Herbicidi u soji

Jel istina cuo sam da rastavic moze da se unisti sa 15 lit po ha totala . Imam jednu manju parcelu ceka stajnjak a rastavic nenormalno svake godine sve vise.
Teško, ali probaj. 15 litara totala je lepa cifra, a malo jača doza 24d bi trebalo da je reši a kud i kamo jeftinije...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Ma kakvi, nece ni osetiti. Ja sam isao 0,15 l/ha Kalifa, a to je 0,2 l/ha rampe. Idu ljudi 0,3 l/ha kalifa i 3 l/ha bentazona. Fora je da ne stavljate okvasivac jer on pojacava efekat przenja. Mala soja trpi mnogo vise nego velika.
Paore mi smo zbog oni poplava. prosle godine tukli soju u cvetanju sa 0,4 rampe po hektaru,,i posle 2 nedelje opet istu dozu,haos od ambrozije bio,i bio je prinos slican ko na ostalim njivama,a kad sam pre nekoliko godina tuko malu sa sa 0,4 rampe mesec dana ostala ista razmisljo da presevam jedva se izvukla,.

Pricas o punum dozama rampe i bitno kakvo je vreme bilo. Jeste stavljali okvasivac, jel bilo hladno, sta ste jos stavljali od hemije. Ima 100 faktora. I imazamoks kad bi stavio punu dozu od jednim bilo bi cupavo.

Nikad nisam prskao u split aplikaciji, uvek samo jednom u punoj dozi, pa niti znam, niti sam se interesovao za par stvari koje bih sad da pitam...

Imam na dve njive situaciju da se na jednom delu nalazi korov koji je veći u porastu, dok je na drugom (većem) delu korov još uvek jako mali ili je tek nikao. Na ostalim njivama je još uvek malo ponika korova, i taj što je nikao je mali. A očekujem da će još malo korova izaći posle kiša koje su pale u poslednjih desetak dana jer dolazi i osetno toplije vreme. Zbog takve situacije sa korovima hteo sam da po prvi put prskam u split aplikaciji. Interesuje me sledeće:

1) pola doze verovatno nije dovoljno za ove korove koji su veći u porastu (nisu preveliki - puna doza bi ih odnela), da li će takve korovske biljke biti dokusurene drugim splitom za 7-10 dana, ili neće usvajati uopšte herbicide pošto će biti ošamućene posle prvog splita?

2) kako biste podelili doze za prvi i drugi split, imam spremljene herbicide (za punu dozu) 2l/ha Bentazon + 50 gr/ha Oxon + 8 gr/ha Harmony + 0.4 l/ha Imazamoks (soyasan). Naravno, nije problem ako je zbir prvog i drugog splita veći nego koliko sam ja spremio za prskanje...

3) i nešto što nije vezano za split već uopšte: imam dosta izgrižene soje (zečevi haos prave), neke skroz do zemlje, neke do kotiledona. Takođe, zbog moje greške sa dubinom setve, ima i soje koja tek sad niče. Hoće li takvim biljkama smetati herbicid?

Soja je trenutno u fazi prve troliske, tek se pravi, nije još raširena.

Pa isprskaj sa punom dozom pola njive i obelezi dokle si prskao i drugo prskanje isprsakj sa tom manjom dozom za par dana celu njivu kada niknu novi korovi ...

To bi već bio problem da posle znam gde je prskano a gde nije, pošto nije striktna podela manjeg i većeg korova po parceli već više ugrubo, na jednoj strani su veći a na drugoj manji...

Juce odradjeno 35 kj iz nesto ranije setve od 13 - 16 Aprila
Sve parcele radjene Meribuzinom ali kisa je stigla tek 2 Maja i ucinak i nije bas za pohvalu.
Nesto je krenulo sitnih korova a najvecu glavobolju zadaje mi tu i tamo po neki samonikli suncokret vec visine 4 - 5 cm. Na nekim parcelama ima ga vise par redi do medje.
Tretman kompletan uradjen, dakle bez splita sa Povot 0.3 l/kj + Harmony 6 gr/kj + Bentazon 1.5 l/kj
c685ef560912e2d4388aca7db5411d06.jpg

1f0cf4556a180ede6a5486ac09f7000b.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mislim da je slaba kombinacija,pojačao bi bentazon i dodao malo imazamoksa...

Ipak sam danas oprskao sve njive sa prvim splitom: 1.07 l/ha Bentazon + 25 gr/ha Oxon + 5gr/ha Harmony + 0.2 l/ha Imazomaks (Soyasan) + Inex okvašivač 0.05%. Najveći deo korova je taman za split, ali ima i jedan manji deo koji bi pre išao za punu dozu nego za split. Ako taj manji deo ne bude (zbog dejstva prvog splita) usvajao hemiju iz drugog splita onda će ići popravni sa čupazonom...

Nazad
Vrh