Herbicidi u soji

@cicimoric
Ambrozija ima jako specifican list biljke i total postaje neefikasan na nju (da li je neka mini rezistencija ili je slab total, pre po meni slab total). Strategija za ambroziju je Maton u 3 pera ili u 4-5 pera Banvel, za 15 dana Laudis ili Calaris Pro. Ovo odnese 99% ambrozije, fora je sto nice sukcesivno i mala nepaznja ako baci seme opet je njiva zarazena i opet visegodisnja borba. Pojedine njive kod nas u delu ka Sonti (tamo sam juce prskao repu pa sam zapazio) imaju problem sa Ambrozijom, Pepeljugom i Stirom da uskoro bez GMO se necemo moci izboriti.

U temi Soja 2017 u postu od 28.05.2017 mozete videti kako je 4 l/kj totala sprzio ambroziju, soja u medju vremenu je nikla ali zato drugi talas proklete ambrozije je opet niklo!
Prskano kad je soja bila u prvu trolisku sa Pivotom 0.4 l + Promony 5.3 gr + 2.5 l sve po kj Galbenona. Soja nije prezivela ozegotine, sto mi je bilo cudno ali ambrozija osim sto su joj sprzeni neki listovi i sto se malo zuti nista drugo, prezivela. Juce sam prskao protiv uskolisnih sa Floydom 0.75 l kj i dodao sam jos 1.5 l /kj Galbenona. Siguran sam da ce preziveti i sledece godine opet ista prica i tako vec nekih 8 godina!

Koji si total koristio? Gledao sam tu parcelu uzivo kada sam prolazio i bas sam se cudio kako ti je 100% uspelo prskanje. Meni je jedna od problematicnih parcela gde je prezivela Ambrozija 5l totala tu kod salasa.

- - - - - - - - - -

Koji si total koristio? Gledao sam tu parcelu uzivo kada sam prolazio i bas sam se cudio kako ti je 100% uspelo prskanje. Meni je jedna od problematicnih parcela gde je prezivela Ambrozija 5l totala tu kod salasa.

A na drugim parcelama je poneki suncokret ladno preziveo 3l Glifosava. Bio je visok 15-20 cm i osuseio se skroz ali sada tera sitne listove u vrhu.

U temi Soja 2017 u postu od 28.05.2017 mozete videti kako je 4 l/kj totala sprzio ambroziju, soja u medju vremenu je nikla ali zato drugi talas proklete ambrozije je opet niklo!
Prskano kad je soja bila u prvu trolisku sa Pivotom 0.4 l + Promony 5.3 gr + 2.5 l sve po kj Galbenona. Soja nije prezivela ozegotine, sto mi je bilo cudno ali ambrozija osim sto su joj sprzeni neki listovi i sto se malo zuti nista drugo, prezivela. Juce sam prskao protiv uskolisnih sa Floydom 0.75 l kj i dodao sam jos 1.5 l /kj Galbenona. Siguran sam da ce preziveti i sledece godine opet ista prica i tako vec nekih 8 godina!
Peet ovde je napravljena greška,sačekaš da ambrozija ima listove...Valjda ću ti već jednom objasniti da prskaš ambroziju dok nema listove...:haha:

Ne,mislio sam na prskanje posle nicanja soje,ali tučeš kad nemožeš da prepoznaš da je to ambrozija ni pomoću pokretnog lexikona...:ppozdrav:

Listiće da ali ne i listove,i akcenat je stavljen na množinu...napisao je "neki listovi" znači bilo ih je više...oš da ti crtam...:sreca:
Citas li ti kris redom sve?! Sta treba da spavam na toj parceli i da dezuram kako bi pratio svaku biljku kad izadje da je prskam? Pa na toj parceli i dan danas posle nekih mesec dana od setve nikne jos po koja ambrozija!

Vidi ovako pokušaću još jednom da ti :ppozdrav:objasnim...Ambrozija ima intenzivno nicanje i rast do nekog određenog vremena recimo da je to do 25 maja,i posle što nikne između redova ošpartaš a ono što ostane u redovima ugušiće soja i što je najbitnije od svega toga da živim sa rečima našeg uvaženog člana mog kuma mindjušara da ta ambrozija već "neće imati dece" znači neće već rasuti u kasnijem stadijumu novih 30.000 semenki po biljci...Prošle godine imao postrnu soju posejanu 30-og juna 10 kj. u četiri parcelice dve sam prskao a dve ne od širokolisnih korova a kad je došlo do kombajniranja jednako čiste bile sve parcele...znači nisam trebao uopšte prskati tu postrnu soju i da dodam da je jedna parcela od ove 4 bila baš sva od ambrozije i to onako poveće i znam da sam krenuo i da kopam tu njivu i na kraju mi dopizdilo i batalio i ta ambrozija jednostavno nestala do kombajniranja neznam dali si sad shvatio poentu cele priče...:ppozdrav:

A sto ne sejete psenica/kukuruz nekoliko godina i smanjicete ambroziju. Necete je unistiti skroz ali ce se redukovati brojnost znacajno.

Postrnu ambroziju je opizdio mraz pa zato se osusila. Tu sada treba iskalkulisati vreme potrebno od nicanja do bacanja semena.

A sto ne sejete psenica/kukuruz nekoliko godina i smanjicete ambroziju. Necete je unistiti skroz ali ce se redukovati brojnost znacajno.

Postrnu ambroziju je opizdio mraz pa zato se osusila. Tu sada treba iskalkulisati vreme potrebno od nicanja do bacanja semena.
Ona je isto tip biljke , neznam kako se to zove , koja nema odredjenu dužinu vegetacije , nego zavisi od dužine dana . MOže visoka 5 cm da da sjeme ako vidi da nema vremena.

Nazad
Vrh