Evo, moj traktor kad je imao 20 radnih sati je isao na garantni servis jer izbacuje iz 4. brzine. Kad sam pricao s ovlastenim serviserom koji je rastavljao traktor, rekao je da sinhron kad se ubaci u 4. ima toliko lufta da je to gadno za gledati i da je sansa da se usalta skroz u 4. jako jako mala. Prije nas je doterao covjek 549 iz 50km udaljenog mjesta zbog istog problema. trazio je iz tvornice popravak mjenjaca i oni mu posalju jos gori sinhron nego je bio na traktoru pod izgovorom da to tako mora biti. Tuzio je tvornicu i nakon "kratkih" 6. mjeseci su mu poslali kompletan nov mjenjac sklopljen u kucistu da mu majstor o njihovom trosku ugradi i kaze majstor da je 4. bila napravljena "u desetu" da lufta nema skoro nista i da se ubacuje 100% i da vise nema iskakanja.
U to doba je tvornica bila u jednom od silnih restrukturiranja i nismo se htjeli zajebavati s tuzbama i sudovima i ostavili smo mjenjac kakav je i sad i eto, nema problema samo sto 4. koristim samo u slucajevima kad s teretom ubrzavam da ne silim lamelu saltanjem iz 3- u 5- posto je dosta velik razmak.
Orao sam i brao kukuruze u 4. sporoj bezbroj puta, kao i u 5. sporoj, nije ni jednom izbacio ni iz jedne, ali nizbrdo kad se rastereti sklop i kad tockovi krenu gurati mjenjac, iskace u 99% slucajeva, ne moras cak ici ni nizbrdo.
Sto se diferencijala tice, nekidan sam skidao lijevu trubu jer se otpustio klin u trubi koji nosi podiznu polugu pa kad je tu odmah sam ga izvadio van. U skoro 4 000 tesko odradjenih radnih sati ni na jednom djelu diferencijala ili konusno-tanjurastog sklpa se ne vide ni naj manji znaci koristenja, svi sarafi su na mjestu i nema znakova klimanja ili otpustanja. Jedino sto je viljuska spere savinuta, ali ni ne koristimo ju pa se nisam htio zezati s njom.
Na 549 je mjenjac jednostavno takav da je poznata stvar da iz 4. brzine iskace i to je jednostavno tako. Radim na brdima kakva neki nisu nikad u zivotu ni vidjeli i ne vidim nikakvog problema sto mi je 4. nizbrdo neiskoristiva... Jednostavno se na to naviknes i to je sva mudrost.