IMT 5100-5136 diskusija, dorade-prepravke

Vidi, nisam računao u paru koliko bi koštalo jer i nije to toliko bitno. Stvar je u tome da je onaj sa matorijim kejsom otegao lepu cifru za možda ne bog zna kakvu popravku a da bude veće zlo, ubrzo je opet. I to kad? Pa naravno kad ti najviše treba.
Znam da poprilično zavisi i od samog stanja traktora, ali nije valjda baaaš sve ubijeno.... Ne mora da znači, ne treba suditi po ceni traktora. Dosta zavisi i od majstora koliko će koštati remont.... Ali sve u svemu za te pare mu sigurno možeš napraviti lep remont i možda biti duže miran nego onaj sa kejsom. I plus ovog opravi lokalni majstor a onoga možda ne.

Šta ce da radi sa 5100? To je traktor bez prednje vuče koliko se sećam? Transport,neka velika sejalica,za bilo sta ozbiljnije i teze treba mu prednja vuča. Šta je alternativa? Po meni Belarus i Bog da ga vidi. 20ha tezih radova je kesa od posla i Rus to obavlja bez problema. Neće imati problema sa nabavkom delova nečega što se više ne proizvodi i opravkom nečega što se ne može opraviti jer je jednostavno fabrički promašaj.

Pretpostavljam da je cena najprivlačnija stvar na ovom traktoru. Teško da se neko na njega odluči zato što je ppuzdan, kompaktan, dobro opskrbljen delovima.
Realno nema mnogo izbora traktora koji je povoljniji od njega a slične snage, a kao i u prethodnim postovima, treba od njega bezati.

Šta ce da radi sa 5100? To je traktor bez prednje vuče koliko se sećam? Transport,neka velika sejalica,za bilo sta ozbiljnije i teze treba mu prednja vuča. Šta je alternativa? Po meni Belarus i Bog da ga vidi. 20ha tezih radova je kesa od posla i Rus to obavlja bez problema. Neće imati problema sa nabavkom delova nečega što se više ne proizvodi i opravkom nečega što se ne može opraviti jer je jednostavno fabrički promašaj.
Ljudi godinama rade i teške operacije sa traktorima bez prednje vuče, sad odjedared ne mogu ako nemaju pv.... Tu nisi u pravu.
Za nabavku delova..... Jbm li ga, potrošnih delova još uvek ima. Ali ako skrlja npr kućišta bočnih reduktora to će već teže nabaviti (zato sam napisao šta treba da uradi da to spreči).
Rus je mamara po tom pitanju. Ima delova u svakom malo većem gradu i biće ih još dugo. Ali za te pare mislim da ne može uzeti rusa sa prednjom vučom a da nije onaj stari tip tj mala kabina. Ne pratim njihove cene, ali ako može i ako mu ne smeta takva kabina onda mu je rus bolja opcija. Ukoliko ne gaji averziju prema njima.

Па управо то, нарадили се а нису произведени у великим серијама. Пронаћи исправан полован део који се често квари је авантура. То је већ очерупано.
Купити стару 82-ку, тамо се тешко промаше брзине.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Koji rus nije opcija zbog menjača? Od 80 ili 105 ks? Na 82ki menjaču ama baš ništa ne fali...
A što se tiče 5100,hm,ja sam par godina obletao oko njega, doduše dv, 5106,sa razbušenim hilznama i većim klipovima, mrcina od traktora u transportu gde sam ga koristio malo, dobijao sam ga za male pare, može i na rate, al nisam poklekao... Delova nema a i kad ih nađeš ko svetog petra kajgana... Grehota jeste reći za takav traktor, al ga treba izbeći, pre 15,20 godina su vredeli slično, al moglo da se popravi, sad, hm hm... Da ima za te pare traktor te snage, nema... I to valjda nešto govori...

Pre petnaestak godina i ja sam bio pred izborom 5106 ili Belarus 82 (siroka kabina). Meni se Imt bas svidjao, trebao nam je jači traktor ali ne previše skup. Međutim kada smo se raspitali, zbog kvarova i prepravki o kojima se ovde piše uzeli smo rusa, i dobro nas je poslužio dok se nije došlo do boljih mašina.

Rus nije opcija,prvenstveno radi menjaca. Generalno nisam ni ja za tu opciju al napraviste sad da su to takvi krsevi od traktora a oni odradili po ekonomijama i privatno posla itekako. Kao da ne mogu na ulicu izaci bez kvara.
I još uvek rade! Eno ima dva u selu. Jedan je glavni na gazdinstvu (5100) a drugi je donedavno bio glavni (5135) i radio je sve teške rabote a sad radi prevoz, rolo presa, žitna sejalica.....
-------------------
A kojih potrošnih delova za njega nema? Šta se to toliko kvari na tim traktorima?
Ljudi kupuju koje kakve stare maseje, fendove, hurlimane i sl. pa kad nešto cvakne češu se po glavi jer dela nema uopšte ili ga moraju napraviti a ni to ne bude jeftino ko ni Stevin deo. I onda kupovina takvog traktora nije egzotika i kupac nije polupan a onaj koji kupi 51xx je polupan....
Naravno da je rus bolji izbor, ali ako ga ne volE, sve i da ima kintu neće ga kupiti.
Budimo relani, 20ha zemlje čovek obrađuje... Kako da priušti sebi nešto mlađe, zapadnije, istočnije....

