Herbicidni pojas unutar reda

[h=4]Müller prskalica Herbika Dora. Da li je neko imao priliku da je koristi?[/h]
DORA_1.jpg
 
Imam dosta štavolja u zasadu kruške.. interesuje me šta mislite da li je bolje uništavati ga glifolom prije kosidbe koju sam planirao za nekih 10ak dana?

edit: zasad je star tek godinu dana.. da li uopšte koristiti herbicide ili ići sa košenjem bar do 2-3 god., i koliko štavolj može usporiti kruške u rastu?
 
Poslednja izmena:
Kolege ja sam u mojim zasadima do sada isključivo frezirao površine u samom redu, ali kako se površine povećavaju moramo menjati strategiju. Rešio sam da počnem da prskam herbicidima i naišao na Galop koji se koristi u koncentraciji 1 litar(1400 dinara) na 100 litara vode, inače ga koriste rasadničari za prskanje sadnica u rasadnicima. Jasno je da je glifosav daleko jeftiniji ali je mene jednostavno strah da radim sa njim, pa me interesuje, pošto vidim da se koristi i on za ove namene, u kojoj koncentraciji ga koristite da ne bi bio škodljiv po drvo voća.
 
Ja kod kuće koristim 2 dL na 10 litara vode Glifosav, prskam ručno krugove oko voćaka, starosti 4 godine i više, oprskam time i koru i nisam primetio probleme. Možda može i manja koncentracija, meni ne treba puno pa ne idem sistemom uštede već efikasnosti.
 
Koristim 1,5l glifosata na 100l vode to je dovolno za 1ha.prskam tako vec 10godina oko stabala jednom godisnje, posto radim sa traktorom i prskalicom neki put dolazi i do zanosenja i na list i nisam imao problema.
 
Ja sam hteo da to uradim galopom, jer je samo kontaktni, znači ne uvlači u žile kao totalni, ali prskanje izađe dosta skupo. Kupovao sam litar za 1400 dinara, a kod mene je sad 1700 dinara.Pošto ide 1 litar na 100 litra vode izađe 6 000 dinara na 1 prskalicu od 330 litra. Njom prolazim nešto manje od 2 hektara prskajući pojas u redu koji nije zatravnjen. Interesuje me koristite li još neko kontaktno sredstvo ili da i ja probam sa glifosavom pošto on na istu prskalicu košta ispod 1000 dinara, jedino ne volim što je totalni a to nikako nije dobro za voćku, jer koliko god pazili uvek će vetar eda nanese nešto na list a drvo, bez obzira što neće da se osuši sigurno ima neke posledice.
 
prskalicu od 330 litra. Njom prolazim nešto manje od 2 hektara prskajući pojas u redu koji nije zatravnjen.
A koliko je širok taj pojas?
Malo mi mnogo 330 litara na manje od dva hekrara za taj pojas?
 
Pojas je negde oko 1.5m širine, pa 2.5 metra trava pa opet 1.5m u redu. Jedino da su mi dizne nešto veće. Jbmg ali mi nekako skupo ovo prskanje...a total mi nešto sumnjiv da se nešto ne iskundači... Sa druge strane možda bi bilo pametno da oprskam sada početkom juna i da ubacim neki insekticid, čini mi se da je neko ovde postavio tačno koji, od ovog famoznog žilogriza. Nisam viđao al ko velim da se ne zajebavam sa svojom mukom.
 
Pojas je negde oko 1.5m širine, pa 2.5 metra trava pa opet 1.5m u redu

Aha, to je prilično širok pojas za međuredno rastojanje od 4 metra (ako sam dobro shvatio)

a total mi nešto sumnjiv da se nešto ne iskundači.
Ma neće, ne boj se
Ja već godinama to radim i nikada nije bilo nikavih problema.
Radi se to i na vrlo intenzivnim zasadima u koje se ulažu milioni i koje vode i kontrolišu vrhunski stručnajci (jabuke u Maloj Remeti npr)
Sve i da malo zanese na list ništa strašno.
Naravno, mora se voditi računa, mora to neko odgovoran raditi, ali o svakom poslu je dobro voditi računa, i dobro je raditi ga odgovorno.
 
Pa jedino da probam, moje savesti radi, sa malom dozom glifosava, tj da stavim negde 1l na 100l vode tj. čak negde recimo 3l na 330 l prskalice pa to mu je.
 
Galop je dao rezultat za 2 dana, trava je pocrnela i počela da se suši. Jako dobar preparat, koristio sam samo u mladim jednogodišnjim zasadima, ali cena... Naredne nedelje probam sa glifosavom u starijim zasadima, jedino da namontiram neke dizne na traktor bočno napred, sa slavinom koja je u kabini, da pustam iz kabine a ne da gasim kardan svaki put kad se okrećem. Imam nameru da stavim i insekticid te ujedno da prskam i od žilogriza.
 
Jel ti galop prskao po kori mladih sadnica i koliko su mlade tj koliko godina imaju?
 
Sadnice koje sam prskao Galopom su sadjene jesenas, dakle prva godina. Prskane su leđnom prskalicom dakle ručno. Paženo da ne ide na stablo ali garant je dosta puta kačilo i stablo, bitno je da ne kači listove, jer će se ti listovi osušiti. Trebalo bi da može da se koristi i za uništavanje mladara tj izdanaka ali u maloj dozi, ali ja nisam probao, mladare čistim ručno ...
 
Za njega pise 3-5l/h. u kojoj koncetraciji si prskao, koliko preparata na 10litara vode? Ja sam dosao do nekog zakljucka da je dovoljno litar na 1h zasada pod uslovom da herbicidni pojas negde oko 1m u ovoj manjoj propisanoj koncetraciji od 3l/h
 
Poslednja izmena:
1 litar na 100 litra vode, tako se i preporučuje, ali prskano ručno, za probu tako da je urađeno temeljno,mada sporo.
 
Koja mu je aktivna materija? Radi kao gramakson. Sve to je hemijska kosidba ne uništava se koren.
Radio sam sa gramaksonom i lepo je jel se efekat vidi nakon kratkog vremena ali se i korov usled optimalnih uslova brzo regeneriše.
Sada radim kombinaciju sa totalom leđnom prskalicom ili fusilade forte na staru traktorsku namontirano crevo i vozim polako otvorim vrata i prskam iz traktora.
Ako uhvatim nekoga imam i stolicu namotiranu na prskalicu tako da jedan vozi a drugi sedi i prska.
 
Nazad
Vrh