Herbicidi u soji

Danas prskanje prvi put.Corum 1 l Basagram 0,5l i 0,15 Kalifa po ha i okvasivac.Sa tim da cu i po jednu vrecicu Dynoxa dodati na 600l prskalicu.Sijano 17.04. sad ima prvu trolisku.Valjda nece biti puno kemije?!Vidjecemo..

Sto bi jedan strucnjak rekao ima sitnezi.
Kaze posle setve soja izasla i nema kad da radi total i dubinski, pitam ga sta ima od korova on kaze sitnez. Navikao covek na velike korove i sad kotiledone ne poznaje.

Dynox 80gr/ha, a Harmony jedna kesica po ha.
S tim da kazu da Harmony ide od jednom, ja do sad nisam znao i isao sam isto u 2x i nije bilo kereceg. Sad posto je soja bas mala a cicak probija idem samo Corum tj Ikarus Duo i Dynox u prvom.

Trazio preko brze pretrage u temi soja 2019-20-21 i ovde ,to malo sto je pisano o Listegu,neko kaze moze da se prska neko ne,dosta njih vidim je prskalo.Koja su misljenja ?.

Izgleda da ne smeta nista....https://www.nexles.com/eu/syngenta-herbicide-listego-10-liters-dual-gold-10-liters.html

Današnja zanimacija za sad samo corum 0.9l/ha+imox 0,1%
179a4858186a561b7a3b79ca84c5bac4.jpg

U pravu ste nije prva troliska izasla nego dva listica poslije onih prvih.Kako je da je danas je prskano i vidjecemo sta ce biti..

Soja sejana 23.-24.4. Nikla u potpunosti, razvija dvolisku.
Prskano odmah posle setve na crno sa 500g Velton-a (Metribuzin).
Kiša padala posle dan-dva, zapravo se u nekoliko dana nacedilo 5-6L umesto najavljenih 20-30L. Kasnije je još padala po malo.
Efekat dubinskog prskanja slabo vidljiv na oko za sada. Verovatno da ta količina kiše nije adekvatna, a bilo je i hladnjikavo sa malo sunca pa to dodatno umanjuje dejstvo herbicida.
Prisutni sitnozrni korovi kako ih zovu, kereće groždje i tatula u stadijumu kotiledona. Nema ambrozije, čička..
Inače su mi njive uglavnom čiste, ali ova godina je specijal.
Soju sam uvek rešavao sa jednim prsksnjem kombinacije preparata na bazi imazamoks+bentazon u trolisci.

Ranije je uvek bila priča da se čeka troliska, a zadnjih godina sve više je stav da se to ne gleda i ne čeka, već da se soja prska prema uzrastu korova kad je to najpogodnije.
To su navodi na sajtovima poput BASF, Viktoria, izjave njihovih agronoma i promotera. Konkretno je to najviše rečeno za Corum. Zato sam se odlučio za njega u prvom tretmanu pošto ove godinr mora ga biti dva.

Razmišljam da sutra ili prekosutra oprskam sa 0,9L Corum + 0,5L okvašivač po Ha, iz razloga što su korovi mali, trebalo bi da bolje deluje, a za sredu ima najave kiše pa da to ne počne da beži.

Kakva su vaša iskustva sa tretiranjem Corum-om u ovoj ranoj fazi razvitka soje?
Uvek sam to izbegavao, ali sve se menja, klima, korovi postsju agresivniji..

Poslednja izmena:
I ja imam bukvalno istu dilemu,da li pozuriti i isprskait pre ove kise u sredu ili sacekati da ona prodje.A gledajuci prognozu bice je par dana i pitanje je kada ce moci u njive.

Nazad
Vrh