Hurliman

Hvala hvala! Danas sam bas podmazivao i razradjivao kojesta, mašinica nazad na desnoj polugi je bila zapekla kao da je neko zabetonirao, jedva sam je razradio, sad podmazao, radi kao sat. Provjerio sam takodje i ulje u bočnim reduktorima nazad, ono je OK (SAE 90), motorno ću mijenjati sutra kao i filter, trebam da kupim i nešto SAE80 za mjenjač i hidrauliku (kod njeg je to sve isto ulje), potom ide rasklapanje prednjeg kraja, hoću da izvadim rezervoar za gorivo i da ga isperem te da zamijenim sva crijeva za gorivo, sve je to staro pa neću da mi počne praviti probleme u poslu, bolje da sve te potrošne dijelove izmijenim dok imam vremena a traktor svakako trenutno nema posla dok ne počne koševina za petnaestak dana. Kod njeg mi se jako svidja sto je totalno jednostavan, mjenjač je vrlo precizan i lako se šalta, hidraulika praktično ista kao na IMT 539. Motor stvarno ima snage, posebno jer sam navikao na 539. Zamijenio sam par mazalica koje su bile zapekle, sve spojeve ispunio dobrom mašću, podmazao sva ležišta poluga i papučica, ostalo mi je samo jos da provjerim ulje u prednjem diferencijalu i bočnim reduktorima naprijed (ima planetarne reduktore naprijed) i to je to što se podmazivanja tiče. Danas sam ga cijeli dan čačkao i udešavao :)
 
MA naradit ces se sa tim trktorom!!! Covjek (moj komsija) ima isti i samo ima rijeci hvale o njemu!! NEki dan sam takodje vozio taj komsijin traktor io sijacicu OLT 4 reda,nije ju ni osjetio za sobom!!!!
 
Hidraulika im je zaista veoma jaka, prema onoj brošuri treba da dize oko 2400kg. Već sam ugovorio da pravim prednje tegove, planiram nekih 100kg staviti naprijed, dobro će doći u oranju a i u koševini, ona moja kosa je mnogo teška pa će sa tegovima rad s njim biti sigurniji, a 100kg neće biti neko posebno opterećenje za prednji most i ležajeve.
 
Ma gdje ce da mu bude puno ja imam na Goldoniju 3050 teg od 80 kg i ne osjeti ga uopste nista mu nije otislo sa odradjenih 400 radnih sati!! Evo teg slican mozes napravit na Hurlimanna!!! Malo je kaljav al ne skodi:
2e2qk9f.jpg
teg je extra komsija na Goldoniju 37 dt ima isti i jos po dva na tckovima tega sto ti dokazuje koliko smo mi u brdovitom terenu!!!!!
 
Danas sam bas bio vrijedan, evo sta sam sve radio:

1. Rasklopio svu limariju naprijed sa traktora
2. Skinuo rezervoar goriva
3. Skinuo sva crijeva za gorivo
4. Skinuo filter goriva
5. Napravio sva crijeva za gorivo nova po mjeri
6. Isprao rezervoar goriva
7. Ponovo sve namontirao
8. Postavio nova crijeva
9. Postavio novi filter
10. Izračio sistem
11. Montirao limariju
12. Upalio traktor, i sad radi 10x bolje, prede kao mačor a riče kao zmaj kad se da gas.
13. Provjerio ulje u mjenjaču i dosuo 2 litra, treba još ali to ću sutra da kupim.

