Herbicidi u kukuruzu

Pa cemu zurba sa adengom kad moze do treceg lista,da sam oprsko posle setve jako slabo bi delovao jer kise nije bilo ni u najavi,zato sam sacekao skoro 20dana dosao do treceg lista i najavili kisu za dan dva i odradio prskanje i hemija je uradila svoje.
I mi smo čekali do 3 lista ali posle nije bilo kiše mesec dana i duže.Navodno ,piše da čeka 45 dana kišu ali u praksi je to druga priča.Svi sa severa banata znaju kako imamo dobar raspored padavina.Par puta samo poprskala.

Ja sam uzeo S metahlor i Rezon klasika, pokazalo dosta uspesno, naricito kada kisa padne na vreme evo danas planiram posle setve odmah da zavrasim, kasnije videcemo uvek budu korekcije u nekim njivama na kraju idem obavezno skaut onda kada je kukuruz najveci, pokupi sve sto ima ili omete i njive ostanu ciste.2,4 D izbegavam

Ja sam negde citao ali sam zaboravio i mislim da je pisalo 0,5 l Maton-a uz ovaj Adengo. Samo ne znam da li je po kj ili po ha.
Barbula znam da maton neće rešiti muhar, ali on sad ovako rano neće ni da izađe. Zato bih išao sa Adengom da spreci njegov izlazak. Generalno nema rizomskih korova, sve je iz semena.
Adengo 0.25 l/kj + 2.4 d 0.4 - 0.45 l/kj u trecem listu kukuruza. Kasnije korekcija po potrebi, Mezatrion, Terbutilazin i Siran u paketu.

Na jednoj parceli posle dva spremanja izbija trava nenormalno da li je ovo poponac?...nisam pametan da li ići i kojom dozom totala ili ići nekim zemljišnim herbicidima. Planiram setvu kukuruza za vikend.

Mnogo zajebana trava ona i zimu preživi, ja sam je jednom imao dosta na jednoj njivi i maton je nije ni pipnuo

Ja sam je imao prošlog proleća, i pred setvu soje i kukuruza prešao dva puta drljačom, nešto počupano ali dosta ostalo. Posejao i posle išao sa herbicidima + 3 l totala po ha. Ona pre toga još malo porasla i proširila se po njivi. Prskanje je dosta uspelo ali ne u potpunosti. Ono što je bilo sprženo je tako ostalo u žbunu i tu seme upalo i nije moglo da nikne. Muka živa. Srećom nije bila velika površina zahvaćena oko 1 ha pa smo sinovi i ja išli motikama da je kopamo, izvaljivali cele žbunove osušene, a u njima se još crvenilo seme. Bilo umanjeno nicanje i naravno prinos. Tu jesenas posejali pšenicu, eno je raširila se po žitu kao luda. Od nedelje prskam pšenicu a na leto total. Pitanje je kako ću to rešiti i uništiti.

Nisam siguran Bole. Ona napravi tepih i baš kad je najpotrebnije u vreme setve i nicanja, ona pravi veliki problem. Probaću letos, posle žetve sa totalom i dva oranja da je nekako uništim. Trebalo bi tu za naredno proleće da ide soja, pa da se nekako rešim ovog zla. Ako ne, moraću u proleće u dva navrata ići totalom, najverovatnije u martu i aprilu.

Cini mi se da misnjakinja nice na njivama na kojima je skoro bacen stajnjak ili osoka.
Kod mene je ima samo na peskovima i ima je samo rano s proleca. U toku leta ili jeseni je nikada nisam video zato sam i napisao Aci prethodni post. Jako je nezgodna. Jedne godine u grasku sam je tukao sa punom dozom bentazona i nista nisam uspeo da uradim.

Nazad
Vrh