smanjite negativne tenzije prema IMT-u. Slazemo se svi da ima boljih ali moramo se sloziti da je za svoju namjenu vrlo vrlo dobar traktorcic.

Moj kod mene tuce skoro 500 sati godisnje a naj manji je u dvoristu. s njim se rade sve "sitnarije" i za mene univerzalniji traktor ne postoji za tu namjenu i za velicine mojih njiva.

Jasno da na tablama zemlje 400m dugackim i sirokim ko zna koliko 539 sa 2m sijacicom bas i nije naj prihvatljiviji izbor ali ako radi usitnjene, nepravilne komade zemljista, posije kod mene oko 70 jutara godisnje s 15 redi IMT sijacicom i nesto sitno kukuruza s dvorednom mehanickom... Jos svake cetvrte ili pete godine usluzno sije i valja 23 jutra tablu u komadu sa spomenutom IMT sijacicom i valjkom sirine 2m.

Sve se stigne, nikog jos uvijek ne bole ledja a ako i bole nije samo od traktora, ima nesto i u prebacivanju vreca s gnojivom i sjemenom tako da taj "mali div" odradi jebacki posao na vecini ovdasnjih imanja.

Za vecinu "malih" poljoprivrednika mislim da je 539 nezamjenjiv stroj po svojoj univerzalnosti, lakoci koristenja i odrzavanja...

Opet kazem, da se radi o velikim, dugackim komadima zemlje mislim da je tu 539 prevazidjena tehnika i tu se takodjer svi slazemo. Vremena se mijenjaju, valja odraditi posao u za to predvidjenim rokovima.

Pricu o tome kako je 539 los ostavite za neke druge price posto ste vecina vas koji ga sad kudite kad-tad u familiji imali 539 preko kojeg ste sad dosli na to sto imate. Ima jos malih traktora ali ovdje je rijec o naj zastupljenijem IMT 539.

Bas to,udobnost nikad nikad nije imao a kvalitet je nekad davno imao,mada je i tad dobrano kasnio za zapadnom bracom.
Usudio bih se reci da neki nikad nisu probali nista bolje od IMT-a pa im je zato dobar. Bar da su onu rucicu kardana popeli gore da se ne moram saginjati kao da pertle vezujem,rucica hidraulika takodje,zmigavci jos gore reseni...nemojte ga vise braniti. :ppozdrav:

Dodji da vidis kako se ukljucuje kardan............:osmeh:

Ledja,pluca i glava su vredniji. Ako posejes s njim preko 100 jutara + ostalih operacija bicu ti puno jasniji. :ppozdrav:
Druže kupi bolje sedište il popravi fabričko i neće boleti leđa :osmeh:
Ajd još samo mi napiši razlog zbog čega ne menjaš taj 539 dok nisi uništio zdravlje a još nisi ni porodici osnovao:sta:

Ma koje su ovo nebuloze kao da je ijedan stari traktor udoban.
Može biti udoban kupiš sic od 1000 eura i biće...
Neznam ja imam nov sic i leđa me ne bole .
Sve radove odradi bez brige .
Evo moga fergica ma ne bi ga dao za crvenog ferarija neda se on nikad mjenjač hidrulik otvarani a 77 godina...
Moj deda je radio s njim , pa tata sad sam ja na njemu...

online photo sharing

meni je na jednom 539 stradala opruga i sediste je leglo, na drugom,sam sve i lagere napravio zimus, razlika ogromna u udobnosti

Ja sam prosle godine kod covjeka iz Rume koji pravi federe razno razne. Zena njegova prodaje na vasaru a on kuci radi. Trazio sam jace federe za orifinal IMT sic i zena je rekla da nema i da ne zna da to postoji. Dala nam adresu, osli kod covjeka i rekao je da ih radi po narudzbi za nas "vanserijske". Od kako sam te federe stavio u sic, grijeh je reci da je kao zracni ali razlika naspram standarda nebo i zemlja. Na standardnom sicu sam se vise vozio na donjem granicniku nego na federima a dotegnuto sve do kraja i amortizer nov. Samo promjenio federe, i na pola dotegnuti, preko oranja teraj kako oces, oces uzduz, oces poprijeko, mene od 150+kg sic drzi bez ikakvih problema.

Iduci puta kad budem na vasaru idem kod covjeka opet da kupim koji par jer se i ljudima laksim od mene svidja sto je sjedalo malo tvrdje al kad traktor "skoci" preko neke rupe da federi odrade posao.

Na 549 sam dobio neki "limeni" sic s isto oslabim federima, za njega su jaca varijanta federa standardni za IMT sic... Brena ima jace federe, 549 ima jace federe a na 539 je stavljen samo jedan jaci jer sam jedan iskoristio na drugo mjesto (kupio u rumi 4 komada) i posto je otac laksi i od mene i od brata njemu pase jedan standardni i jedan jaci.