Cjelokupni današnji posao me koštao samo 25KM (12.5E) i to uključuje i nova crijeva i novi filter, sistem je poptuno ispran, sva crijeva su sada potpuno nova. Jes da sam bukvalno spao s nogu, al vrijedi, kad ga čujem kako lijepo radi odmah se bolje osjećam. Inače, jedno zanimljivo otkriće. Prednja maska djeluje onako masivno, ali kada sam odvrnuo sve zavrtnje koji je drže (4 komada M22 i 3 komada M1:cool: i krenuo da je skidam s ocem, umalo nismo obojica ostali bez nogu. Maska je teška najmanje 80-100kg, sva je izlivena u komadu, nisam uopšte očekivao da je moguće da je do te mjere teška. Iznenadio sam kada sam vidio da su svi dijelovi prednje maske (ukrasna rebra i slično) masivni odlivci, ona crna rebra sa strane su teska po 10kg svaki. Eto kako su se nekad traktori pravili, a danas sve zivo plastika, kao sto neko reče, traktor pucketaju ujutru kada ih obasja Sunce. Mislim da sam ustedio najmanje 50E, koliko bi (NAJMANJE) uzeo neki majstor da je sve ovo radio.
 
Dobro je kada si ga uradio prije udarne sezone,a svaki EUR je bitan bolje naspi goriva nego da das nekome da ti to odradi jer ti je mrsko!!! Jesil napravio otaj teg na traktor ako jesi sj stavi kakve slikice da pogledamo!!!
 
Dobro je kada si ga uradio prije udarne sezone,a svaki EUR je bitan bolje naspi goriva nego da das nekome da ti to odradi jer ti je mrsko!!! Jesil napravio otaj teg na traktor ako jesi sj stavi kakve slikice da pogledamo!!!

Ma ja ba, sto bi davao kome pare, tako sam i na 539 isto sredio sistem za napajanje gorivom, sva crijeva, filteri, nova AC pumpa, ma kao nov radi a potrosio samo 40M za sav materijal. Em su majstori skupi, em ih većina pojma o zivotu nema, em su aljkavi. Ovako lijepo alat u ruke, gomilu strpljenja, par piva ladnih, kilu totmasti i polako, zavrtanj po zavrtanj, sve rasklopljeno, očišćeno, ispravno, podmazano, sklopljeno i dovedeno u fabričko stanje, nijedan majstori ne bi ulozio toliko vremena i paznje kao sto covjek ulozi kad sam sebi radi. Tegove jos nista nisam radio, bit ce to inače kombinacija beton-čelik ali udešena tako da spolja izgleda kao da je sve od metala. Sad moram opet da se posvetim magistarskom radu, mentor me je*e samo tako, bezveze gubim vrijeme zbog neg, da mi je se vise rijesiti te zaje*ancije.
 
PA covjek hoce da dovede traktor u savrsenstvo i sta tu ima loseeee hehehehehe uglavnom traktor ti je extra a to si u pravu niko ne zeli posvetiti toliko paznje traktoru osim vlasnika koji zeli da ga uredi ili samo da popravi neki kvarrr!!!
 
Zombie, meni se čini da ti je Hurliman zanimljiviji od magistarskog rada. :haha:

Pa pravo da ti kažem da jeste, ali nije tu stvar u samom magistarskom radu, već u tome što se sva ta silna birokratija trudi da ti oteža svaki korak naprijed, samo se izmišljaju nove gluposti, nova ograničenja, treba ovo, treba ono, treba čekati ovo odobrenje od onoga, a taj neko je uvijek negdje na putu, u inostranstvu...smuči se to čovjeku. Npr, 8 mjeseci sam morao da čekam samo da dobijem naziv teme i svo to vrijeme nisam mogao ama baš ništa da radim na samom magistarskom, jer nisam znao kako će tema biti formulisana. Posle toga, 6 mjeseci me već dangube oko raznih čekanja i termina, a zadnjih 15 dana čekam mentora da se vrati sa puta pošto neće da se javi na telefon. Više od godinu dana sam izgubio bukvalno nizašta.

