Grejanje na pelet

Dr,Grujo jel si upoređivao sa drvima,ugljem i sl?
Nekako mi se čini puno tj skupo ,ako sam dobro razumeo cenu to je oko 350 eura mesečno! Koliko će biti ako bude -10 c?
Mene prijatelj sa Homolja snadbeva sa drvima cena je bila 27 eura ove godine,trenutno mi to najjeftinija solucija ,potrošim 20 metara + dve prikolice šapurina ,greje se cc 200 m2 ,kuća je ful izolovana i prozori dihtuju odlično.Hteo sam da pređem na pelet ali mi se čini dosta skuplja varijanta.

Prva mi je godina da se grejem na pelet a i kuca nije izolovana a stolarija bi se isto tako mogla menjati kazu da bi se tada potrosnja prepolovila.
Racunato na potrosnju uglja i cokova(ili po tvome sapurine):osmeh: bice skuplje 15% grejanje.

Meni su rekli ovi što su postavljai da može i do 20% da bude skuplje nego na drva,al ne žalim iz dnevne sobe štelujem i sekiru odložio na skrovito mesto :cool:

Kuća 200 m2 prošle godine renovirana i odrađen projekat da se popravi energetska efikasnost koštalo me kao da sam još jedan sprat sa krovom podigao,al ne žalim,nema da mrdaju zavese kad duva jak vetar,a ni ne čuje se ništa od spolja,može da se prišunja ko hoće :haha: Evo sad konstantnih 26 stepeni svuda u kući.

Koja je onda svrha uvođenja grejanja na pelet, ako je skuplje nego grejanje na drva?

Nemaš brigu oko struganja,slaganja,podlaganja,loženja,kupovine uglja.

Komfor košta,meni je prva godina pa još ne znam konačnu cenu,to će da se zna tamo u martu/aprilu.Al nisam brino koliko će da koštaju drva/ugalj, pa da se to istruže,pa cepa,pa složi,pa da ustajem da ložim svako jutro,pa obilazim i dodajem drva.

Meni drva dovezu u dvorište, platim dvojicu kičmatransera da potestere i poslažu drva. Da cepam ne moram, jer peć ima veliko ložište.

Znači, da ne treba da razmišljam o peletima/briketima do daljnjeg.

Prva mi je godina da se grejem na pelet a i kuca nije izolovana a stolarija bi se isto tako mogla menjati kazu da bi se tada potrosnja prepolovila.
Racunato na potrosnju uglja i cokova(ili po tvome sapurine):osmeh: bice skuplje 15% grejanje.
Ako je 15% nije opasno,stim da si prilično automatizovan.

- - - - - - - - - -

Meni drva dovezu u dvorište, platim dvojicu kičmatransera da potestere i poslažu drva. Da cepam ne moram, jer peć ima veliko ložište.

Znači, da ne treba da razmišljam o peletima/briketima do daljnjeg.
Meni stignu u dvorište i tako kada mi dosadno ispilam i složim po 2-3 metra,ne cepam zbog velikog ložišta jedino mi si sviđa konfor kod peleta mada ni sada nije opasno u jakim zimama ložim 4-5 puta na dan a sada pre spavanja,posle ručka i ujutro kada ustanam 6-7 h.

I ja sam nesto mislio da predjem na pelet ali to ce me kostati duplo od sadasnjih troskova pa sam odustao za sad!! Grejem oko 250 m2 nekih 7 meseci sa 6 -7 t Kamenog uglja Banovici ili suvi vreoci plus oko 12 -15 m drva (hrast) i sapurine oko jedne Kikinde 3.5 t. Kuca je bez izolacije, osim sto na gornjoj betonskoj ploci postavljen je stirodur od 2 cm.

Pogospodili se ljudi, niko nece da cepa drva, a samo se krka preko zime, posle kad skace onda kukaju samo :osmeh:.Grejem se na ugalj i tuluzdje i ne planiram jos da prelazim ne neki drugi vid grejanja, dok pecka ne otkaze, ima dosta godina vec, jos malo pa 3 banke.

