Herbicidi u kukuruzu

Ja isto kuburim za tim muharikama a kod nas vazi pravilo da se one masocno javljaju kad se radi predsetvena priprema na vlaznom zemljistu.
Ove godine prvi put koristio rimsulfuron i mogu reci da ga je sprzio.

Gledam vase slike i kontam kako vam je cist atar. Kod nas ni blizu nije takav.Jednostavno kod nas se dosta losije radi, plus ne rade se atarski putevi, pa deponije sve su to rasadnici korova.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Čisto sumnjam ali ajde, možda i hoće.Posedujem određene knjige stručne literature iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka u kojoj su pomenute i opisane sve tadašnje korovske vrste kako u okopavinama tako i u strninama.Najzanimljivije od svega je to da se sirak kao korov nigde ne spominje jer ga tada nije bilo po njivama pa su špartanje i kopanje davali očigledne rezultate.Danas ako uđeš motikom u džunglu od sirka pa još ako ti zapadne onaj najprljaviji red do međe, scenario bude identičan onom u predstavi Voz kad je babi zapao taki red pa isterao na onaj kraj pa se vratio nazad pa opet otišao i više se nije vratio na njivu.
"a pa Di su mi baaaaas taj red daliiii,otisao na onaj kraj,i nije se vise vrnuo,vrnuo se u CG",,toliko o kopanju

Послато са moto g(9) plus помоћу Тапатока

Neznam kako kod vas ne možete da se rešite tog sirka i ostalih tvrdih korava. Mada je to možda zbog toga što vi vrtite više kultura. Ja idem samo pšenica i kukuruz. Ali kod mene sam se uspeo rešiti svega toga. Jer ja svake godine posle pšenice prvo uzorem njivu i kasnije je istanjiram (ili kad je mnogo suvo ostavim) i pustim da izađe trava. Ako ima kiša više trave će izaći. I onda idem totalom ali ne više od 5 l/ha. I tako svaku parcelu svake druge godine. A mogu da kažem da je pre toga bila botanička bašta. Jedino čega ne mogu da se rešim je muhar (bilo mali ili veliki) u kukuruzu. A to je zato što nekad mi ne uspe prskanje (što npr nije slučaj ove godine) i onda ga bude u kukuruzu i znate i sami koliko samo jedna stabljika ostavi semenki. A od nekih ljudi sam čuo da svaka biljka sa više semenki sledeće godine izbije samo 1/3 tih semenki pa šta preživi. Onda sledeće godine druga 1/3 i tako u krug. Dakle ja uništim travu u samoj pšenici i ne dam da ostavi seme, pa posle što izbije idem totalom i onda sledeće godine idem u kukuruzu sa preparatima da mi njiva bude čista. Ali pošto je ranijih godina rađeno loše oko prskanja kod dede i oca, a pogotovu kod stričeva, onda mogu da zamislim koliko je semena ostalo u zemlji. Takođe znam da nešto dođe i vetrom, nešto traktorom, nešto kombajnom itd. Dakle borba je konstantna i samo treba biti uporan. Možda nešto grešim ali ovo je samo moje zapažanje kod mene i na osnovu ovoga što pišete ovde.
Jel plaćaš zakup 400-500 e/ha?

Na parceli gde znam da ima rezistentnog sirka sam posejao Pionir 9757. Oprskano je pre 14 dana Hirošimom, čisto radi testa. Hirošima je držala sirak oko 7 dana, u nedelju se izjednačio sa kukuruzom. U ponedeljak ujutru oprskano sa Laudis+Equip 2+2 l/ha. Ponovo je pobegao kukuruz...
20210610-105244.jpg

20210610-105244.jpg

Da li je netko tretirao laudisom kukuruz u 9.-10. listu ?
Probilo se nešto korova a zaštitar mi kaže da nebi trebao ići preko 7. lista.

Nazad
Vrh