Ako ste tezi od 120kg, svakako preporucujem da nabavite jace federe za sic, preporodit cete se.

Druže kupi bolje sedište il popravi fabričko i neće boleti leđa :osmeh:
Ajd još samo mi napiši razlog zbog čega ne menjaš taj 539 dok nisi uništio zdravlje a još nisi ni porodici osnovao:sta:
Jos ne radim dovoljno,a i to sto zadarim ode na drugu stranu. Koje drugo sediste ? Gramer ili tako neko ne moze da stane koje "pliva" napred-nazad gore-dole..moze samo ono iz Turske za 40e a to je isto kao i ovo sadasnje. Kad se stavi neko sire-smeta polugama,neko poviseno smeta za preglednost nazad. Bar 549 sa nekim prepravkama dolazi u obzir.

Ja sam prekjuce konacno nasao da kupim sediste za 33,i to ga licno skinuo coveku sa traktora a sad da me ubijete ne znam da li je bio 542 ili 549 sa kosom maskom je.Taj covek prodaje delove za poljo mehanizaciju i ima sve od A do S ali nema nova imt sedista,i kaze meni u sali >ako si zapeo bas za original i neces ovo Tursko evo skinucu ti sa mog traktora,ali se ocigledno nije nadao da cu to prihvatiti momentalno_Ono se bilo ukocilo ja ga otvorio i u njemu ne idu lezajevi kao kod 539 vec umesto njih plasticni tockici a mozda su i od bakelita,zavario na par mesta podmazao i evo malocas skacem po njemu ne cuje se nista tj nema skripanja tako da mislim da ce bolje odradjivati posao od turskog.

Kad se nema nikakav traktor pa treba da moljakas da ti neko nesto uradi a usput te oderu za tu uslugu i urade s brda dola onda je i imt super.

101% tačno. Pa te još palamudi da će jeftinije da ti uradi a kad uradi ofrlje pa još zakasni i posle takvog rada nit uhvati zemlja vlagu niti može da se uredi a kad se u takvu zemlju poseje ni roda ne može da bude kako treba ispadne preskupo.

Poslednja izmena:
Ja sam prekjuce konacno nasao da kupim sediste za 33,i to ga licno skinuo coveku sa traktora a sad da me ubijete ne znam da li je bio 542 ili 549 sa kosom maskom je.Taj covek prodaje delove za poljo mehanizaciju i ima sve od A do S ali nema nova imt sedista,i kaze meni u sali >ako si zapeo bas za original i neces ovo Tursko evo skinucu ti sa mog traktora,ali se ocigledno nije nadao da cu to prihvatiti momentalno_Ono se bilo ukocilo ja ga otvorio i u njemu ne idu lezajevi kao kod 539 vec umesto njih plasticni tockici a mozda su i od bakelita,zavario na par mesta podmazao i evo malocas skacem po njemu ne cuje se nista tj nema skripanja tako da mislim da ce bolje odradjivati posao od turskog.

Gde se inace nalaze ti lezajevi,nisam jos rasklapao sedista ali uskoro treba da se upustim u taj posao bas na IMT 539 '91 god. Planirao sam jedno sediste od 577 staviti u 539 koje je skoro pa novo,tad kad sam kupio 577 bez prednje vuce nije bilo na sedistu onog sica nego samo go lim te sam ga bio izbacio i kupio neko tursko,medjutim kako sam ubrzo nakon toga prodao i traktor ostalo mi je ovo orig. sediste sad planiram da ga ubacim u fergu.

Nalaze se u naslonu kod opruga,tj oni sluze kao vodjica za njegovo spilovanje,prvo odvijes onaj gore sraf gde se podesava tezina pa sa njim se dize i gornji poklopac onda ces videti kako dalje nije nista slozeno,ti lageri u praksi zaribaju i kako se vise ne okrecu onda se cuje skripanje.Imas tu i onaj amortizer koji kad je ispravan treba da prigusuje dok se izvlaci.

Kod mene nisu lezajevi vec tockici fi-40 a rupa 12,i mislim da je to bolja varijanta samo sto treba da se naprave od polietilena ili bilo koje tvdje plastike.
I kako mi se cini dosta razlicito u odnosu na 539.
img2056.jpg
[/IMG]
img2057.jpg
[/IMG]Pre tri sata ofarbano pa se polako susi.

Poslednja izmena:
to je sediste, prepravljajte stara, varite, kupite lagere i opruge i trajace duze, turska su po meni manje kvalitetna. Ko ima 50-60Ha, on sigurno ima valjda i puno jace i vece traktore, meni je vrh 539 na 6Ha, da imam 20-30Ha, imao bih valjda i 100-150KS traktor, treba i ziveti malo, ne robovati.

Nazad
Vrh