Da se vratim na temu traktora, danas je na rasporedu mijenjanje ulja u motoru kao i uljnog filtera, dosipanje još par litara ulja u mjenjač i to je to, spreman je za rad. Inače, u mjenjaču je falilo dosta ulja a otkrio sam i zašto. Kada su istovarali mašine iz kamiona, sa ovim traktorom su sve iznosili. Medju tim mašinama bio je i utovarivač za stajnjak sa gomilom jednosmjernih cilindara. Kada sam ga onako osmotrio, ostavljen je tu na placu poptuno "rastegnut", dakle u maksimalnom izduženom obliku, tako da su svi cilindri ostali puni ulja, a cilindri su mu pravo debeli (inače to je neki baš mnogo masivan utovarivač, mogao bi komotno služiti i kao bager). Pored toga, na tom utovarivaču je bilo dosta curenja na spojevima a i na samim cilindrima, pa je mnogo ulja iscurilo (bio je djelimično rastavljen, pa je sastavljan u kamionu prije iznošenja). Siguran sam da je tako traktor ostao bez bar desetak litara ulja u hidraulici.
 
Kako je sa rezervnim delovima za njih

Ima u Gračanici (1.5 sati voznje od mene), cijene su "normalne", npr. osnovni komplet za remont motora (cilindri, klipovi, karike) je oko 600E (plus leteći ležajavi, ležajevi radilice, ruke...), ali opet nije ništa toliko tragično, bitno je samo da ne zatreba. Ove sitnice kao AC pumpa, filteri, toga ima, danas sam bas zamijenio ulje u motoru, na njeg pasuje isti filter kao na IMT539 (isti priključak, isti navoj), ali sam stavio veći filter naravno (gotovo isti kao ovaj što je bio na njemu, možda je 10% veći). Takodje sam nasuo još 4 litra ulja u mjenjač, sad je nivo ulja u njemu nešto malo ispod maksimuma, taman. U osnovi, sad je 100% spreman za rad, prvi posao će mu biti koševina sa onom mojom Fahr KM24 (185cm rotaciona kosa sa 2 diska) za desetak dana.
 
Em su majstori skupi, em ih većina pojma o zivotu nema, em su aljkavi.

nijedan majstori ne bi ulozio toliko vremena i paznje kao sto covjek ulozi kad sam sebi radi.

Samo da se osvrnem :)

Nisam majstor, isto radim samo sebi i kolegama iz zajebancije i pića..

Ali, nije uredu loše pisat o ljudima, pogotovo dovodit u pitanje nečiji radi i njegovu cijenu. Pretpostavljam da ovaj tvoj rad nema cijenu, jel? Ali generalno gledajući to su samo izmjene ulja, crijeva i sl. sitnice, to za mušteriju je uvjek preskupo a nekad posebno sitnice znaju dobro iznervirat a njih nemožeš naplatit.

Iskreno, koliko cijeniš taj svoj rad? koliko bi ti to platio nekome majstoru? Kad sagledaš ipak je to samo ulje, i par crijeva a sati si ubio mnogo..

Inače traktor je vizualno ok, nek se i mehanički pokaže olrajt pa samo gas, gas.
 
Samo da se osvrnem :)

Nisam majstor, isto radim samo sebi i kolegama iz zajebancije i pića..

Ali, nije uredu loše pisat o ljudima, pogotovo dovodit u pitanje nečiji radi i njegovu cijenu. Pretpostavljam da ovaj tvoj rad nema cijenu, jel? Ali generalno gledajući to su samo izmjene ulja, crijeva i sl. sitnice, to za mušteriju je uvjek preskupo a nekad posebno sitnice znaju dobro iznervirat a njih nemožeš naplatit.

Iskreno, koliko cijeniš taj svoj rad? koliko bi ti to platio nekome majstoru? Kad sagledaš ipak je to samo ulje, i par crijeva a sati si ubio mnogo..

Inače traktor je vizualno ok, nek se i mehanički pokaže olrajt pa samo gas, gas.

