IMT hidraulika

Što se tiče ventila koji hoće da ostane otvoren,problem je što su mu onih 6 rupa suviše male da bi se potpuno oslobodio ulja. Na početku su velike,ali unutra su male.... Ulje pod pritiskom pregura iglu ventila suviše napolje i igla ostane tako zaglavljena.
Rešenje: Ili kupiti ventil sa velikim rupama ili razbušiti ovom postojećem rupe na veći fi (prečnik).
A ovaj što je oslabio..... Njega možeš nabudžiti podmetanjem podloški ispod opruge,ali treba paziti na pritisak otvaranja. Normalno je oko 180b ali može da gura do 230b bez posledica po ostatak hidr. naravno ako za traktor kačiš neko teško orudje ili npr berač bunkeraš home made. U suprotnom nema potrebe. Drugo rešenje je zna se- zameniti ga novim-drugim.
Imaš i one podesive sigurnosne ventile. Jesi pokušao takvog da staviš?

Nisam pokusao podesivi, nisam ih nasao nigde...
A to bi bilo najbolje resenje.
Mada mi drugar savetuje da ovaj postojeci prepravimo da moze da se podesava....Dakle, opet budzeraj!
Ciji ventili su se pokazali najbolji?

Podesivi ponekad bude na stanju u Juselu,i ja sam sebi jednog upecao. Ali verujem da ima u nekim drugim prodavnicama samo treba potražiti. Npr Agrogas,Md komerc,Nomeks.... Prelistaj temu rezervni delovi za traktore ima dosta adresa.
Čiji su naj ventili? Mislim da tu ne igra ulogu proizvodjač,svi su manje više boflasti. Na neki način. Tafe je jedan od boljih proizvodjača,mislim od onih koji se kod nas nude na tržištu,pa ipak nema dobro rešen sigurnosni ventil,a radni.... kakvog ubodeš. Kod sigurnosnog su problem te rupice,a kod radnog verovali ili ne suviše je precizan i opet,uglavnom,budeš prinudjen da i njega budžiš. A ovi ostali,koji nemaju ni mamu ni baću na sebi-no name proizvodi,i kod njih je kako kojeg ubodeš.... Šta da ti kažem lakarije.... Buši stari ventil i vraćaj ga nazad. Ili lezi na telefon i traži podesivog.....
Aj ako ne nadješ podesivog javi mi se,pa ću ti potražiti jednog.

Momci, interesuje me sta moze da bude, prilikom podizanja hidraulice oseca se malo lupkanje, sasvim tiho, ali se i oseca pod rucicu (ne prilikom podizanja, nego kad se baci rucica na MAX i drzis prstom, osecas podrhtavanje)? U pitanju je IMT 539. I dali moze da se postavi pumpa od drugog traktora, da se pojaca, ili je ova njegov dovoljna (za pneumatsku sejalicu za kukuruz, 4 reda)???

To znaci da digne do kraja sto nije dobro.Ako se desi da sigurnjak zataji puce poklopac hidraulika.Trebas podesiti granicnik na rucici(kugla rucica) da nedize prekomjere.
Pumpa moze da dize tu sijacicu,al neznam da li ces moci upravljati traktorom kad je zakacis..

To znaci da digne do kraja sto nije dobro.Ako se desi da sigurnjak zataji puce poklopac hidraulika.Trebas podesiti granicnik na rucici(kugla rucica) da nedize prekomjere.
Pumpa moze da dize tu sijacicu,al neznam da li ces moci upravljati traktorom kad je zakacis..

Ali ona lupka celo vreme dok podigne, ne samo kad dodje do kraja...

To znaci da je dobila previse lufta na kulisama ili su pukli nosaci pumpe.Jedan nosac je sa lijeve strane a drugi sa desne.Drze ih po dva vijka 13kljuc
dsc04226-kopija.jpg

Ovako to izgleda iznutra.
dsc06909-kopija.jpg

Nosace mozes provjeriti i svana .Odvrnes vijke na jednoj strani i povuces ga malo prema van.Ako ide samo ploca sa dvije rupe bez klina na njoj onda je pukao.Tako isto odradis i na drugoj strani.Ovaj klin na slici otpane sa plocice.
foto11130.jpg

samo da nadopunimn e kad staviš nove nosače i opet lupa(razbijena rupa u koju nosač ide elipsasta pa opet ima lufta jer pumpa praktično pliva na kardanskom vratilu ) ako skineš poklopac hiraulika sredi malo hidaulik i pumpu malo pregledaj da joj produžiš vek rupe doteraj kod glodača ili strugara u krug nosače napiksnuj da idu fes u pumpu što manje lufta to bolje obavezno pogledaj igličasti ležaj u osovini pumpe i još po neki detalj a u stvari i kad malo lupa može da radi to znamo svi

Pukao poklopac hidraulike.

Deluje mi da se ne može variti, šta vi mislite? Ima više pukotina. (mislim da je varen ranije)
Ako neko ima predlog gde da tražim zamenski deo, neka javi.

Upravo se to dogodilo na pumpi od 577, drzaci osteceni i rupe razlokane, pa smo morali biksne da ubacimo.
attachment.php

attachment.php

Stim sto je kod ovog traktora za klipnu zasrafljena zupcasta pumpa, pa je prilokom drmanja klipne ostecen izlaz zupcaste i cev koja ide u njoj.
I ovde je uradjena biksna sa kanalom za o'ring gumicu, cev navarena i skinuta na meru.
attachment.php

attachment.php

I ovde je postojao luft pa je osovinica navarena skinuta i zi raubovana.
attachment.php

Imam traktor imt 539 i zamenio bih mu hidraulicno ulje 30l, koje bi ulje najbolje trebalo da uzmem? Malo sam se raspitivao za cene:

optimino sae 80w 4l - 1 860
exol traktrol 10l 85w - 2 970
galax 4l - 1 750
bell 5l 1 450

Koje mi vi preporucujete, bitan je odnos cene i kvaliteta?

1394106409-1500-x-1120px-038.JPG

Kod Imt-a je ulje za hidraulik i menjač zajedničko, pa moraš horistiti HT (hidraulik-transmisija) ulja, a obično imaju naziv "Traktol" (za IMT ide Traktol 80). A kog proizvođača, to već ne znam šta da preporučim...

sipaj hidroulicno hd 46 ili hd 68 slobodno,najjeftinije ti je mislim exol

U menjač traktora da sipa ova ulja od ovog poznatog proizvodjača? Ko bude slušao Vaše savete taj će sigurno propasti.Odakle Vama taj podatak za korišćenje tog ulja u menjaču i hidrauliku traktora i to još industrijska ulja?

Sva mešanja ulja različitih proizvodjača radite po sopstvenom nahodjenju i tu nema saveta od drugih ljudi inače preporuka svih proizvodjača je da se ne mešaju!

Isto je i kod mene bilo sa poklopcem ali koliko je djubreta natovario sa zadnjim utovarivačem i zaslužio je drugi jer nema tu popravke i bolje uzeti polovan imt nego nov indijski to odgovorno mogu da tvrdim kao i pumpu hidraulika kod mene je indijska izdržala celih pola godine i sva se raspala

Nazad
Vrh