Hladnjače za voće

I posle svih peripetija i muka kojih sam imao... Skoro je gotovo :ppozdrav:
img1237.jpg

img1240.jpg

img1242.jpg

img1318.jpg

img1243.jpg
 
Drago mi je da se neko javi u ovoj temi. Kolega ako ti nije teško, napiši malo o hladnjači koju si radio, koliko kubika, za koliko tona, koliko te koštalo, šta je novo, šta je polovno i sl. Takođe koliko ti vuče struje.
 
Moja je radena nova za sljivu namenskiima 32 kubika prostora paneli 10 su kostali 1000 evravrata sa grejacem 250 evra i motori 2800 evra novi italijanski neznam marku inace je montirana u garazi gde je bio traktor pa je zato tako manja .u avgustu potrosi struje za 4000 dinara mesecno .dnevni unos robe max1000 kg ja sam tako hteo
 
Hladnjaca je za plusni rezim.


img0801.jpg


Ne znam jos koliko trosi struje jer je jos nisam pustao da radi, malo fale ::novac::... Ukupno me je iskostala oko 5000, sa svim pripremama koje sam imao i svim troskovima. Ako ima jos neko pitanje, pitajte, ono sto znam reci cu...

- - - - - - - - - -

Da li neko zna za koliko kosta iznajmljivanje hladnjace?
 
Sto se iznajmljivanja tice, trosak bi trebao da bude oko 1 din/kg mesecno plus po oko 0.5 din/kg za utovar i istovar. Ovo su prosecni troskovi a mogu se razlikovati od sezone do sezone.
 
Поздрав, молио бих искусне и упућене у овај посао за савет. Наиме почео сам са монтирањем једне минусне коморе од 27 кубика, монтирао сам панеле у подруму 8 см. Пронашао сам на нету у Италији неке моноблок системе. Све је већ монтирано само практично да се укључи у струју. Ради се о новој опреми и цена је чини ми се веома повољна. Шта мислите о тим моноблок системима и да ли би мени задовољио потребе агрегат који је 2.4НР јачине и коме је расхладна снага 2770w. Иначе дневни унос би ми био до 400кг вишње и купине.
Кога интересује ево сајта где сам пронасао ову опрему http://www.cellafrigo.com/
 
Pozdrav svima. Hteo bih da čujem neki savet oko gradnje hladnjače. Imam objekat star 5 godina 24mx12mx4.5m, zidan blokom krov od čelične konstrukcije sa poliuretanskim krovnim panelima debljine 80mm, razmišljao sam da deo tog objekta iskoristim za hladnjaču. Hladnjača bi morala da bude minusna pošto bi se zamrzavala malina, od 150-200 tona po sezoni. Planirao sam da napravim jednu komoru za 50t a drugu za 100t maline, plus tunel za zamrzavanje. Hladnjaču bih koristio i za pothladu šljive.
Najviše me interesuje koliko bi me koštala izgradnja nove hladnjače sa čeličnom konstrukcijom u odnosu na adaptaciju postojeće zgrade, voleo bih da mi ova zgrada ostane za druge namene ako razlika u ceni nije velika. Pretpostavljam da su na postojećoj zgradi krovni paneli tanki (80mm), pod bi morao da se odradi i naravno paneli i uređaji za zamrzavanje. U glavi mi je negde da je razlika u investiciji samo u čeličnoj konstrukciji i betonski pod koji bi morao da se uradi na novoj zgradi. Otac mi je za prvu soluciju, da se adaptira postojeći objekat jer po njemu će sve to više da traje jer su paneli zaštićeni od spoljnih uticaja, a ja sam više za drugu da bi nam ta prva zgrada ostala za druge poslove. Pomozite mi i recite mi šta biste vi pre od toga uradili.
 
Kolega, moje mišljenje je da ti je otac u pravu, jer ti već imaš sagrađen objekat kakav i treba za jednu hladnjaču, sem možda visine koja je mogla da bude i nešto veća, a da na novom objektu moraš da napraviš sve to isto, jedino možda da izbegneš zidove, ali ćeš onda morati da staviš i nešto jače stubove, kao i sveukupnu konstrukciju. Ako ti taj objekat nije trenutno neophodan, najbolje je da tu namontiraš hladnjaču a ako ti treba još prostora dogradićeš, ali tek kad ti hladnjača donese neki dohodak, a ne sad u početku, a veruj mi gradnja novog objekta nije baš jeftina, jedino ako ti novac nije nikakav problem. A što se troškova za izgradnju same hladnjače tiče mislim da će te sve to ukupno izaći oko 30 -50 000 eura, sve zavisi od tvojih tačnih zahteva, od toga ko namešta, i sl., a bilo bi lepo da postaviš ovde neku ponudu koju budeš dobio rasčlanjenu po stavkama, jer imamo jako malo pravih podataka ovde a većini od nas ovde prisunih bi jedna takva hladnjača ldobro došla.
 
