Herbicidni pojas unutar reda

Auuuu al su ti poređenja i odgovori
Onda ti je valjda lako da ih pobijes?
Mislim, odgovor tipa, imam ja tu spravu, ja tvrdim da je super, sta ce ti bolji dokaz, je tacno na nivou dokaza babe koja tvrdi da zna cudotvornu travku i koja trazi da joj se veruje na rec.

Vidi npr ovo:

Tvoj istomisljenik kaze:
prskalica raspršuje mirkronske kapi čiju maglicu koju stvaraju se i ne vidi dok se pršće
On ne vidi dok se rasprsuje dakle sprava je super? Nista vise o tome, ni kako se tecnost dezintgrise, ni sta je potiskuje, ni kolike su te nevidljive kapi, ama bas nista.
A pricate o profesionalizmu, profesinalci?

Sve prskalice rasprsuju kapi koje se mere mikronima, mikronske kapi, a i za ovu vasu igracku kao i za sve druge se te kapi izmere, pa je npr velicina tih kapi 200, 300 mikrona, kao i za vecinu ostalih prskalica (obrati paznju, prskalica, ne atomizera)
Dakle mereno i izmereno ne rasprsuje tecnost u sitnijim kapima od ostalih , u cemu je onda prednost? U nosenju na ledjima ili u duracel baterijama ?
Za sada na stranu to sto sitnije kapi i nisu pogodne.

Gospodo draga, ako mislite da je izbor prskalice tako jednoistavna stvar da se moze naci dobro resenje za 100 evra, pogledajte malo sta nauka kaze o tome, ima nesto i o kolicini tecnosti i o velicini kapi.


LINK (pdf je ali vredi otvoriti)

Kad makar ovo procitate mozda shvatite svoju gresku pa krenete da ucite i iz one prave, papirnate literature.
Samo oprez, spoznaja sopstvenih gresaka, i pored toga sto je veoma korisna zna opasno da povredi sujetu, pa ako niste spremni na to, ne otvarajte nista, ne ucite nista, ostanite u uverenju da sve znate i nastavite da uzivate u blazenstvu neznanja.

uglavnom u grču neke ljubomore
A jel ti lakse kad mislis da sam ljubomoran na to sto ti imas spravicu od nekoliko hilajda dinara ? :)

Izvini, ali moram ipak da te razocaram,, nisam ljubomoran jer radim sa malo skupljim i kvalitetnijim atomizerom od te igracke na baterije, vec jednostavno ne mogu da ocutim na totalne besmislice. Sto zbog sopstvenog generalnog odnosa prema nabedjenim neznalicama, sto zbog nekog ko eventualno cita sve ovo i odlucuje da li nesto uzeti ili ne.
 
Nista vise o tome, ni kako se tecnost dezintgrise, ni sta je potiskuje, ni kolike su te nevidljive kapi, ama bas nista.

Ranije je objašnjeno na kom principu radi. Da si je nekad vidio, ne bi lupao ovakve bezvezarije. Samo uči i opušteno kolega.
 
Zna li se cena uredjaja i cena baterja kod vas?

Cijena herbija je oko 140 evra, a ja koristim punjive baterije.

Mozeli se ova sprava koristiti za nekakvo drugo prskanje sem za totalne herbicide u redovima?

Prskalica je namjenjena samo za upotrebu totlnih herbicida.

@ironman kao što rekoh: "Ali neka, neka samo piši da se vidi kakve gluposti iznosiš".

Molio bi i ja takođe Futurefarming-a da postove prebaci u temu o totalima ili neku drugu npr hrbicidni pojas unutar reda.
 
Ali neka, neka samo piši da se vidi kakve gluposti iznosiš
Ajd citiraj neku.
Evo ja sam veoma egzaktne podatke navodio koji se ne mogu tumaciti dvosmisleno, ili su tacni ili su pogresni, pa daj navedi neki, dokazi da je pogresan i objasni sta je tacno.
Tako rade i tako polemisu profesionalci.
Ta vasa pricica, ja video, ja znam, ja imam, je apsolutno amaterska.
A tu je i pocetak i razlog ove price, profesionalizam vs amaterizam.