To nije bilo samo ulje i par crijeva, pošto sam morao da rasklopim cijeli prednji kraj traktora (nisam pravio slike jbga!!), a to je podrazumijevalo skidanje kompletne limarije, filtera za zrak i njegovih instalacija, kompletne električne instalacije naprijed, vadjenje rezervoara (a njega je zaista teško izvaditi jer je vrlo tijesno upakovan), vadjenje cijele instalacije za gorivo koja je vrlo nezgodno sporovedena, pravljenje nove, postavljanje nove koje je bilo zaista teško izvesti jer je naprijed utrpano mnogo stvari na malo prostora, ponovna ugradnja svega zivog, i tek na kraju jednostavno izračivanje i startovanje. Nedavno sam imao problem na IMT539, nije htio da pali i jako loše je radio, pozvao sam majstora jer sam mislio da je nešto ozbiljno, on je solidna 2 sata mijenjao filtere, uprljao mi naftom cijelo dvorište i uopšte nije mogao da pokrene traktor, pošto je bio ubijedjen da filteri koje sam kupio ne valjaju, iako sam ja sumnjao na AC pumpu. Nakon što mi je vrlo papreno naplatio to što 2 sata nije uradio ništa, već je pogoršao stanje, ispratio sam ga iz dvorišta, lijepo kupio nova crijeva i AC pumpu i za nešto više od pola sata traktor je radio kao nov. Kada sam kupovao ovaj traktor, poveo sam majstora (drugog, kao mnogo poljeg) da ga pogleda, i on je pokazao nevidjeno neznanje jer nije mogao da nadje pumpu visokog pritiska, a kada sam mu objasnio da praktično svi stariji SAME, Lamborghini, Hurliman (i mnogi noviji Hurlimani) praktično nemaju posebnu pvp pumpu (u posebnom kućištu vani na motoru), već se injektori nalaze direktno oslonjeni na bregastu osovinu koja ih pogoni, on je tvrdio da lupam gluposti i demonstrativno je otišao, naplativši mi 10E. Prije par godina sam htio da mijenjam kočnice na IMt539 i "majstor" kog je otac doveo nije znao da ih skine. Komšiji je "majstor" čitava TRI dana mijenjao zupčanike u bočnom reduktoru na Rakovici 60 (rasuo se ležaj i kuglice uništile oba zupčanika) i naplatio mu VRLO papreno. Imam bezbroj takvih primjera, ja do sada na ovom kraju nisam vidio nijednog majstora koji je znao da radi svoj posao kako treba niti da ga radi potrebnim kvalitetom. Poznaniku iz susjednog sela majstor je napravio štetu od više hiljada evra kada mu je uradio generalku na International 844XL nakon što je montirao motor sa novim sklopovima i nije postavio uljnu pumpu kako treba niti su cilindri bili postavljeni kako treba i ko zna šta još, pa je motor otišao u tri majčine čim su ga startovali (kompletna havarije, čak je i radilica pukla). Majstor nije naravno htio priznati greške niti prihvatiti odgovornost za troškove, već je svalio krivicu na loše dijelove (kupljene originalne dijelove i donesene iz Njemačke od strane vlasnika traktora lično). Drugom komšiji je majstor uništio motor na Zmaj kombajnu (zaboravio gedoru u karteru, zahvatila je radilica i BUM). Da ne duljim više.

Nakon svega vidjenog, smatram da zaista imam pravo da kažem da većina majstora nema pojma o svom poslu, te da su aljkavi. U ovaj traktor sam uložio nekoliko dana vrlo pažljivog rada koji se ne može platiti, tj. nema tih para za koje bi neki majstor radio onako kako čovjek može sam sebi da radi. Takav rad, pažljiv i vremenski zahtjevan, neće vršiti nijedan majstor. Ja nisam nikakav majstor, nisam automehaničar niti imam ikakvo obrazovanje na tom polju, niti sam bio kod nekoga na obuci. Po struci sam dipl. inženjer mašinstva i to mi je sasvim dovoljno za poslove koje radim sam sebi. Jedini poslovi kojih se ne bih doticao je podešavanje pvp pume i otvaranje samog motora, jer nemam iskustva sa prvim niti alat za ovo drugo.
 
Nazad
Vrh