Herbicidi u kukuruzu

Isto i Siran prosle godine...Ja malo muckao...da naspem malo izadje.... Kada sam pogledao vise od pola se sleglo na dnu...muckao pola sata da se ono rastopi...

Mustang je.pretezno 2,4 D ak mat i nema zemljisno delovanje, ne znam kakva je ona druga materija, dok terbis i mezatrion dugo drze sirokolisne pod kontrolom.
Moj komsa lane ubo kombinaciju 1l laudisa po kj, prska se u dva puta po 0.5kj, 3000din po kj ali radi sve,
Ja sam npr prvo radio sirokolisne.a posle 1l laudisa za sirak jer je ojacao
Laudis je za sirokolisne,nije za rizomski sirak.Ja sam godinama radio sa laudis-om 1l/kj,i posle nikosav 0.7l/kj.

Laudis je za sirokolisne,nije za rizomski sirak.Ja sam godinama radio sa laudis-om 1l/kj,i posle nikosav 0.7l/kj.
Laudis uništava skoro sve širokolisne korove i skoro sve uskolisne iz semena. Sirak rizomac osuši nadzemni deo i da kukuruzu prednost od 20-25 dana, ako se oprska na 8-9 listu, sirak ne utiče na prinos ali za dogodine nemaš čistu nivu. Mi ga koristimo korektivno na 8+ listu jer mlaku vodu Nikosav i slični Sebastijani ne mogu da pipnu rezistentni sirak rizomac.

Radoslave, koji je onda tvoj predlog za tretiranje kukuruza od setve do berbe?
Mešavina ovog što su napisali @sremac84 , @Matic i @North ARMY . Problem nastaje što bez obzira na svu ljubav prema ovom našem poslu, ipak ga radimo radi zarade. U mojoj matematici najisplativija kultura za moj kraj je kukuruz ali zbog straha od diabrotike i korova ne smemo da ga sejemo u monokulturi.
Već sam pisao, kod mene je plodored tropolje u 4 godine. Kukuruz, kukuruz, suncokret, pšenica. Kod druge godine kukuruza nastaje problem ako nije idealno čista njiva od sirka ili je uzeta neka nova arenda sa zaparloženom njivom.
1. Njive gde znam da je sirak rezistentan i koje su jako zakorovljene sejem ultra hibride.
2. Njive koje su srednje zakorovljene pokušavam da usporim sirak, dal sa niko+rimsulfuronom ili Equipom do faze 8-9 lista gde ga tučem sa 1,2 doze Laudisa koji spase stvar.
Prošle godine sam imao eksperiment od 2 kj u parceli od 7 kj gde je bio onaj ogled KWS-a.( možete videti sirak zakržljao na sve strane u snimku ako pažljivo pogledate)
3 kj je bio predusev pšenica a 4 kj kukuruz. Evo kako je ta pšenica izgledala, Šale je skidao uslužno pa sam ja uzeo njivu u zakup
Uglavnom, 5 kj sam radio kao pod broj 2 a ovih 2 kj sam pustio da kukuruz naraste do visine farova na Imt 558 i onda sam oprskao Laudisom. Sirak je bio oko 1 metar visine. Rezultate ogleda ste videli, a na ovih 2 kj sam imao 6900 kg kukuruza suvog zrna. Sami možete izvući zaključak.
3. Kad mi je njiva čista, bez obzira na rezistentnost, mogu što kažu stari ljudi, kako ja hoću...

Zaboravio sam da kažem da mi je ovaj deda, vlasnik njive rekao da je u 2019 godini prskao 5 puta Nikosulfuronom kukuruz i da nije pipnuo sirak, tu mi je bilo jasno o čemu se radi...

Pre par godina prva godina u arendi, u soji prskano 5 puta protiv sirka.
Prvi put pre setve, totalom, pocetkom Maja kad je bio visine od 50 do 60 cm. Drugi put isto totalom pre nicanja soje. Treci i cetvrti put Floydom i peti put neki herbicid Miura.
U zetvi opet je bilo sirka.
Samo da naglasim da samo posle totala se osusio i verivatno je krnuo drugi koji je bio otporan na ostale herbicide.
Toliko o tom rezistentnom sirku.

Pre par godina prva godina u arendi, u soji prskano 5 puta protiv sirka.
Prvi put pre setve, totalom, pocetkom Maja kad je bio visine od 50 do 60 cm. Drugi put isto totalom pre nicanja soje. Treci i cetvrti put Floydom i peti put neki herbicid Miura.
U zetvi opet je bilo sirka.
Samo da naglasim da samo posle totala se osusio i verivatno je krnuo drugi koji je bio otporan na ostale herbicide.
Toliko o tom rezistentnom sirku.
Nisam baš razumeo kakve ovo veze ima sa kukuruzom ali sam otprilike shvatio da ti misliš da imaš sirka koji je rezistentan na Fluazifop-P-butil ?

Dobro, sa kukuruzom nema, hteo sam samo dati jedan primer po pitanju rezistentnog sirka.
Ok to, znači nije Fluazifop-P-butil mogao da suši sirak? Jel si probao sa Fuzilejdom, taj Flojd se ni kod mene nije pokazao nikako...Ako preživi Fuzilejd, onda je rezistentan na Fluazifop-P-butil...

Nazad
Vrh