Herbicidi u kukuruzu

@Spajki Sto tako mislis za ureu ?.
Video sam kod mene u ataru razne egzibicije sa ureom, na malom usevu, na velikom usevu, u cvetanju (psenica, soja, ječam, kukuruz) u dosta slučajeva je bilo nekih ožegotina po usevu, vidljivih promena u odnosu na netretiran usev. Ječam i pšenicu su oprskali u cvetanju, to je bila velika greška jer na tim njivama nije bilo ni 50% od normalnog roda a dobri su bili usevi. Sve te šećerne vodice možeš okačiti mačku o rep ako usev nema dovoljno osnovnog hraniva i vlage koliko joj treba. Naravno Urea nije šećerna vodica već ozbiljna količina azota u odnosu na "folijarna djubriva".

Нико не пише да за третман на црно мора бити земљиште фино ситно припремљено без грудвица иначе ефекат третмана је лош,бар сам ја тако доживео на мојим њивама.

Prskanje na crno ili posle setve pre nicanja radim oduvek.
Zbog semena sirka i ostalih mnogosemenih korova je efikasno iako nema mnogo padavina .Ne moram kasnije da ciljam momenat prskanja (treći,peti sedmi list).Obično radimo i korekciju zbog samoniklog suncokreta.
Bilo je nekoliko kišnh i hladnih proleća kada nije moglo da se reaguje sa prskanjem posle nicanja u pravo vreme.
Normalno da svako radi po svom iskustvu i ubeđenju ali nije ni čudo što se javio rezistentan sirak.

Ove godine prskano na crno MEDEYOM 135g plus Terbis 1,250 l planirano je na 2 ili 3 pero ,ali posto su najavljene padavine prskano je na crno
16 aprila,videcemo-sta.ce...kinez,,da,uradi.

Uvek je bilo za kukuruz da je osnova prskanja ovo na crno a da je posle sve korekcija. Secam se ranije kad je bio onaj Alahlor da je cale uvek s njim prskao. I uspevalo je u velikoj meri. Posle je bilo nesto u 5 listu i oko 8 spratanje i cista njiva do zetve. Ja sam spremio Adengo za 3 list. Prosle god sa radio isto sa Adengom i onda oko 4-5 sa Matonom. Bilo malo savijanja na uvratina zbog preklopa ali nista strasno. I bila dobroooo cista njiva.

Neka,ne bude puno trave u prvom tretmanu ali time se sve pocisti i posle u drugom tretmanu opet bude minimalno korova koji opet budu mali i lako se unište.
Ima ovde dosta ljudi rade jedan tretman i vecinom se oni i zale da su herbicidi slabi, korovi izadju posle se okisa i ne može da se udje u parcele....

Prskanje pre nicanja nisam radio više od 6-7 godina.
Kukuruz mi uvek dolazi posle soje ili pšenice. Strništa uvek radim totalom, u soji suzbijam sirak.

2-4 D nikad nisam koristio u kukuruzu.

Kod nas je krenula trava po kukuruzima i ja ću najvjerovatnije sve ići na crno...doduše..kod nas već pretjeruje ovo loše vrijeme.a poneki pljusak naleti redovno

Pazi ubrzo ce niknuti, sad kad duva jugo i kisa svako toliko kukuruz brzo izlazi van

Nisu velike kolicine ali odrzava nivo vlage
Ponegde naleti i jaci pljusak sa ledom

Nazad
Vrh