Herbicidi u soji

Danas sam radio sa ovom kombinacijom:

1.2 lit / Ha Pulsar + 3.5 lit / Ha Galbenon + 1 lit / Ha Agil + lepak

Na 4 reda pored puta koja su mi bila zakorovljena sam radio pre 10 dana sa 0.5 lit Pivot/KJ i 2 lit Galbenona/KJ i posle 5 dana PONOVIO SA ISTOM DOZOM. Nista nenormalno se ne primecuje na soji. Jeste malo izgoreli listovi ali tera nove zdrave.

Basagran orginalni moze se mesati sa fokus ultra u soji postoji knjiga sa fabrickom preporukom.Ovi sto kopiraju am. svugde pisu da se nesme, ja sam cuo da je to zbog jefninijeg nosaca a na zbog am. Ja nisam im mesao u istom tank mix ali sam radio odma posle tretmana za sirokolisnih nista stetno se nije primetilo

Nemože kombinacija uskolisnih i širokolisnih da našteti soji , ali bolje ne miješati jer se neko svojstvo (materija ) iz fokusa i sl prenosi na širokolisne pa usporava dejstvo .

BASF da nesto nevalja nebi oni preporucili

64qhqw.jpg

64qhqw.jpg

- - - - - - - - - -

8z2why.jpg

0ve godine na 15 kj radjeno sa 40gr Dynox-a+ 5gr Symphony-ja po KJ, trebala je to biti prva tura split-a, ali se ispostavilo da je sasvim dovoljno. Sedam dana pre ovoga radjeno sa Mikas-om ( kletodim) 1l/kj. Jos jednom je potvrdjena stara izreka, da je najvaznije koliki je korov. Sirokolisne su bile u kotiledonima i ja sam zadovoljan kako izgleda, a specija za soju me ove godine kostala oko 420 EUR.:osmeh:

Nemože kombinacija uskolisnih i širokolisnih da našteti soji , ali bolje ne miješati jer se neko svojstvo (materija ) iz fokusa i sl prenosi na širokolisne pa usporava dejstvo .
Pozovi strucnu sluzbu Galenike pa ce ti reci dali smes ili ne smes da mesasa Galbenon i Rafal,Galebenon i sve drugo na bazi Bentazona moze biti fitotoksicno cak i 24 h nakon prskanja ukoliko su temperature preko 28 stepeni.Imao sam licno prilike da pre par nedelja vidim kako izgleda soja koja se prskala a preparati se mesali.Svaka se soja uglavnom oporavi ali zapitajmo se koliko zaostaje u porastu i prinosima.

Današnja reportaža sa prsknja a povodom jučerašnje teme o dozama

Moja soja

Jedno ostrvo palamide posle kombinacije okson,bentamark simfoni

Danas je oprskano i sa fokus ultra 1 l po kj gotovo za ovu sezonu

Komšija levo sejano žitnom ništa nije niklo samo korov posle neka ubitačna doza i rezultat je na slikama gore.

Četvrta slika pogled sa njegove ka mojoj parceli ,ne znam šta je radio ali tu na početku je prilično sve sprženo.

Komšija desno ,totalom posle setve i kada je soja bila u prvoj trolisci pulsar i harmoni u preporučenim dozama.
Došle kiše pa sunce pa usled dugog period više ni hemija nije delovala sada će morati ponoviti prskanje jel korovi napreduju.
I ovde na četvrtoj slici se vidi da palamida koja je tretirana totalom posle setve ipak napreduju.
Nadam se da je bar malo jasnije zašto su doze malo jače .

Poslednja izmena:
Ove godine su mixovali dosta njih kod nas herbicide za sirokolisce sa herb. za uskolisce i postigli uspeh. Radili su na takav nacin zbog kisovitog vremena i zurbe da se odradi da ne bi prerasli korovi. To sto oni preporucuju batalite. Imaju oni svoje razloge za sve to. Vec sam napisao ranije da sam pomesao Pulsar sa Kletoxom prosle god. u suncokretu i kombinacija ocistila korove skroz.

Ove godine radio sam tri kombinacije herbicida u soji , prvi koji sam koristio na svojim parcelama je 0,5l Pulsara+60gr Dynox+8gr Promony po hektaru ,druga kombinacija koji sam koristio uglavnom uslužno je 0,5l Pulsara+2,5l Savazon+8gr Promony i treće kombinacija 0,8l Pulsara+ 8 gr Promony . Prva kombinacija se najbolje pokazala.

Da probamo da stavimo tačku na ovu večitu polemiku.

Što se tiče slika gore gde se preporučuje mešanje, mogu samo da kažem da je ili jako stara informacija ili da naši ljudi koji su pisali nisu dobro preveli. Evo šta BASF kaže na tu temu:
http://www.yumpu.com/en/document/vi...ved-non-label-tank-mix-guidelines-basf-canada
Iz gore navedenog se vidi da se Basagran ne primenjuje ni sa jednim graminicidom prve grupe (što je između ostalog Focus).

To je što se tiče BASF-ove preporuke.

A sad, šta se dešava kada se koriste zajedno. Rađeno je na desetine naučnih radova na ovu temu i u svima se došlo do zaključka da se smanjuje herbicidni efekat na uskolisne korove.

Evo jedan primer. http://www.jstor.org/discover/10.2307/3987824?uid=3738928&uid=2&uid=4&sid=21102353635031

Da ne šaljem sad ceo rad, tu ukratko piše da je delovanje na sirak značajno smanjeno.

Što se tiče prinosa, opet iskustva iz nauke, a ne sa terena. Prinosi su bili značajno manji (prosečno oko 200kg/ha) u varijantama gde su se graminicidi koristili zajedno sa herbicidima za širokolisne korove. Ovo ispitivanje je obuhvatalo više lokacije i više godina.

Ono što je zanimljivo, jeste da su po tim naučnim radovima, prinos i procenat suzbijenih korova bili isti, a u nekim slučajevima čak i viši u varijanti uskolisni+širokolisni nego kad je aplikacija bila odvojena. Ovo je bio samo slučaj kada se za suzbijanje širokolisnih korova koristio fomesafen (Flex Syngentin. Sada ga možda ima Delta agrar).

Nadam se da je sad dobar deo znatiželje zadovoljen :osmeh:

Poslednja izmena:
krenuo mladi sirak prskao kletoxom 1.2l/h da li mogu flekovati opet s njim

Nazad
Vrh