Gajenje zelene salate

Na kesici salate (Made in Holand) piše njen naziv Sunstar. Prodavac, a i koliko sam se ja raspitivao po internetu, kaže da spada u puterice. Čini mi se da sam je sejao posle 9. oktobra (tada mi prolazi plata) u kontejnere koje sam stavio u plastenik, rasadio sam salatu krajem oktobra (moram da pitam suprugu bolje pamti).
Ako se smrzla zašto joj je list zdrav i jedar, hrskav? I ako je to razlog šta dalje. Mada mi se prošle zime smrzlo nešto malo salate koju nisam prekrivao agrilom i to se videlo da je smrznuto.
Ako fale neki hemijski elementi, šta onda da radim, analiza zemljišta ili djubrenje?
Zaštitar bilja mi kaže da ima alkaloide ili šta već i da zato gorči, a starije žene-baštovanke da hoće da gorči zato što je mlada salata.
Inače salata je kod nas 20-30 dinara i ima je na pijaci sa već formiranim glavicama, kod mene nisu u potpunosti formirane glavice ali opet kupuju. Sad idem za pekarku da sečem salatu, ona već nekoliko dana kupuje, da li utrefim onu koja ne gorči?

semberac je napisao(la):
usalati mi se javljaju simptomi nekroze lista. koliko je pametno zaliti je, i dali treba šta dodati pošto je skoro u potpunosti formirala glavicu :sta:
malo prije mi je dolazio ing.polj. i predložio mi je da je tretiram wuxal-om super 30ml/10l vode i da u rastvor dodam equatoin rpo wg,2 sata posle prihrana sa 24:8:16. inače kaže da su mi ovo posledice od smrzavanja i nemogućnosti provjetravanja na niskim temp.

Poštovani Topaloviću,
tražili ste da napišem ime salate, što sam i učinio, pa bih Vas i ostale, svakako, molio za mišljenje o Sunstar salati.
Ako uspem sutra kačim slike salate iz mog plastenika.
Srdačan pozdrav svima.

Post je spojen: [time]1295199831[/time]

Bravo Edi,
sve odradjeno za čistu desetku, prvo podešavanje digi kamere (veličina fotke do 300 KB), a onda i korišćenje ImageBam programa !!!

:ppozdrav:

Zemo, Moderatoru izvini za :off_topic:, ali sa Edijem sa imao prepisku na Ovčarstvu, pa da dovršimo!

Kolubarski pozdravi! :ppozdrav:

Kad se budemo videli castis :ppozdrav:

@Topalko savet za pocetnika,sta kazes za ovo valja ili ne valja,mislim da je kako mi rece drug sorta ledi ako sam dobro zapamtio.
w0qclc.jpg
27ynzix.jpg
2eaq6fc.jpg

@ Sasa J
Dali je prosle god u tom plasteniku bila jagoda. :sta:

@ Edi
Dali je bila uglavicana ili slicna toj sa slike.
U sta si pakovao robu kutije ili gajbe (jabucare duboke) ?

Poštovani Kurkela,
salata koju prodajem je krupnija i sa više formiranim glavicama, ali iskreno nije u potpunosti uglavičena. Ako pitate zašto žurim sa prodajom odgovoriću Vam iskreno da hoću da spremim rasadilište po Topalovićevom modelu jer imam samo jedan plastenik ( ipak, ako bog da,u aprilu podižem još jedan plastenik 13x5 m,a u junu manji i niži za rasadilište), ali i zato što je trenutno nema kod mene u selu pa je dosta dobro prodajem. Kada je reč o pakovanju, ja salatu ne nosim na pijacu jer radim u školi pa nemam vremena.Naime prodajem je od kuće dođe kupe ili mi naruče danas za sutra ili kada im treba i nosim u Zrenjanin redovnim mušterijama i kolegama sa posla. Dakle koliko mušterijama treba toliko sveže nasečene salate dobiju (u kese). U nekakvim sam razmišljanjima da jednog dana radim po principu bio bašti ( ali i da koprivom štitim ) gde će mi mušterija doći do plastenika i pokazati prstom hoću ovaj ili onaj proizvod.
Danas neću stići da slikam naručenu salatu ali sutra, naručenu za svetac, hoću tako da sutra popodne kačim slike.
Inače sam primetio da i dalje gorči i to taj ''beli sok'' (zapravo su to nitrati koliko sam saznao, aa možda i grešim). E sad da li to ima veze sa time što glavice nisu formirane dovoljno ili se smrzla?
@
Poštovani Saša j., koliko je agril podignut od zemlje? Plastenik Vam je super :bravo:!
Post je spojen: [time]1295332689[/time]