Kod nas ih je bilo dosta u selu.Ostalo je svega 2 kom.Jedan stoji već godinama i služi kao kokošinjac jer čim krenu da rade nešto rikne pa su digli ruke od njega.
Drugi je dobio kran za jumbo vreće i za to služi, vuče prikolice sa veštakom, istovara veštak i to je to.

Ne razumem zasto ne rus zbog menjaca,sta fali bilo kom menjacu na rusima ?.Ni jedan model nema nikakvog problema sa menjacem,ja bar nisam cuo,nebitno koji je model.

Treba biti dobro hrabar kupiti takav traktor za 20ha, ta 'mala" cena pri kupovini izadje mnogo visee kad se podvuce crta, po meni za 20ha treba univerzalac neki da moze sve raditi, 70 80ks..

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Ako je neko bio lud mi jesmo (brat i ja). Imali smo traktor Ratar 105,imali smo IMT 5210 sve se to naradilo kod nas i naopravljali i narasklapali smo se svega. Od prednjeg do zadnjeg klina sve je bilo rasklapano i opravljano,nesto pre kvara,nesto kad se skrljalo i kvarilo. Ratar (bez prednje vuče)je bio promasaj u poljoprivredi zbog odnosa mase napred nazad.Po suvom je bio odličan,čim se malo navlazi to je kraj za njega. On je pravi pogodak za ono za sta je bio namenjen: kasika napred i skip pozadi tj.radna masina. 5210 je opet druga prica.Motor koji je imao gresku sa pucanjem radilice,menjač koji je isto imao gremline i malo brzina,diferencijal koji je za taj odnos snage i mase jako slab i lose resen,ramena i osovina hidraulike stavljena sa 51..serije na 5170-5210,takodje slaba za podizanje tereta koji su u skladu sa snagom traktora(pucalo,lomilo se),pumpa hidraulike koja dobija pogon preko menjaca pa kad stisnes kvacilo hidraulika prestaje sa radom,instalacija traktora na 24v,o zvucnoj i hermetičkoj izolaciji kabine da ne pricamo...Bio sam doterao jednog 5170 kao donora za njega da bih imao delova cime da ga opravljam kad se nesto skrlja.Taj traktor je otisao u paru sa njim,veoma nekompletan. Pucala su mi kucista prednje vuče,raspadali se planetarni prenosi,napred nazad,KT par iz njega prebacen,ubacili klimu u njega,ehr mu nije radio, itd,itd..ne mogu vise da nabrajam.To sve smo mi sami opravljali,da sam za sve to placao majstore i servisere,ti traktori bi pojeli svoju vrednost svake godine samo na majstorske ruke,o zivcima da ne pricam. Jos jedna bitna stvar su prikljucne masine.Ako resite da kupujete traktor za koji nemate prikljucke cena ta tri (plug,tanjiraca,spremac)prikljucka ce uveliko preci cenu traktora. Treba misliti i o tome.Neka je svakom srecna kupovina takvog rariteta,neka ga dobro sluzi i brzo proda dalje.

Ne razumem zasto ne rus zbog menjaca,sta fali bilo kom menjacu na rusima ?.Ni jedan model nema nikakvog problema sa menjacem,ja bar nisam cuo,nebitno koji je model.
Не фали њима ништа али знам масу људи који га не могу оварисати, једноставно тај распоред брзина је глуп да глупљи не може бити. Опет имт мењач је прост за шалтање.

Pa vi ste uboli najgore traktore koji postoje na planeti! Sećam se da ste imali rogonju ali nisam znao da ste imali i ratara.... Ali dve stvari ne možeš porediti: rogonju i 100-ku kao ni površinu koju ste vi radili i 20ha putinovog kolege. I nemojte zaboraviti da čovek ne želi rusa. I šta mu onda preostaje a da nije puno para a da je mrcina ( iz nekog razloga mu treba takav traktor a ne od 70-80ks koji realno i jeste za tu površinu idealan).
Ako mu je menjač na rusu problem, onda je verovatno starija osoba u pitanju i jednostavno ne može da ga skonta iako nije baš toliko komplikovan. A verovatno čovek već ima IMT-a pa zato sad želi većeg tj 100-ku.
Kod nas ih je bilo dosta u selu.Ostalo je svega 2 kom.Jedan stoji već godinama i služi kao kokošinjac jer čim krenu da rade nešto rikne pa su digli ruke od njega.
Loši majstori ga pravili.... Ako bude na prodaju javi mi. Samo neka ne bude ove godine.

Nazad
Vrh