Gusta sadnja - prednosti i mane (razmak između voćaka i uticaj toga na rod)

posadio sam sljivu,nekih 400 kom.c.ranu,lepoticu i malo stenleja,razmak je 4,5 puta 2,5m,da li se to smatra gustom sadnjom

- - - - - - - - - -

i jos nesto,posadjena sljiva mi je dugacka 2,5 do 3metra,da li da je odmah skratim na 60-70cm,ili da to odradim na prolece?hvala...

Ja sam posadio prije nekoliko dana i sve sam prekratio.
Koji su razlozi da se ne prekracuje odmah?

Evo jedan interesantan tekst.....
Sažetak
U zasadu šljive u periodu od treće do osme godine starosti
ispitivana je rodnost sorti Čačanska lepotica i Stanley u uzgojnom
obliku "vitko vreteno" i "V sistem". Voćke su kod uzgojnog oblika
"vitko vreteno" zasađene na rastojanju 4 x 1,0 m; 4 x 1,25 m i 4 x
1,5 m, a kod "V sistema" 4 x 0,7 m; 4 x 0,85 i 4 x 1,0 m. U toku
šestogodišnjeg perioda proučavanja (2000-2005. god.)
ustanovljen je najveći prinos cv Čačanska lepotica kod "V
sistema" na rastojanju 4 x 0,85 m (27,674 t/ha, odnosno 9,41 kg/
stablu). Nasuprot tome, najmanji prinos dobijen je kod sistema
"vitko vreteno" na rastojanju 4 x 1 m (15,05 t/ha, odnosno 6,02
kg/stablu). Rodnost sorte Stanley takođe je bila najveća kod "V
sistema" sa najmanjim rastojanjem 4 x 0,7 m (17,723 t/ha,
odnosno 4,963 kg/stablu). Najmanji prinos kod ove sorte bio je
kod sistema "vitko vreteno" na rastojanju 4 x 1,5 m (13,739 t/ha,
odnosno 8,242 kg/stablu).

Najbolje saditi 2x0,4 metra,naravno obrada biciklom ili trotinetom.

Motikom :haha:
Ja sam Madzarke sadio na 3x3 metra sad su u petoj godini krosnje se sudaraju,srecom sadio sam manju povrsinu nekih 3 ara u sklopu dvorista.Kasnije sam doso pameti pa kad sam sadio Lepoticu sadio sam na 4m sad su u trecoj godini super izgledaju. Ranke sam sadio na 3,5m razmak izmedju sadnica na leto ih kalemim na kajsiju.
Od gustih sadnji imao sam prilike da vidim visnju u gustoj sadnji na 4x2m izgleda prilicno zbijeno. Neki strucnjaci u pojedinim literaturama pisu da Oblacinska Visnja moze da se sadi na 3,5x1,5 bas bih voleo da vidim taj visnjar u petoj godini to izgleda kao zbun.

druze rastojanje u redu zavisi od podlge na kojoj je sorta kalemljenja i od uzgojnog oblika, a medjuredno rastojanje zavisi od raspolozive mehanizacije... Tako na primer nije isto rastojanje jabuke na m9 ili na sejancu... tako da sigurno moze sljiva na 4x0.85 m ali na nekoj krzljavoj podlozi... pozz

Nepisem mnogo u vocarstvu ali pratim jer i sam imam dosta vocnjaka pa sam zakljucio:Ovde 70%(cast izuzecima)nema vocnjak,ili ima nesto malo,samo naglabanje teorije.Mnoge bi ja naterao na traktor da freziraju vocnjak u takvoj sadnji,ali da je vocnjak minimum 10 godina star,pa da vidim kako bi prosli.

Najgušći sklop za šljivu je 4x2m, ali ne baš za sve sorte kao npr č. najbolja ona mora malo ređe 4,5x2,5 zbog njene bujnosti. Sve ostalo je naglabanje teorije, možda postije neke kržljave podloge u svjetu ali otom potom. Doduše postoje i stubaste šljive koje se sade na rastojanju 0,5m, ali to je više za bašte i okućnice da atraktivno izgledaju, dok bi u komercionalnoj proizvodnji bilo totalno ne opravdano.

Evo slika gustog zasada 4x2m kako je to izgledalo zimus na kraju 4-te godine (slikano prije rezidbe).

a evo i jesenas na kraju 5-te godine.

a evo i slika drugog voćnjaka na početku 12-te godine u cvijetanju (slikano telefonom).

Sa slika se može primjetiti da poslije 5-te godine šljive skoro izgledaju isto, samo sprovodnica odebljava vremenom, a broj grana i rodnost po biljci je skoro ista svake godine.

Eto toliko o gustoj sadnji iz ličnog iskustva.

12 godina,moje su tako izgledale u 5 godini,sad im je skoro 11 godina i duplo su deblja stabla od tih sa slike u cvetanju 12 godine.

mirko 015 u tome i jeste poenta da posle 5-6 godine stabla uvjek skoro izgledaju isto odnosno bila u 5 ili 11 godini. Rezidbom se sve reguliše, tako da uvjek imamo mlade grane na stablu koje nose rod oko 40 do 50 Kg po stablu. Time obezbeđujemo duži vjek stabla jer ga stalno zamlađujemo i konstantan rod, slično kako kod jabuke. Samo što se jabuka sadi obično 4x1m i gušće.

Vidim da su ljudi gladni pa bi ako moze 5000 sadnica da upakuju na pola hektara.Kod mene se radi drugacije,stenlej,samo za industriju,stabla su sad ko kuca,radjaju mnogo vise od 40-50 kila po stablu u 11 godini,novi zasad je vec ubacen u trecoj je godini,na prolece ide novi zasad,sve je spremno i sadnice.Iz starog zasada crpim maksimum jos 10 godina,posle stizu nove sa punim kapacitetom roda i tako u krug,sve se sadi 5x4 ili 5x5.Odrzavanje maksimalno!!

Aha, to je nacin da se sa mnogo ulaganja postigne manje prinosa, ali zato ujednacenog, jeftine robe.
Ako je to nekome cilj onda teba sljivu na dzenarici da sadi gusto.
Ah, da
Time se postize i iluzija da je takav uzgoj sljive intenzivan, pa kome je ta iluzija vazna on takodje ttreba da sadi sto gusce (jer sto je gusce to je valjda intenzivnije)
Sve u svemu ima, nije da nema, razloga sa gustu sadnju stenleja na metar ili dva.

Nazad
Vrh