Pričao sam sa kolegom sa foruma frižiderdžija i orijentaciono me košta 55 000€-60 000€. 15x12x4.5 prostor za skladištenje, plus klasični tunel 10t/24h 6x4x4.5, zidni i krovni paneli 16cm, 600kvm x 32€ (26€ panel+6€ montaža), kompresori i isparivači sa ugradnjom ukupne snage 40kw ~35000€, vrata 3x1500€ (1.4x2.4). E sad za mene ima problem oko poda pošto je moj čist beton, postoji opcija da nadogradim izolaciju ali onda ne bih mogao dve palete u visinu nego jednu jer bi mi korisna visina bila negde oko 3m, a druga opcija je razbijanje betona i ukopavanje u zemlju što bi me koštalo još 8000€-9000€. Inače što se tiče nove zgrade pored postojeće to bi me koštalo još nekih ~30 000€ što podrazumeva novu čeličnu konstrukciju ~10t x 1.3€, plus krovna konstrukcija sa limom nekih 15 000€, novi temelji itd. To je to otprilike, ne mogu vam reći baš detaljno jer smo ovo otprilike pričali. Najveći mi je problem struja, jer koliko sam razumeo maksimalna snaga priključka struje za domaćinstva je nekih 27kw što je za mene malo jer za mene treba ~50kw, a to je moguće samo dobiti tako što bih sve morao da odradim legalno, projekat, uknjiženje, promena namene i ostale zajebancije kao što je protivpožarna zaštita itd. a to je još mnogo,mnogo evrića. Sve bi bilo mnogo lakše kad hladnjača bila u plusnom režimu, ali to meni ne vrši posao...
 
A kolika je minimalna visina prostorije za 2 palete jedna preko druge( i na koje palete mislis, verovatno na ram palete),s obzirom da ti izolacija poda nece znacajno smnjiti visinu, da li je problem visina objekta kao takva ili sto viljuskar nece moci da digne 2 palete. Sve u svemu sve dorade su papreno skupe tako da je to neisplativo, a sto se tice struje mozes probati da uzmes jos jedan novi prikljucak za struju, kostace te oko 1500 eura, tu ces dobiti jos toliko snage pa da vidis mozes li onda da zavsis posao.
Takodje me interesuje nesto iz tvoje racunice, kazes da te paneli sa rashladnim uredjajima kostaju oko 35000 plus vrata oko 4500, sta ti je onda u racunici do 55 000 ili 60 000 eura tj. do ukupne cene, pitam cisto jer me zanima sta je sve potrebno radi sto preciznije racunice, i je li ova cena za onih planiranih 150t ili manje.
 
Nisam se dobro izrazio, 35 000€ su samo novi rashladni uređaji, za lager i za tunel za zamrzavanje, paneli su ~20 000€. S tim što bih sa polovnim uređajima mogao da uštedim oko 10 000€. Realno mogao bih da uštedim i na panelima tako što bih uzeo polovne, i tu sigurno bar 5000€. Što se tiče paleta, računica je otprilike ovakva: 15mx12m=180m2 palete su 1mx1.2m ali su stope dole malo šire (ram palete) pa računamo da paleta zauzima 1.3m2, što znači da bi tu stalo nekih 138 paleta u jedan red ili 276 paleta u dva reda. Od toga računaš da ti je iskoristivost oko 80% zbog potrebnog prostora za manevrisanje i prolazak viljuškara što ispadne da je nekih 220 paleta maksimalno što može da stane, to je verovatno nekih 130t. U mom slučaju ako dignem (od 30 do 50cm za valjanu izolaciju za minusni režim) pod meni bi ostalo 300-310cm visine što je malo zeznuto za 2 palete uvis jer je paleta od 150cm po meni niska. Ako ne dignem pod nego ga ukopam onda imam ~350cm visine što je dovoljno za 2 palete po 170cm, što je i neki standard za paletne ramove. E sad jedno objašnjenje zašto je bitno uraditi dobru podnu izolaciju, nezavisno od gubitka toplotnog učinka. Ako se uradi loša izolacija poda, hladnoća dopire duboko u zemlju, u zemlji nastaje permafrost, zaleđena zemlja puca i puca beton iznad nje što dovodi do urušavanja betona, u nekim slučajevima napravi problem sa celom zgradom, pa je potrebna preskupa sanacija toga, pa te sanacija ispadna kao pola hladnjače.
 