Svako moze da radi sredstvom koje sam izabere i da ga smatra savrsenim. Svoj novac trosi i slobodan je i da ga baca ako mu se tako cefne.
Ta spravica verovatno ima neku svoju namenu za koju je prikladna, neke manje povrsine oko ograda na placevima, na vikendicama, dvoristima, oko zgrada, staza i slicnim mestima, ali pricati o njoj kao profesionalnoj masini za vocarenje je glupost nevidjena.
I to je ono sto me ponukalo da pisem.

Primetno je vrlo da se ti i Vocar strasno lozite na to, mi smo ljuti profesionalci, savremeni vocari koji koriste napredne tehnologije i te fraze, sto moze nekog da dovede u zabludu, a sustina je tacno suprotna od toga.
Po onome sto pisete ovde, onaj ko zna lako zakljuci da se radi o amaterima koje je neko slagao da tako kako vi radite rade profesionalni vocari.
Nista lose nema u amaterskom bavljenju vocem, ali ima mnogo loseg u laznom pretstavljanju jer tako pretstavljanje moze nekoga da dovede u zabludu, a mene, pride, oni koji se lazno pretstavljaju, da ne kazem k**ce, i nerviraju.
 
Kupio Herbi Flex i vrlo brzo ga spakovo u ladovinu. Stroj nije loš za manje površine i za onoga ko ima vremena. Po meni su glavni neodostatci to što nemožeš prskat po iole jačem vjetru, moraš se čuvat rose, a kad se rosa digne krene vjetar, ako korov imalo preraste moraš usporit da ga te jako sitne kapljice "probiju" tj. da se čestito oprska, a onda dolaziš u situaciju da utrošak škropiva tj. vode i totalca raste i to pofajn, a vrijeme za aplikaciju jedinice površine se također povećava. Čuo sam da neki u Bosni prskaju cca 90 ha sa jednom Herbikom, al to je ostalo na tom čuo sam. Sve u svemu meni se stroj nije uklopio u računicu.

Jedna računica nabrzinu, iz glave. Voćnjak sađen 5 x 3, herbicidni pojas širok sa svake strane reda cca 75 cm (dakle 1,5 m po redu), utrošak škropiva cca 50-ak l/ha pri 1 %-noj koncentraciji totala, utrošak vremena od oko 25 min za hektar, a utoršak goriva od oko 1,5 l/ha. A pri tom svemu nas nepati vjetar. Jel može bolje? Može, a kako, o tom neki drugi put. ;)
 
Bećarino, kako 25 min? Letiš kroz voćnjak? Ako je voćnjak pod većim nagibom?

To za 90h nema pojma.
 
Neletim kroz voćnjak. :) Dizne su na obje strane traktora tako da se samo jednom prolazi kroz red. Samo na jednom mjestu imam kritičan nagib, no i tu nesmanjujemo brzinu kretanja. Probaj sam izračunat kolko brzo se krećemo dok prskamo korove. Redovi su 5 metara jedan od drugog.

Nekužim te za ovo: To za 90h nema pojma. Kolega forumaš je rekao da neko u Bosni radi i 120 ha sa jednom herbikom.
 
@bećarino

Ja sam napravio granu od 3,5 m ( zute dizne ) kojom oprskam izmedju redova ( 5 m) i to stvarno ide veoma brzo , ali mi je problem izmedju biljaka ( 3 m) . Trenutno radimo pištoljima i prskalicom nošenom traktorskom .Ali je to mnogo sporo i ode dosta vode i totala , i minimun 3 čoveka .Kako ti prskaš izmedju voćaka ? Gledao sam princip Mullerov-e traktorske boćne prskalice sa pipalicom možda to nije loše rešenje ili pravljenje .
 
