Porcitao sam temu, i mogu vam reće da je poprilično interesantna, pogotovu deo sa zetom
Koliko je meni poznato da bi se voda razdvojila potrebna je energija, a da bi se taj gas kasnije iskoristio ne može se dobiti ista energija koja se uložila, već uvek manja, pošto postoje gubici, tako da sam skeptičan po tom pitanju.
Međutim ono što mi ipak ostavlja malu nadu da sve to možda nije samo marketinška magla koja se prodaje lakovernim jeste kogeneracija. Naime, svagi generator ima određeni stepen iskorišćenja i on je određen nekim maksimumom(u ovom slučaju generator je motor, nisam stručan pa ne bih dalje da zalazim) i on se nikako ne može premašiti. Kod motora je negde oko trećine(kažem nisam stručan pa ne znam baš taćno, ali tu je, par procenata gore-dole) a ostatak se pretvara u toplotu, gubitke u ležajevima, trenje,... Ako se na neki način uspeju iskoristiti ti gubici za neki novi generator, odnosno ako napravimo kogeneraciju, tada je zajednički stepen iskorišćenja generatora veći od pojedinačnih stepena iskorišćenja, i to je ono zašto ovo možda ima smisla.
@miodag94 znaj da je svaka novina za većinu uglavnom "Mrtvo more-Radoje Domanović" i protiv toga se treba boriti, ja ti želim puno sreće u radu.
Velike stvari su uvek jednostavne, samo ih se treba setiti