Herbicidi u kukuruzu

Ne gubiš ništa, ja sam ga ubacio zbog boljeg dejstva na sirak da dobijem nešto poput Cordusa.
Oko 3.000-3.200 rsd po ha izađe Hirošima ove godine, sve zavisi pošto se kupi Mezotrion jer je on najskuplji.

“Calaris pro”
On ima 50 g/lMezotrion326 g/lTerbutilazin.
Kako to sada, može li on u hirošimu i koja je hektarska doza?

Sale koliko je to malo dikambe?Sa dikambom se skraćuje vreme primene na maks.5 list kukuruza.
Sa donjom dozom od 0,5l po ha možeš i u 6 listu a sa punom 0,7l po ha do 5 listova. U hirošimu (poput recepta od pidikanca) je dovoljno dodati 0,4-0,5l po ha radi poponca, grahorice i palamide pošto ih terbutilazin i mezotrion uglavnom sprže nadzemno a koren ostaje.Možeš izbaciti terbutilazin i ići sa punom dozom dikambe ako je problem sa pomenutim korovima a isto tako možeš smanjiti doze mezotroina, terbutilazina, dikambe ako su korovi manji i u manje zakorovljenim parcelama.Problem dikambe je što slabije deluje ako zahladi posle primene, treba bar 2-3 dana posle primene da bude toplo da bi ga korov usvojio potpuno.
Ja kod mene idem sa mezotrionom 0,2l, terbutilazin 1l (bez dikambe a sa dikambom 0,9l), dikambe 0,4l i nikosulfuron 0,9-1,2l po ha, da dodam da su mi parcele relativno čiste i održavane.Čuvajte se mezotriona i terbutilazina ipak su to zemljišni herbicidi i godilo bi da se u jesen poore njiva ponaročito što sad imamo malo padavina.

Da dodam sa hirošimom nemojte čekati zadnji momenat slobodno prskajte i ranije 4-5 list kukuruza pošto mezotrion i terbutilazin deluju i zemljišno (hebicidni film) a za sirak ako vam je rano onda samo pola doze niko ili rimsulfurona radi semena i da stopira rizomski pa posle sa drugom polovinom, kad polovite nikosulfuron onda možete i 1l po jutru da idete, znači 05+05l po jutru.Pratite vremensku prognozu i temperature.

Poslednja izmena:
Nema potrebe za oranjem kao osnovnom obradom pred setvu pšenice nakon Mezotriona i Terbutilazina.Provereno x puta samo tanjiranje i setva pšenice, kod upotrebe S-Metolahlora hoće da bude problema jer je on za uskolisne travne korove u čiju grupu spada i pšenica između ostalog.

I treba imati poprilicno cistu njivu
Ja ne smem cekati 3-4 list sa spricanjem, meni je ipak sigurnije ici zemljisnim pre nicanja, pa imam vremena za korekciju, dok ako hirosima omane tu se onda smanjuje izbor preparata i znatno su skuplji

Sent from my SM-A315G using Tapatalk
Opalis ga prvi put sa matonom i pola doze pik-a posle drugo prskanje hirosimom.

Nazad
Vrh