Da,da to je to . Isti princip kao na Mullerovim bocnim prskalicama .S tim što one imaju hidraulično pomeranje na pipalicu , a kod tebe je pretpostavlam na feder ( kad udari u voćku) pa se savije i vrati . Pre neki dan sam išao kod čoveka koji pravi bočne hidraulične pomične freze , i nije to nimalo lak posao( za mene ) .Prečnici creva,kapacitet boce ,litraža hidr.pumpe,razvodnik da se ne greje ulje itd.
Rešio sam da kupim Herby i počeo da tražim ali čitam na više foruma da je vetar problem da dosta zanosi maglu . Izgleda da ću morati nešto slično praviti kao kod tebe .
 
a naprijed su nosači dizni za prskanje korova na obje strane.

Ja sam nesto slicno pravio (dosta jednostavno i ne kosta skoro nista, par metara metalnih cevi, par srafova, sat -dva rada i gotovo)
tecnost sipam u rezervoar atomizera (agromehanika 440l) jednu stranu iskljucim, crevo sa druge dovedem do drugog creva (obicno okiten crevo 1/2 cola) na koje sam stavio diznu sa ratarske prskalice i - gas.
Za siri pojas (tako covek trazio i ja mu uradio) sam na drugo parce okiten creva stavio dve dizne, tako tretiram duplo siri pojas.

Razmisljao sam i o drugoj strani, ali sam ipak stavio samo na jednu. Lakse se prati i moze da se pridje, ako tako treba, blize stablu a da ne zakaci deblo.
Za bas velike povrsine ima smisla staviti na obe strane ali za nekoliko hektara je, bar se meni tako cini, dovoljno i jedna.
 



Kad se već "faljimo" evo i moje mehanizacije. Što bi Iron rekao "ne košta ništa" a radi. Bure 660 lit, pumpa Rau 100 lit, dizne TeeJet 11006LP. Ona grana s krugom što je na prskalici služi za prskanje kanala i ostalog jer ima 6 dizni a može stajati i okomito i tako prskati. Od dotatne opreme su dva tega naprijed na TD jer ga puna prskalica diže na prednjem kraju.

Umanjene prikaze slika postavljajte!
 
Poslednja izmena od urednika:
Sve je to ok i ima smisla prskati traktorom. U startu sam rekao da ne treba miješati ručno prskanje i motorizovano. Kod ručnog prskanja po meni je Herbi na najvišem mjestu, e sad motorizovano. Zanima me, pošto imam jednu ratarsku prskalicu neiskorištenu, a pumpa joj je u dobrom stanju da je prepravim za total.

Bećarino, dobro izgleda taj sistem na slici ali me interesuje kakva je dizna ispod. Testirao sam ratasku ali mnogo troši. Jesi stavio umjesto nje neku od atomizera, mesinganu, keramičku? Koliko ih je, jedna ili dvije na jednoj strani? Koliki je utrošak tečnosti sa takvim diznama i koliki pojas tretira? Ako je to ukupno po redu oko 1,5m širine, onda na jedan hektar je potrošnja oko 4l totala, nezavisno koliko vode se potroši.

Da objasnim ono za 90h. Ne vjerujem da iko sa Herbijem tretira 90 hektara voćnjaka. Ni ručno, a pogotovo jednim herbijem.
 
Dizne su Lechler IDK 120-03 te dizne asimertričnog mlaza Lechler IDKS 80-03 i Lechler OC 3 (metalna). Na svakom kraju imam 3 protukapna nosača dizni, a uglavnom radimo sa dvije dizne. Imamo opciju montiranja još jednog dodatnog nosača koji koristimo kad idemo u jabuku, jer je taj nosač pod drugim kutom i onda možemo prskalicu "zavuć" pod prvu etažu. Izbor i raspored dizni ovisi o voćnjaku koji se prska, širini trake koja se prska, visini korova i utrošku škropiva.

Na ovo tvoje pitanje sam već dao odgovor u postu broj 86: Koliki je utrošak tečnosti sa takvim diznama i koliki pojas tretira?

