Herbicidi u soji

Naj veći problem je što Ambrozija niče u etapama ima više generacija,e tako se prema njoj treba i ophoditi.U početku dubinsko sa totalom,posle pratiti čim krena mala Ambrozija odma prvi split,zatim druga generacija drugi split itd ja tako radim i zadovoljan sam,naj veći problem imam sa novim arendama gde je Kukuruz bio u monokulturi.Jednostavno kod nas nema na tržištu toliko selektivan herbicid koji 100%uništava Ambriziju pa se moramo služiti ovim što je dostupno jbg.

Mora se ici dosta jacom dozom senkora pa makar malo soja gorela malo ako je slabija zemlja i mora pokisnuti i nema problema . Ja idem senkor i s metalohlor pred spremac ali to ne preporucuju strucnjaci ipak treba raditi po uputstvu.

Pisao sam vec negde da na jednoj njivi 5 godina vodimo borbu sa ambrozijom. Jos je nisam iskorenio a siguran sam da nijedna biljka ambrozije za to vreme nije bacila novo seme. Cak i totalni herbicid je tesko nosi u odnosu na sirak recimo. Najbolje je sprze Maton ili Banvel u kukuruzu. U repi Lontrel (to moze i u kukuruzu) je razbije ali sam isto primetio da veca (na ovratinama) prezivi cak i Lontrel.

Ala ćemo imati probleme sa rezistencijom korova u ne tako dalekoj budućnosti a novih akt.mat.protiv korova nešto i nema na vidiku.

Pisao sam vec negde da na jednoj njivi 5 godina vodimo borbu sa ambrozijom. Jos je nisam iskorenio a siguran sam da nijedna biljka ambrozije za to vreme nije bacila novo seme. Cak i totalni herbicid je tesko nosi u odnosu na sirak recimo. Najbolje je sprze Maton ili Banvel u kukuruzu. U repi Lontrel (to moze i u kukuruzu) je razbije ali sam isto primetio da veca (na ovratinama) prezivi cak i Lontrel.

Jeste da je bila malo veca Ambrozija 15-20 cm kada sam je prskao posle setve a pre nicanja ali je prezivela koktel Glifosav 8.7 lit/Ha + Velton 500 gr/ha + Basar 1.4 lit/Ha.

To sam i ja primetio da je 2.4 D smrt za nju ali ne smem u soji pre nicanja.

Samo na bazi estera i 15 dana prije sjetve . Tako kazu Ameri.
Pardon 2.4d moze od estera i 15 dana ranije a dikamba nebi mogla jedino dosta ranije jer ima vecu rezidualnost.

Ne znam o čemu vi pričate ali se sećam da je moj pokojni deda često pominjao krave i da li su u estrusu.A da li to ima veze sa ovim esterom.pitanje je?

nfpv6q.jpg

Sa kojim od ovih sme?

Bilo je i oranih i razrivanih parcela. Prva priprema je bila neznam tacno ali pocetkom marta a druga u drugoj polovini marta. Setva je bila 12,13 i 14 aprila ali je doslo ono zahladjenje pa je nicanje bilo dugo i krenuli su korovi.

Neke parcele sam radio sa 3 lit totala po KJ a druge sa 2 lit + 0,45 Moto ekstra. Tu gde sam isao i sa Moto korovi su kapitulirali za nekoliko dana. Parcele koje sam radio samo sa 3 lit totala sejane su 2-4 aprila i mucio se total sa korovima 2 nedelje iako nisu bili veliki.

Totalni herbicidi su jako loseg kvaliteta. Pre 10-15 godina je duplo manja doza bolje radila.

Peet jel si radio ranije sa Floyd-om koji ti se bolje pokazao FLupisor ili on ista je a.m. ima li neke bitnije razlike u ceni ?

Ovo mi je prva god. da radim sa Floydom. Vidim da je dobro odradio posao, u kolicini od 0.75 l/kj. Zadnje 2 radio sam sa Flupisorom i Fusilejdom! Razlika je bila od nekih 30-40 din po litri. Cena im je bila oko 1640 din.

Takodje sam ove godine prvi put radio sa Floydom... 1.3l/ha i odradio je posao ekstra!

Nazad
Vrh