IMT

Interesuje me da li je neko vec ugradjivao motor DM34 u imt 549,i kako se to pokazalo u praksi? Neko je to vec pominjao ali ne mogu da nadjem...
Moj blizi komsija ugradio M34 u 549 ,motor od tamica pre 4-5 god. i odlicno radio sa silaznim kombajnom jednorednim, ali je 2 puta kidao desnu poluosovinu pri oranju. Moje misljenje, prizislo iz njegovog iskustva, je da ipak ovo slab diferncijal i poluosovine bez bocnih reduktora za motor od 60ks.

Razvod ti nije dobar, fula pumpa jedan zub.
Ovak trebaš postaviti tj zupčanik Boš pumpe podiči u desno za jedan zub, gledano prema slici.

Tj, treba biti kao na ovoj slici

auu izgleda ni ja nisam dobro uzubio traktor kad sam radio generalnu , i ja sam stavio izmedju one dve crtice zupcanik od pumpe , verovatno mi zato fali snage i teze pali , znaci opet razvaljivanje auuu

I ja vec neko vrijeme planiram ugradnju m34 u moj 549 DV. Meni bas fali malo snage za sjetvospremac a za oranje s 2x12" plugom mislim da mu nece biti nista pogotovo sto je prednja vuca tu da rastereti zadnji kraj.

Opet razmisljam da je mozda bolje da ne diram 549 nego da kupim neki 560 staru liniju i da njega ganjamo u teske poslove a da 549 radi transport i pokoju sitnicu po potrebi.

Bolji je bocni reduktor zato sto on rasterecuje diferencijal. dvije krace poluosovine su jace nego jedna dugacka. uvjek su bolji bocni reduktori nego direkt osovine u tocak. Evo za cist primjer prednja vuca na 539 gdje poluosovina ide direktno u tocak ili na 549 gdje postoji bocni reduktor. Na forumu smo vidjeli slike dosta novih 539 dv sa polomitim poluosovinama dok na 549 nije taj slucaj. Na 549 puca koljevka ali poluosovine se jos drze. Na mom 549 je napukao medjuzglob zbog toga sto ga je brat pod ukljucenom prednjom vucom u rikverc cimao na kvacilu da odgusi plug. Inace u normalnom radu nema nikakvih problema.

auu izgleda ni ja nisam dobro uzubio traktor kad sam radio generalnu , i ja sam stavio izmedju one dve crtice zupcanik od pumpe , verovatno mi zato fali snage i teze pali , znaci opet razvaljivanje auuu
probaj vrati pumpu unazad tj ka bloku koliko može pa vidi hoće li se šta popraviti. Jel baca varnice na auspuh sada:osmeh:

probaj vrati pumpu unazad tj ka bloku koliko može pa vidi hoće li se šta popraviti. Jel baca varnice na auspuh sada:osmeh:

zar nebi trebalo kad gledam odnapred razvod , u smeru kazaljki na satu za jedan zub pomeriti ? da bi se poklopila sa crticom , i kod mene stoji izmedju dve , sto je najgore pre 25 god ko je radio mu generalnu ne znam, isto je ko i ja uradio traktor nikad nije dobro palio, samo sa sprejem ili kad je vruc, ladan nema sanse , tako mi je i sad, dovoljno da radi 30 sekundi posle toga pali lako

da lete varnice

mislim da cu moci okrenuti zupcanik za zub kad izvadim pumpu, pomerim za jedan i vratim pumpu nazad , da ne skidam deklu i sve zivo

danas sam rasturio traktor, sad sam uzubio ovako, gledajuci slike po forumu ovako treba

24mxa42.jpg

Sad si dobro postavio.Najlakse je snaci se kad prebrpjis broj zuba između oznaka za bregastu ili donjeg međuzupcanika do oznake za pvp.Tad tacno znas koja je prava oznaka.Mislim prebrojis na ispravnoj slici.Tacnije između donje oznake do pvp oznake je 9 zuba ,a od oznake bregaste do oznake pvp je 14 zuba.
i01632-kopija.jpg

Ma bunile me te dve crtice. Obicno dve kad stave treba izmedju , al nije mi jasno sto ovde dve stavili ako ne treba. Bespotrebno konfuzno napravili

Ma nisi me razumeo ja sam mislio pumpu da zakrenes samo na ona tri srafa da probas samo hoce li lepse raditi bez otvaranja. Al ti vec dejstvovao:osmeh:
Koliko sam ja pohvatao varnice idu sa ranijim paljenjem a on je bio u ranije ceo zub
I kako radi sada jesi li palio?

nisam ga zavrsio,treba sutra da kupim zaptivac dekle jer se ovaj pocepao kad sam skidao pa cim sastavim javljam kako pali i radi :D

sad nesto razmisljam zbog ovog mi je mozda i teze verglao , prerano ubrizga gorivo i onda mu je teze savljadati palenje

Pa i mene bunile ove dve crtice pa sam prvo pitao i sad je sklopljen kako treba i pali i radi bez problema. Samo sto je kod mene bio zub u kasnije

Ja imam 549DV i vec sam menjao konusno-tanjirasti par i sa ovim motorom.Riknuo konusni od vracanja tereta u rikverc...kasnije sam cuo da je to kao boljka na tom traktoru jer je ugao zuba takav da dobro podnosi opterecenje kada vuce unapred ali je los i lako se kida kad gura u nazad,e sad koliko je to tacno...A postoji li mogucnost da se na bos pumpi smanji snaga motora?

Svaki spiralni zupcasti par nosi manje(za 30-40%) u 'rikvercu'.
Tako da tu nema pomoci. Dali se mogu namontirati zupcanici od 558/560?

Nazad
Vrh