I piše: Voćnjak sađen 5 x 3, herbicidni pojas širok sa svake strane reda cca 75 cm (dakle 1,5 m po redu), utrošak škropiva cca 50-ak l/ha pri 1 %-noj koncentraciji totala, utrošak vremena od oko 25 min za hektar, a utoršak goriva od oko 1,5 l/ha. Znači da bi oprskao jedan hektar višnja samo ispod krošnji (u trake, jel) trebam oko 50 litara škorpiva u kojem je koncentracija totala 1% što znači da na jedan hektar višanja potrošim 0,5 l totalnog herbicida.


A ovo nekužim: Ako je to ukupno po redu oko 1,5m širine, onda na jedan hektar je potrošnja oko 4l totala, nezavisno koliko vode se potroši. Nešto si pobrko. Utrošak totala reguliram sa koncentracijom i utroškom škropiva po jedinici površine.

Za onih 90 hektara: Čuj sve je moguće, sve. ;) Sigurno imaju olimpijca maratonca u tom voćnjaku koji nosi tu herbiku. :osmeh:
 
Za onih 90 hektara: Čuj sve je moguće, sve. ;) Sigurno imaju olimpijca maratonca u tom voćnjaku koji nosi tu herbiku.

Da malo razjasnimo pometnju, ja sam rekao i bio na voćnjaku od 120 hektara koji se pršće ručno Herbi prskalicom. Razlog tome je što je voćnjak u terasama i pod velikim nagibom i neravninama. Pokušano je prskanje mašinski, pa je pravilo više štete od koristi. Znam da imaju zaposlenih 5-6 stalnih radnika plus sezonci kad je rezidba i berba, takođe isto toliko Herbi prskalica (ako ne čak i više).

Takođe se slažem da je Traktorska prskalica OK i to sav već naveo.
Slažem sa da je na traktorska prskalica OK i daj je treba koristiti gdje god se može
Naravno plus još ako je moguće koristi frezu, onda je to idealna kobinacija. Bar za mene.

Kao što reče kolega Vocar
od ručnog prskanja po meni je Herbi na najvišem mjestu
i tu se u potpunosti slažem. Mada su pojedi rekli da je nemoguće sa 15 litara tečnosti oprskati 1 hektar hebicidnog pojasa u redu od 1,5 m jer je ta prskalica onda čarobni štapić. Druga stvar preporučijo bih je svakome (od svih prskalica po meni je najbolja) ko se odluči za ručno tretiranje korova ili nije u mogućnosti da izvede mašinsko.

Izbor prskalice za herbicide treba prilagoditi prema svojim potrebama i mogućnostima korištenja, a najviše u zavisnosti od terena (nagib, terasa, ravnica...dr.) i veličine površine.
 
5-6, ili više, herbika na 120 ha je druga pjesma. Onda to može proć, s tim se slažem. Ja sam čuo priču (a pripovjedatelj je, jasno, onaj ko ima pinku od prodaje, jel) da neki u bosni prskaju 90 ha sa jednom herbikom. Baš bi volio vidit taj voćnjak i herbicidni pojas u njemu.
 
Da se nadovežem na ovu temu ! voćnjak sam prskao valpovskom leđnom prskalicom 10 l *potrošnja vode od 8 litara + 2 dc glifosava + 0,5 dc matona je bila dovoljna za 760 metara dužine i 70cm širine . što znači 1,3 l glifosava po hektaru je dovoljno za čist pojas unutar reda . kod mene to izgleda ovako a sada to radim istovremeno sa kosilicom koju sam sam napravio i burence od bojlera u koje se sipa voda i kači na kompresor od traktora tako da u jednom prohodu odradim dva posla*:osmeh: ako neka ima jeftiniju i bolju varijantu svaka čast*:ppozdrav:


 
Poslednja izmena od urednika:
MILOJKO;547639]Da li moze fotografija te konstrukcije (kosilica , burence...)?
imaš u temi *Namenske masine iz nasih garaza,URADI SAM mehanizacija.* početna verzija , posle je bilo dosta nadogradnje !
 
Nazad
Vrh