Izvinite ako ste se uvredili . Ja nikada nisam ni video BELARUSA
Što ga onda stavljaš tamo na stoto mjesto i tvrdiš da je bolje raditi sa konjima nego sa njim ako ga nikad nisi ni vidio? Ja jos nisam prezalio Belarusa kojeg sam htio da kupim (iako bi mi zaista bio malo preveliki za moje potrebe).
Inače, što se teme tiče, jasno je da bih uvijek glasao za IMT da je ostao onakav kakav je nekada davno bio i da se nastavio razvijati onim tempom. 565DV ili 577DV (nova limarija) bi mi idealno odgovarali ali da mi danas treba nov traktor i da imam novac, jednostavno se ne bih usudio kupiti nov IMT, čak i kada bih ga mogao odmah preuzeti (o čekanju da i ne govorim...).
Mislim da se svi slažemo da bi na exyu prostorima IMT i dan danas bio najprodavaniji i najpopularniji traktor da se nije desilo ovo što se desilo u zadnjih dvadesetak godina. Naprosto, imao bi niz prednosti. Lako i jeftino održavanje, jednostavno rukovanje i širok opseg snaga i konfiguracija traktora, što je po meni veliki nedostatak Belarusa (mislim na snage traktora). IMT je u zadnje dvije decenije jednostavno upropašen, ugled mu je okaljan aljkavim radom i fušerajem, lošim kvalitetom materijala i obrade, lošim vremenima isporuke, nekonkurentnim cijenama. Ko je za to kriv neću da komentarišem ali neko sigurno jeste. Ogromnu prazninu koja je ostala iza IMT popunjavaju zapadni traktori (koje kupuju oni imućniji), Belarusi, kinezi i drugi (turski Hattat npr) za one malo manje imućne te razni polovnjaci svih crsta i marki. Jasno je da se Belarusi prodaju daleko više od IMT-a, uslovi kupovine kao i odnos uloženo-dobijeno su bolji, vrijeme isporuke je kratko, dijelovi dostupni, kvalitet prihvatljiv, postoji bar neka sigurnost u vec spomenuti kvalitet, dostupnost dijelova i jeftino održavanje. Jedina stvar koja Belarus traktorima nedostaje je malo širi opseg snaga, npr. meni (i bezbrojnim drugim malim poljoprivrednicima, posebno iz brdskih krajeva) bi idealno odgovarao Belarus snage 60-65KS sa prednjom vučom. Kada bi Belarus imao i to u ponudi na ovim prostorima (po prihvatljivoj cijeni naravno), IMT bi (nažalost!) kupovali samo veliki obožavatelji a prodavao bi se samo 539 kao super-univerzalni traktor za sitne poslove.
Lično bih npr. radije uzeo nov 577DV (nova limarija) prije nego nov Belarus (82.1, da ih uporedim jer su ipak najbliži) iz prostor razloga što mi se 577DV više svidja, ljepši mi je a i jednostavniji za korištenje. Stvar je u tome što bih ga uzeo samo onda kada bi mogao da ga dobijem u predratnom kvalitetu. IMT je nažalost izgubio "ime" i to je njegov najveći problem jer to je nešto što se gradi decenijama.