Herbicidi u kukuruzu

Kupio sam hemiju za sledecu godinu. Callisto po 9100 din/L i GAT 4 OD za 1370 din/L.

borko jagodinac je napisao(la):
Nemam neka iskustva sa herbicidima, pa sam hteo da pitam za pomoc :cao:
Prskao sam kukuruz Merlinom ove godine i sledece planiram da sadim papriku, e sad me interesuje da nece mozda merlin nepovoljno da utice na papriku, jes da je ove godine prskano, ali opet ne znam sta da radim. Ako neko ima iskustva sa time, neka mi javi :cao:

Merlin® flexx

Herbicidi
Merlin flexx je selektivni translokacioni herbicid namenjen za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova
AKTIVNA MATERIJA: izoksaflutol 240 g/l.
Preparat sadrzi i protektant ciprosulfamid 240g/l
OBLIK I OZNAKA FORMULACIJE: koncentrovana suspenzija - SC
Usev/zasad u kome se primenjuje: KUKURUZ

NAČIN DELOVANJA:
Korovi usvajaju obe komponente i listom i korenom. Delovanje herbicidne materije (izoksaflutola) zasniva se na inhibiciji sinteze karotenoida. To se ispoljava kroz karakteristični simptom promene boje lista iz zelene u belu. Izbeljivanje zatim prelazi u nekrozu (sušenje) što dovodi do konačnog uvenuća korovskih biljaka.
Ciprosulfamid podstiče metabolizam kukuruza i ubrzava neutralisanje herbicida (uloga protektanta), što Merlin flexx čini visoko selektivnim herbicidom.

PRIMENA:
koristi se u usevu kukuruza

•u količini 0,4 l/ha i utrošak vode 150-400 l, tretiranjem posle setve, a pre nicanja useva i korova ili tretiranjem posle nicanja useva i korova, a najkasnije do razvoja trećeg lista kukuruza (do faze 13 BBCH skale), a kada su korovi do faze 4 lista.
Maksimalan broj tretiranja u toku godine na istoj površini: jednom.
Tretiranje iz vazduhoplova nije dozvoljeno.
Spektar delovanja:

•uskolisni (travni) korovi:
muhar zeleni (Setaria viridis)
veliki muhar ( Echinochloa crus- galli)
sirak divlji iz semena (Sorghum halepense);
Širokolisni korovi:

•lipica teofrastova (Abutilon theophrasti)
štir obični (Amaranthus retroflexus)
ambrozija pelenasta (Ambrosia artemisiifolia)
pepeljuga obična (Chenopodium album)
pepeljuga srcolisna (Chenopodium hybridum)
tatula obična (Datura stramonium)
lubeničarka njivska (Hibiscus trionum)
dvornik veliki (Polygonum lapathifolium)
gorušica poljska (Sinapis arvensis)
kereće grožđe (Solanum nigrum)
boca obična (Xanthium strumarium).

NAPOMENA:
•radi pojačanog delovanja na neke jednogodišnje uskolisne korove može se mešati sa preparatima na bazi acetohlora u periodu posle setve a pre nicanja useva
•upotreba Merlina flexx u kukuruzu ne ograničava setvu bilo koje druge kulture u plodoredu. Zato se mogu sejati sve ozime kulture u jesen, a posebno sve prolećne kulture u proleće.

KARENCA (vreme između poslednje primene preparata i berbe, odnosno žetve):
obezbeđena vremenom primene za kukuruz

Pretraga Publikacije Korporativna brošura

Pregled Bayer CropScience aktivnosti i poslovnih dostignuća

Food chain partnership

- Projekat proizvodnje lubenica

Dogadaji
Dani polja 2010
Linkovi

GAT Motion 4 OD (uljna disperzija)
Nikosulforon (sulfonilurea) 40 g/L
Dopuna Callistu za uskolisne korove. Inace unistava i dosta sirokolisnih korova sto zajedno sa callistom cini smrt kombinaciju. Sto je majvaznije visoko selektivan je i moze do 7 lista kukuruza.

paorpaor je napisao(la):
Dopuna Callistu za uskolisne korove. Inace unistava i dosta sirokolisnih korova sto zajedno sa callistom cini smrt kombinaciju. Stpo je majvaznije visoko selektivan je i mozr do 7 lista kukuruza,

ko je proizvodjac?

Mi smo ove godine prskali kukuruz (jedna njiva od 6kj) sa Callistom 0,12 l/kj i Niconom 0,83l/kj, od toga 4kj je bilo potpuno čisto sve do branja, a na 2kj sa jedne strane njive su u poslednjih mesec-dva počeli da rastu uskolisni korovi, ali i dalje nije bilo strašno, ako uzmemo u obzir silne kiše. Ja sam zadovoljan.