Što da se ne pogospodim ako mogu?
Naš član zuky21987 je prešao na grejanje peletama stim da ih sam pravi ne znam koje i od čega ,čujem da je zadovoljan.Možda Peet zna više pošto su komšije.
Imam dosta granja od prošlogodišnje rezidbe a biće i od ovegodišnje planirao sam da mu dam ako mu treba jel sam čuo da ima i drobilicu pa kada ga vidim preneću šta kaže.Nije bio aktivan na forumu par meseci.

- - - - - - - - - -

Interesantno stvar letos bio problem naži drva na Homolju kaže momak koji mi je doterao (iz Krepoljina) da mu je lakše iseći trupac i odneti tamo gde prave pelete.Em bolje plaćaju em mu je lakše nego pakovati metarice.Ja sam bio ubeđen da se pelete prave od otpadnog granja i piljevine kao nus proizvoda neke strugare ali on me razuverio i kaže u tu fabriku gde nose isključivo drobe trupce i od njih prave pelete.Po toj logici zaključujem da nisu jeftini u odnosu na drvo samo je prednost što je automatizovan proces.

I ja sam nesto mislio da predjem na pelet ali to ce me kostati duplo od sadasnjih troskova pa sam odustao za sad!! Grejem oko 250 m2 nekih 7 meseci sa 6 -7 t Kamenog uglja Banovici ili suvi vreoci plus oko 12 -15 m drva (hrast) i sapurine oko jedne Kikinde 3.5 t. Kuca je bez izolacije, osim sto na gornjoj betonskoj ploci postavljen je stirodur od 2 cm.
Jel i grejanje na čvrsto gorivo ulazi u ona 2 meseca koliko radi jedno poljoprivredno domaćinstvo( kako kažu novi srtučnjaci iz poljoprivrede) ili se to računa kao prekovremeni radni staž.

Majstor koji mi je radio grejanje se već 4 godine greje na pelet. Greje 200 kvadrata i kaže da troši oko 3,5 t peleta za grejnu sezonu. Kada uporedim sa članovima koji greju malo veću površinu a imaju potrošnju oko 60-70 kg dnevno, onda mi se nešto ne poklapa. A prava zima nije počela. Pre 10 dana sam uradio centralno na plin. U razmatranju je bilo i grejanje na pelet. Kada se sve stavi na papir, grejanje na pelet je verovatno malo jeftinije od grejanja na plin, ne značajno. A sam kotao na pelet mi je bio skuplji dosta od plinskog.

Pogospodili se ljudi, niko nece da cepa drva, a samo se krka preko zime, posle kad skace onda kukaju samo :osmeh:.Grejem se na ugalj i tuluzdje i ne planiram jos da prelazim ne neki drugi vid grejanja, dok pecka ne otkaze, ima dosta godina vec, jos malo pa 3 banke.

Nacepao sam ih se za dva života,i nadimio ložeći ih,red je da malo uživam :haha:

A i ako tako gledamo,onda svi treba konje da jašame,a ne da vozimo automobile sa klimom,udobnim sedištima i slično.

Majstor koji mi je radio grejanje se već 4 godine greje na pelet. Greje 200 kvadrata i kaže da troši oko 3,5 t peleta za grejnu sezonu. Kada uporedim sa članovima koji greju malo veću površinu a imaju potrošnju oko 60-70 kg dnevno, onda mi se nešto ne poklapa. A prava zima nije počela. Pre 10 dana sam uradio centralno na plin. U razmatranju je bilo i grejanje na pelet. Kada se sve stavi na papir, grejanje na pelet je verovatno malo jeftinije od grejanja na plin, ne značajno. A sam kotao na pelet mi je bio skuplji dosta od plinskog.
U rzagovoru sa proizvodjacem peleta(bukov pelet 100% je u pitanju) kaze da od prilike ide 2t na 100m2 za grejnu sezonu,s tim da je kuca izolovana i stolarija dobra....S obzirom da ja imam oko 250m2,ali podnog grejanja kaze da bi tu povrsinu grejao sa 3,5-4t peleta godisnje,inace kod njega je tona 160e,a ja godisnje puknem za ugalj 350e i za drva jos 250e...

Nazad
Vrh