Samo da se osvrnem
Nisam majstor, isto radim samo sebi i kolegama iz zajebancije i pića..
Ali, nije uredu loše pisat o ljudima, pogotovo dovodit u pitanje nečiji radi i njegovu cijenu. Pretpostavljam da ovaj tvoj rad nema cijenu, jel? Ali generalno gledajući to su samo izmjene ulja, crijeva i sl. sitnice, to za mušteriju je uvjek preskupo a nekad posebno sitnice znaju dobro iznervirat a njih nemožeš naplatit.
Iskreno, koliko cijeniš taj svoj rad? koliko bi ti to platio nekome majstoru? Kad sagledaš ipak je to samo ulje, i par crijeva a sati si ubio mnogo..
Inače traktor je vizualno ok, nek se i mehanički pokaže olrajt pa samo gas, gas.
To nije bilo samo ulje i par crijeva, pošto sam morao da rasklopim cijeli prednji kraj traktora (nisam pravio slike jbga!!), a to je podrazumijevalo skidanje kompletne limarije, filtera za zrak i njegovih instalacija, kompletne električne instalacije naprijed, vadjenje rezervoara (a njega je zaista teško izvaditi jer je vrlo tijesno upakovan), vadjenje cijele instalacije za gorivo koja je vrlo nezgodno sporovedena, pravljenje nove, postavljanje nove koje je bilo zaista teško izvesti jer je naprijed utrpano mnogo stvari na malo prostora, ponovna ugradnja svega zivog, i tek na kraju jednostavno izračivanje i startovanje. Nedavno sam imao problem na IMT539, nije htio da pali i jako loše je radio, pozvao sam majstora jer sam mislio da je nešto ozbiljno, on je solidna 2 sata mijenjao filtere, uprljao mi naftom cijelo dvorište i uopšte nije mogao da pokrene traktor, pošto je bio ubijedjen da filteri koje sam kupio ne valjaju, iako sam ja sumnjao na AC pumpu. Nakon što mi je vrlo papreno naplatio to što 2 sata nije uradio ništa, već je pogoršao stanje, ispratio sam ga iz dvorišta, lijepo kupio nova crijeva i AC pumpu i za nešto više od pola sata traktor je radio kao nov. Kada sam kupovao ovaj traktor, poveo sam majstora (drugog, kao mnogo poljeg) da ga pogleda, i on je pokazao nevidjeno neznanje jer nije mogao da nadje pumpu visokog pritiska, a kada sam mu objasnio da praktično svi stariji SAME, Lamborghini, Hurliman (i mnogi noviji Hurlimani) praktično nemaju posebnu pvp pumpu (u posebnom kućištu vani na motoru), već se injektori nalaze direktno oslonjeni na bregastu osovinu koja ih pogoni, on je tvrdio da lupam gluposti i demonstrativno je otišao, naplativši mi 10E. Prije par godina sam htio da mijenjam kočnice na IMt539 i "majstor" kog je otac doveo nije znao da ih skine. Komšiji je "majstor" čitava TRI dana mijenjao zupčanike u bočnom reduktoru na Rakovici 60 (rasuo se ležaj i kuglice uništile oba zupčanika) i naplatio mu VRLO papreno. Imam bezbroj takvih primjera, ja do sada na ovom kraju nisam vidio nijednog majstora koji je znao da radi svoj posao kako treba niti da ga radi potrebnim kvalitetom. Poznaniku iz susjednog sela majstor je napravio štetu od više hiljada evra kada mu je uradio generalku na International 844XL nakon što je montirao motor sa novim sklopovima i nije postavio uljnu pumpu kako treba niti su cilindri bili postavljeni kako treba i ko zna šta još, pa je motor otišao u tri majčine čim su ga startovali (kompletna havarije, čak je i radilica pukla). Majstor nije naravno htio priznati greške niti prihvatiti odgovornost za troškove, već je svalio krivicu na loše dijelove (kupljene originalne dijelove i donesene iz Njemačke od strane vlasnika traktora lično). Drugom komšiji je majstor uništio motor na Zmaj kombajnu (zaboravio gedoru u karteru, zahvatila je radilica i BUM). Da ne duljim više.
Nakon svega vidjenog, smatram da zaista imam pravo da kažem da većina majstora nema pojma o svom poslu, te da su aljkavi. U ovaj traktor sam uložio nekoliko dana vrlo pažljivog rada koji se ne može platiti, tj. nema tih para za koje bi neki majstor radio onako kako čovjek može sam sebi da radi. Takav rad, pažljiv i vremenski zahtjevan, neće vršiti nijedan majstor. Ja nisam nikakav majstor, nisam automehaničar niti imam ikakvo obrazovanje na tom polju, niti sam bio kod nekoga na obuci. Po struci sam dipl. inženjer mašinstva i to mi je sasvim dovoljno za poslove koje radim sam sebi. Jedini poslovi kojih se ne bih doticao je podešavanje pvp pume i otvaranje samog motora, jer nemam iskustva sa prvim niti alat za ovo drugo.