Nista na crno, sve na belo :haha:
Nema svvrhe na crno prskati kad postoje preparati kao sto je callisto. On deluje i preko lista i preko zemlje, to jest korena, a sulfonilurea je tu da sve ostane "crno" osim kukuruza.

paorpaor je napisao(la):
Dopuna Callistu za uskolisne korove. Inace unistava i dosta sirokolisnih korova sto zajedno sa callistom cini smrt kombinaciju. Sto je majvaznije visoko selektivan je i moze do 7 lista kukuruza.
Paore
siguran si za Nikosulforon da je do 7 lista:haha:
Ima raznih preparata na bazi Nikosulforon-a ( Nicogan,Hemonic,Talisman itd) a koliko mene pamcenje sluzi nije za preko 5 lista??Bar ja tako radim ne upustam se u kasnije avanture
bez obzira sta reklama kaze

Ja sam ove godine prskao kukuruze u sedmom listu sa Callistom i Talismanom. Imao sam oko 10-15% polomljenih biljaka na petom kolencu (kao žiletom presečeno) posle jedne ampe. U komšijskoj njivi su se kukuruzi samo navalili ali nisu popucali kao kod mene.

Pošto nisam mogao naći ni jedan drugi mogući uzrok to sam pripisao samo Talismanu, tako da ću ja sigurno ubuduće bataliti to kasno prskanje (čekanje da izađe uskolisni korov) i to završavati do petog lista. Bolje da posle i imam nešto korova nego da nemam kukuruza.

GAT sam uzeo po preporuci dobre prijateljice, a isto tako i dobre zastitarke u POljopsu (Bac).
Ona je radila na njihovim parcelama i kaze da je odlicno sredstvo, plus sto je uljna disperzija.
Daleko je bolje od Novovela,Kruza,Talismana... Motivel (original) je dosta skuplji a nije bolji,provereno.
Uostalom nikad kukuruz ni ne prskam u 7 listu, max u 6 jer je i onda dosta velik,a o korovima da ni ne ricam. Bitno je da dopuni callisto da se unisti ambrozija !

Trecu godinu zaredom prskam samo na ZELENO batalio sam gledanje u nebo i cekanje na kisu

zadnji dan pred setvu setvospremacem unistim sve u fazi klice i onda lepo pustim da sve nikne sto je htelo da nikne i onda u fazi ( vecinom) 5 lista Talisman,Nicogan,Hemonic plus uvek PEAK za sirokolisne jako je dobar deluje i kontaktno i zemljisno i do berbe nakrivim sesir...............trecu godinu ne spartam

Gat ide od od 1 do 1,25 l/ha .
Ja sam se odlucio za punu dozu jer sam tako miran sa svim sirkovima i ostalim stetocinama.

Ako Motivel ne smeta kukuruzu i do 8-mog lista, onda ni svi ostali preparati na istoj bazi ne bi trebali da prave problem.

Dukej, Talisman je inače jako loš preparat u odnosu na ostale iz te grupe. Ako ga ne daš punu dozu nemoj očekivati zadovoljavajući efekat, a i onda je pitanje dali će dobro odraditi, pre svega zato što se jako teško razmešava. Samo jedne godine sam ga koristio - i nikad više.

Rabadzija je napisao(la):
Trecu godinu zaredom prskam samo na crno batalio sam gledanje u nebo i cekanje na kisu

zadnji dan pred setvu setvospremacem unistim sve u fazi klice i onda lepo pusti da sve nikne sto je htelo da nikne i onda u fazi ( vecinom) 5 lista Talisman,Nicogan,Hemonic plus uvek PEAK za sirokolisne jako je dobar deluje i kontaktno i zemljisno i do berbe nakrivim sesir...............trecu godinu ne spartam
jel PEAK deluje na abroziju znam da ne deluje na palamidu ,a nisam znao da deluje zemljisno

Sto se tice sirokolisnih korova bez dileme Callisto. Ako se gleda na skali ocenjeno od 0-10, Callisto 10 a svi ostali do 5-6.
Moje iskustvo sa Motivelom i sve ostalo iz te grupe, ocena 4-5 ( da ne ispadne budalasto ako kazem 0-1 ). Probajte ljudi sa Tarotom, Rimexom ili cak Equip pa nikad vise ono sranje od Motivela necete koristiti. Moj savet.
O umalo da zaboravim da se izjasnim za Peak, jednom sam ga probao i nikad vise, pa Maton, Esteron je zakon za njega, suvisno je pricati o Callistu.

Nazad
Vrh