Herbicidi u soji

ма јесили ти раде малетин 78 годиште најбољи млади орач 98 године победио на планти заједно смо орали

Ljudi imam sirka u soji(treca generacija). Soja je u cvetu. Koji otrov za uskolisne ne skodi cvetu?

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Ja za par sati dejstvujem sa Agilom i negledam u cvetove i onako je sve otišlo u 3pm,bar da njiva bude čista za dogodine ako ništa drugo...:ppozdrav:

I ja sam nesto razmisljao o kletodimu (kletox) prskano je flupisorom prvi put. On bi trebao biti najselektivniji. E sad pitanje je kojom dozom?

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Nije mi ni prvi put ni zadnji put da prskam Agilom u ovoj fazi soju(ali samo uveče tada su cvetovi soje zatvoreni)...Tako da je moj odgovor:Ne zajebavam se...:ppozdrav:

Ove godine cvetovi bolje da se ne otvaraju. Kad bi mogla cela vegetacija da ode u hibernaciju da produži malo i aktivira se kad se ukažu bolji uslovi...kao u nekom crtanom filmu...

Poslednja izmena:
Malo da sumiramo utiske primene hemije za uskolisno u soji. Prskao sam nekoliko kombinacije. Flupisor od 0.8-1l/kj ili 1.4 - 1.75l/ha i nijedna od ovih doza nije uradila 100%. Cim je malko veci sirak flupisor ga ne moze unistiti. Pritom proces susenja ide jako sporo. Prosle godine je mnogo bolje delovao. Ovratine gde sam isao 1BH tj sa oko 50% vise hemije i tu imam prezilog sirka. Sve u svemu mislim da smo zavrsili sa ovim sredstvom kod mene. 2-3 godine je radio i sada se pokvario. Original Fusilade sam prskao usluzno na 1ha i tu nema ni S od sirka. Sprzeno 100% i mali sirak i onaj koji je vec metlicu bio izbacio.

Agil gde sam isao 1l/ha dejstvo isto 100%, cak i zubacu je prilicno redukovao (usluzno takodje radjeno).

Focus nisam koristio jer mi je cena Flupisora odgovarala a sada vidim da sam trebao i sa focusom probati.

Kako je kod vas?

Fusilade u zadnje dve godine nesto kilavo deluje,Azil dobar,i u slucaju veceg sirka,Focus broj jedan,ne prasta,prah i pepeo ostaje od nadzemne mase kao i od rizoma,vredi svaki dinar,satire sirak.

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока

Ja sam radio Flupisorom u dozi 1.35 l/ha. Odradio je posao dobro, ali moram izneti par napomena. Prskano je po mom mišljenju u idealnim uslovima za delovanje herbicida (uzrast sirka i vremenske prilike). Dejstvo je bilo interesantno, npr. jedan busen sirka je u sebi imao potpuno spaljene listove, ali i zelene kao da na njih nije pao herbicid. Doduše to zeleno nije kao kad je sirak živ i u kondiciji, ali je ipak zeleno a ne crveno i osušeno. Međutim ako se pokuša iščupati taj busen on se slomi u donjem delu (do same zemlje) i ne može se iščupati rizom. I kad se čupa pojedinačni struk sirka ista je priča, bez obzira da li se radi o zelenom ili sprženom. Za sprženi je jasno, ali šta je sa zelenim? Ja mislim da je i takav struk sirka usvojio herbicid i prosledio ga u rizom, što je i najvažnije - da rizom odapne. Zato mislim da je dejstvo bilo uspešno. Posle 15 dana je usledilo špartanje tako da sad nema gde da se vidi šta je bilo sa tim zelenim lišćem, da li je i dalje ostalo zeleno ili se i ono osušilo.

Sad u soji ima po koji struk sirka, ali nisam primetio da tera iz onih starih busena (rizoma) već mi se čini da je to novi ponik. No to je u zanemarljivim količinama tako da ga ja sigurno više neću prskati...

@Pedja Z
Da li ides 2l/ha Focus-a ili 1l + 1l Dash? Agil je bezobrazno skup kosta 3000+pdv i to na kolicinu. Jos me zanima kako se ponasaju cvetovi kod primene Focus-a u punoj dozi? Kod Azila otpadaju ako nisu zatvoreni.

@dukej
I kod mene je to tako. Nije tu prezivelo ne znam koliko, ali je prizivelo. Ja nisam zadovoljan to je trebalo da izgori kao licna i jos s obzirom na dozu od 1l/kj i momenat je isto bio dobar. Vecina sirka 20-30cm lisna masa polozena tako da je dobio puno hemije.

1 l po kj,i 1 dl na 100 l vode trenda,bilo je sirka pozamasno,ucinak je 100 %,kod fusilade mi se nije svidelo sto nije ucinak kao pre par godina,propusti sirak u odredjenom procentu,to mu se nije desavalo,da ne unisti rizom!

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока

I desava se kao Dukej sto je pisao, da dva sirka jedan za drugim, jedan sprzen, drugi zelen ali sokiran. Medjutim taj sokiran ce ponegde uspeti izbaciti metlicu i seme. Neshvatljivo je kako se to desilo, sem da je preparat los ili su kinezi zakinuli aktivnu materiju. Ne znam. I nema pravila gde se to desava, i na pocetku parcele i na kraju i u sredini. Da je sa pocetka moglo bi se reci da nije dobro promesan rastvor u prskalici, ali nije jer je tackasto po celoj njivi prezivelog sirka.

Da se nadovezem na ovo, ja sam prskao suncokrete flupisorom i fusilajdom u punim dozama, velika je razlika, ali i velika razlika u ceni(bar po meni). Posle fusilajda za 7 dana sirak je bio izgoreo, flupisoru je trebalo bar 10 za isto tako delovanje. A focus ultra me je odusevio, prskao sam detelinu a komsija imao suncokret pored i oprskam lepo razor zbog sirka, kao brener da je isao, gola zemlja.

Prskao focus ultra 1l/kj,bez okvašivača,fulextra u koloru

- - - - - - - - - -

Takodje prskao suncokret sa gallant super 1l/ha i repu sa Globusom 2.5l/ha,valja sve3 kombinacije,ali u soji samo Focus ultra

Nazad
Vrh