Herbicidi u kukuruzu

Sad sam proverio, prosle godine suncokret prskan Montom 18.4., psenica posejana 30.10. To mi je trenutno jedna od najboljih psenica. Idem sa 1l/h, isto cu i ovih dana da radim, hteo sam danas ali je picio vetar pa sam odlozio, ako bude sve po planu posle suncokreta na te njive mi ide psenica tako da ce kod mene za oko 5 meseci psenica na 2 puta tanjirano suncokretiste prskano montom i terbisom na crno pa kako bude.. U uputstvu za Mont mislim da pise da treba da prodje 6 meseci ali ocigledno ne mora, videcu kako ce se ponasati sa 5 meseci razmaka xD

EDIT: pardon, zabrojao sam se, bice oko 6 meseci do setve psenice jer sejem najranije krajem oktobra..

Da li je neko radio matonom u fazi nicanja ili kad kukuruz ima manje od 3 lista, ima li nekih posledica po usev?

Miloše, ni ja ne bih rizikovao.... Eventualno bih da sam na tvom mestu oprskao manju njivu na probu (ako si kupio hemiju).
Planiram jednu od te dve kombinacije jer već ima korova napolju (palamida, sirak) a znam da će ih još biti (nova arenda). Ili možda čak varijantu total+ medeya(ako bude kiše)+maton i terbis da mu pojača delovanje. Takav mi plan samo za ovu jednu njivu. Ostale su manje više čiste.
--------------------------
Matonom radio drugar prošle ili pretprošle godine pre nicanja i baš su naišle kiše (umerene) ali nije bilo problema za kukuruz. A kažu da može bit inezgodno za klicu ako naiđu jake kiše

Jedan moj prijatelj svake godine prska matonom kukuruz posle setve pola doze i nije nikad bilo problema.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Zavisi i dali se ore
Da li je neko radio matonom u fazi nicanja ili kad kukuruz ima manje od 3 lista, ima li nekih posledica po usev?
Citao sam detaljno o 2.4d primjeni u kukuruzu i prije soje . Obe varijante i ester i amine , al nebi sad o varijantama jer nije svaki 2,4d isti . Monosan herbi i Maton nije ista formulacija potpuno.
Uglavnom Americke studije kazu , za ester ili izoksilestra , sto je Maton , za soju 7 do 10 dana prije sjetve moze .
Za kukuruz 15 dana prije sjetve ili 3 dana nakon sjetve pa do 3 lista .
Da sad ne detaljisemo uglavnom razgradjuje se za oko 15 dana , a moze biti problem u momentu klijanja kukuruza ako se spustio do dubine zrna .
Zato je registrovan 15 i vise dana prije sjetve kukuruza, onda nebi trebao do 3 dana nakon sjetve i moze do 3 lista ...
Znaci konkretno u fazi nicanjan moze bez problema.

Da li je bolje sad prije kise oprskati sa Medeyom i Terbisom ili poslije kise kad trava jos nikne vise?Kukuruz tek nice pa nisam siguran kako bi bilo bolje.Do sad sam uvijek u trecem listu prskao sa Medeyom.Ali mozda kasnije ne bude kise vise.Sad govore od pon.kisu..

Другари, имам дилему у кукурузу. Имам пар њива где су ми доминантни корови паламида и попонац, е сад дал мешати тербутилазин+дикамба+клопиралид (тербис 1 л/ха + агродимарк 0,5 л/ха + 0,8 л/ха Лонтрел 100), или нешто од тога избацити и шта?

A posle Peaka ne sme sledeće godine da seje suncokret?

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Ако смањиш дозу до испод 10 грама (кад идеш неки комбо), онда не би требало да имаш проблема са сунцокретом и пшеницом наредне године. Ја га нисам имао.

Nazad
Vrh