Gde kupiti kvalitetne sadnice raznog voća?

Tako je i ima jos 100 komada koje su se slomile na kalemu. Jednostavno spojno mesto ne urade pedantno. Plemka se primi ali jako malom povrsinom i onda kada vetar duva, optwreti se rodom pukne na kalemu. Kada je podizan prvi zasad sadnice su kupljene na institutu Cacak i od tih i posle 21g nijedna nije pukla.
Potom imam jos 100 sigurno koje zaostaju u porastu iz ko zna kojih razloga.
 
Ono je pitanje sorte a ovo pitanje kvaliteta sadnog materijala. Mada je na keaju rezultat isti, nije kvalitetna sadnica, postoji razlika u neispunjenim ocekivanjima.
A koji ti je to rasadnik bio.
 
Nisam naručivao. Moje je razmišljanje ako se ne kupuje iz okoline Kruševca onda je opcija da se kupi iz rasadnika u Kaću. Imaju velike cene ali mislim da su im dobre sadnice. Naručio sam bio 2014. dva badema i dve leske. Kad je dole bila cena od 100-120 dinara u Kaću je bilo 350.
Ima i u okolini Kruševca dobrih rasadničara. Pa Rusi su kupovali ovih godina milione sadnica od njih...
svi ti rasadnici u srbiji kupuju iz velike drenove i okoline...vrlo malo sadnica je iz tih rasadnika ...ko će da iskalemi svaku želju kupca...
 
Mi cemo posle vecanja sta da radimo sve atipicne vocke pocupati i posaditi nove. Imamo u ajdaredu crveni delises, greni i zlatni otp oko 50 komada na 4000 sadnica. Imamo u zlatnom 10 sadnica za redom gale i jos oko 20 komada ajdared, greni i crveni na 1500 sadnica zlatnog. U gali zanimljivo nema nijedno promasena sorta valjda su to pazili. Te atipicne ide lanac i sadimo nove. Razlog je sto ne mogu to da gledam da me sledecih 20g uvek zajebava za berbu. Te nove uzecemo knip sto bujniji nadjemo i susedne rezati jako da bi se ta nova izborila sa komsilukom.
Definitivno ako nekada budem nesto ponovo sadio sami cemo kalemiti i proizvesti sadnice.
većinom se sada odlučuju za kalemljenje u sopstvenoj režiji ....znam jer kupuju podlogu od mene ...
 
Da li neko zna u kom rasadniku moze da se kupi kiferov sejanac kruska ali da bude bas to? Zvao sam jedan rasadnik, kaze da ima ali u asortimanu na sajtu se ne pojavljuje pa mi je malo sumnjivo.
 
Da li neko zna u kom rasadniku moze da se kupi kiferov sejanac kruska ali da bude bas to? Zvao sam jedan rasadnik, kaze da ima ali u asortimanu na sajtu se ne pojavljuje pa mi je malo sumnjivo.
Ne znam da li si nabavio, ima mavm.
dc12c3bf679eed70ed7a8b7d8246fc2e.jpg


Sent from my Nokia 7.1 using Tapatalk
 
Pozdrav... Citam po forumu i ne mogu da se odlučim gde da kupim sadnice sljive i koje... Hteo bih posaditi negde oko 100 kom prvenstveno za rakiju, pa bi mi trebala pomoc i oko izbora sorte. Ja sam mislio Čačansku Rodnu ili Lepoticu
 
Ako je bas za rakiju to je bar lako, crvena ranka pa 20 mesta prazno pa onda cacanske sorte! Najbolja je pozegača(madzarka) ali ne bih preporučio zbog šarke.
 
Чачанска родна је за ракију боља од Чачанске Лепотице која је више за конзум.
 
Ja sve sto sam kupovao u rasadniku Instituta u Novom Sadu na Rimskim Sancevima bio sam veoma zadovoljan.
I znam da su imali sadnice ovih Cacanki.
 
Institut isto kupi sadnice tu u okolini Krusevca pa preprodavaju
Sadnice se kupuju u jesen, jer tad imaju celokupnu ponudu, u prolece je problem jer se rasproda pa krece uvaljivanje.
A inace obe nabrojene sorte dobijaju visoku ocenu kod ocenjivanja - sto se rakije tice
Stim da je lepotica otpornija na sarku, a lakse je i prodati jer je krupniji plod.
Ona se toliko sadi da je svaki rasadnicar kalemi tako da mnogo manje su mogucnosti da te neko zajebe.
Licno da sam u tvojoj situaciji imas coveka ovde na grupi Mutavdzic Dejan, ili druga solucija je Agromax - Ivan Djuric 99% ce biti sorta koju si trazio
A imas i dobar rasadnik na Petrovaradinu - rasadnik Sevar uredne sadnice ali jaca cena, MAMV cena jos jaca.
 
МАВМ је сигуран расадник само што су саднице дупло скупље.
 
Nazad
Vrh