Gume

Na koliko maksimalno duvati 11.5 80 15.3 na tehnosyroj 2os 5t a tovarilo bi se do 6.5t , mozda i 7 ? Bkt 14 platana?
Maksimalni pritisak za tu gumu je 4,8 bari brzinu 25 km/h i nosivost 2600 kg po gumi. Zavisi od felni takodje. Moje originalne nisu bile predvidjene za taj pritisak i teret pa su popucale. Za taj teret dovoljan je i 4 bara pritisak. Manja brzina kretanja može i manji pritisak kao što neko reče 3,6 bari.
Imam i bkt sa 16 platana one idu maksimalno do 5,2 bara i imaju nosivost od ~2900 kg na brzini od 25 km/h. Duvaj manje vozi sporije. Pozzzz

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

A na koliko se duvaju 7.50-16 na prikolici koja nosi 4.5t (max do 5t ali onda već sve curi napolje)?
Isto pitanje za 7.50-20 na prikolici koja nosi do max 6t?

Gume su stare, Tigar, mislim 16 platana.

Znam da za ovakva pitanja trebaju podaci o konkretnim gumama, ja ih ne znam, ali eto uopšteno na koliko se duvaju gume navedenih dimenzija i nosivosti prikolice?

(Uzgred, sad u soji mi je pukla jedna matora 7.50-20 na Zastava prikolici koja je imala oko 5.5t soje na sebi. Na rezervnom točku mi je bila uštinuta unutrašnja kod ventila pa sam je nosio kod vulkanizera da je zalepi, nakon vulkaniziranja naduvao je na 4,5 bara, kaže toliko treba. Ja sam ih duvao na 3,9-4,0 bara. Pod teretom ne teram brzo, npr. idem 9-tom kornjača umesto 9-ta zec, baš zbog guma. )

Ja imam naviku I običaj da nove gume duvam na propisan pritisak, a starije i lošije na nešto manji... A umem u žetvi da u cugu pređem 30km po asfaltu, nakrkane koliko može da stane, i brzo koliko traktor može da vuče.. I nikad problema, to što te starije izgledaju da, su izduva ne, nekad znaju i da ostavljaju trag po asfaltu nema veze, kad bi ih naduvao više eksplodirale bi, jer nemogu one to da izdrže..
Najstarije gume koje imam a znam za godinu proizvodnje, su 79to godište..

Ja sam na prošloj đubretari imao jednu fabričku 10.75-15.3 Good Year gumu.Prikolica je bila 75 godište, guma sva ispucala samo što se ne raspadne a uvek sam je držao na 3,5-4 bara jer sam se plašio ako joj spustim pritisak na 3 i manje da je završila karijeru.Otišla je sa prikolicom, skinuta je jednom jer je našla ekser uz put i to je sve što se nje tiče za sve godine služenja.

Nekad je guma bila guma a danas je to izgleda plastika,na kombajnu(Zmaj Univerzal )su mi prednje unutrašnje još originalne Pirelli 72 godište dok sam spoljne menjao 1997 i tada uzeo Barum i te nisu loše ni dan danas.

Nazad
Vrh