Mala ispravka.Dimenzija euro palete je 80x120 i staje oko 500kg malina a visina cistog otvora mora biti 4m. Kako mislis da imas potrebnu cirkulaciju vazduha ako ostavis 10 cm razmaka izmedju plafona i gornje palete.Sto se tice poda u pravu si.Pod se radi u dva sloja obavezno. 2x 10 cm stiropora(25gr) ili 2x7cm stirodura.Pojedinci stavljaju grejace u pod sto je skuplja investicija ili provetravanje poda cevima.
Od komora minimum moras imati pre svega tunel za smzavanje, jaku podhladu i lager komoru koja radi u minusu.Kazes da bi radio 200 t maline a to znaci da bi prosecno dnevno brao oko 6 t pa ti treba i tunel toga kapaciteta a njegova el. snaga ti je oko 50 kw a da ne pricam o ceni.
Mislim da si dobio vrlo pausalne informacije, dobro razmisli o svemu.
 
Poslednja izmena:
Za maline se ne koristi euro paleta, nego ona klasična 100x120, dimenzije gajbica su 49cmx30cm, staje ih 8 u osnovi. Cist otvor imam 4m, jer je visina magacina 4.5m, ali roba ne sme da ide iznad donjeg nivoa isparivača, znači imaš slobodan prostor od donjeg nivoa isparivača pa do plafona. Ja koliko sam razumeo frižiderdžiju, pod sa grejačima je skuplja investicija nego pod sa cevima jer ima neke razlike kako se slažu slojevi izolacije, i naravno pod sa grejačima mora s vremena na vremena da se uključi i troši energiju, a sistem sa cevima ne troši ništa. Tunel smo računali da ide u 2 šarže po 5t dnevno, jer kapacitet tunela mora da bude bar 10t, prosek je 6t berbe ali znaš da je špic za malinu nekih 15 dana gde se nekad i prebaci 10t. Ovo i jeste sve bilo paušalno, ali koliko toliko približno.
 
Aco, tacno je da u svojoj hladnjaci mozes koristiti kakve hoces palete ali valjda imas nameru prodavati smrzlu malinu, a to ide ovako: dodje vozilo koje kupuje i vozi pravo u E.Uniju , ostavlja ti prazne palete a od tebe uzima malinu sa paletama i na istovaru ponovo zaduzuje palete. 99% firmi u Uniji radi sa Euro paletama pa mi nije jasan tvoj nacin manipulacije.Mozda sa tvojih nestardandnih da prprepakujes na Euro paletu, prilikom utovara !
Kazes priblizan proracun! Nije priblizan ni u struji ni u novcu .
Ne moras mene slusati posto imam malo iskustva sa takvim rashladnim sistemima(jedva 20 godina), raspitaj se jos kod nekoga.
Srdacan pozdrav
 
Ni ti ni ja nismo 100% u pravu, sad sam video. Palete 120x100 se koriste, ali samo za tunel i dok se roba iz gajbica ne prebere i prepakuje u kutije, tek onda te kutije idu na euro palete. A za proračun u struji i novcu ne znam koliko približnije ti možeš da izračunaš, jer ovde nisu rađeni proračuni preko onih softvera. Ako možeš voleo bih da vidim tvoj proračun, svaka informacija mi znači. U kojoj firmi radiš ako nije tajna?
 
Rekao sam ti da u svojoj hladnjaci mozes raditi po svojoj volji ! A sto bi imao dve vrste paleta ponovo mi nije jasno ? Mogu uraditi proracun , samo mi posalji konkretan zahtev.Obzirom da imam svoju firmu ne bih koristio ove stranice za svoje reklamiranje pa se javi na pp.Veliki pozz
 
Pa jednostavno jer ne možeš gajbice 6/1 dimenzija 49x30 da popakuješ na euro paletu a da ne popadaju tokom transporta po hladnjači. Tih 120x100 paleta je dovoljno da imaš 30-40, samo da pokriješ vreme od prijema robe do izručivanja u kutije. Ne znam jesi li gledao u nekoj hladnjači prijem maline, bilo ona mala ili velika. Isto tako se radilo i u hladnjači ETNO ART Koštunići ili kasnijeg imena JUTRA.
 
Kolega "Happy star", drago mi je što si počeo da pišeš na forumu, i još mi je draže što imamo još nekog sa iskustvom u hladnjačarskom poslu. Bilo bi lepo da uzmeš proračune za već izgrađene hladnjače koje si uradio i da u grubim crtama ovde napišeš koliko su izašle rasčlanjeno na neke krupnije celine i neki opis same hladnjače, za šta će služiti i sl.Bilo bi lepo da imamo ovde okvirne računice za hladnjaču od 50t, 100t i sl. sa tunelom, bez njega, munusna plusna i td. a kad otprilike vidimo šta kome odgovara onda da te kontaktiramo na PP da ti ne dosađujemo non stop a ustvari još uvek ne znamo šta hoćemo.
Unapred hala
 
Nazad
Vrh