@Kurkela
Bila je jagoda ali je izvadjena i nikad vise u plasteniku ostavio sam samo na otvoreno.
@Edi
Agril je podignut na sredini nekih 20-25cm,pa se na krajevima spusta zbog vezivanja.To je privremeni sistem postoji mnogo bolje resenje koje ujedno sluzi za vezivanje paprike i kao drzac za agril koji bude vise podignut sa savijenim stranicama zbog ulaska hladnoce sa bocne strane.Nadam se da cu ove godine uspeti da zavrsim drzace mnogo su laksi za montazu i demontazu.
Najbitnije vezano za agril je da sto manje dodiruje ili uopste ne dodiruje salatu zbog smrzavanja.

POštovani Saša j.
ako nije problem nakačite slike boljeg rešenja, za postavljanje agrila, kad bude gotovo.
Srdačan pozdrav,
p.s. salata danas na pijaci 30 din. ništa bolja od ovih na mojim slikama.

@ Edi
Postovanje,
Mislio sam da imate vece kolicine i prodajete na vise, pa sam zato
pitao u koju ambalazu pakujete salatu. :ppozdrav:
Mi putericu pakujemo u kutije od banana, prvu klasu po 16 komada u kutiju.
Mada u principu idemo po 24 komada.
Zato sam pitao.
Salata hoce da gorci kada zamatori, ili kada joj vremenski uslovi
lose pogoduju. Jer, ipak je ovo rano za plastenicku iz negrejanih plastenika.
Posebno mi se svidjaju slike salate servirane na tanjiru.
Da nisam na forumu mislio bih Italijanski restoran. :D
@ Sasa J
Ne znam sta da kazem, za jagodu da ne odemo u :off_topic:
Imali smo dve godine, po devet plastenika 30* 5,5 m.
Na trziste smo stizali pre Klery-a i Albe. I to sa dosta slabijom sortom.
Ali smo jesenas unistili, (zaorali) svu jagodu.
Bila je na losem terenu gde smo imali problema sa zemljistem. (Podvodno)
Stvarno smo je radili domacinski, i pocinjali berbu u drugoj polovini aprila.
Nismo uspeli nabaviti zivice za avgust. Ali ove godine sigurno rasadjujemo.
Dali si zadovoljan sa prinosom i zaradom?

Kurkela je napisao(la):
@ Edi
Postovanje,
Mislio sam da imate vece kolicine i prodajete na vise, pa sam zato
pitao u koju ambalazu pakujete salatu. :ppozdrav:
Mi putericu pakujemo u kutije od banana, prvu klasu po 16 komada u kutiju.
Mada u principu idemo po 24 komada.
Zato sam pitao.
Salata hoce da gorci kada zamatori, ili kada joj vremenski uslovi
lose pogoduju. Jer, ipak je ovo rano za plastenicku iz negrejanih plastenika.
Posebno mi se svidjaju slike salate servirane na tanjiru.
Da nisam na forumu mislio bih Italijanski restoran. :D
@ Sasa J
Ne znam sta da kazem, za jagodu da ne odemo u :off_topic:
Imali smo dve godine, po devet plastenika 30* 5,5 m.
Na trziste smo stizali pre Klery-a i Albe. I to sa dosta slabijom sortom.
Ali smo jesenas unistili, (zaorali) svu jagodu.
Bila je na losem terenu gde smo imali problema sa zemljistem. (Podvodno)
Stvarno smo je radili domacinski, i pocinjali berbu u drugoj polovini aprila.
Nismo uspeli nabaviti zivice za avgust. Ali ove godine sigurno rasadjujemo.
Dali si zadovoljan sa prinosom i zaradom?
Idem u temu jagode!
@Edi postavicu slike sigurno,nadam se da cu uspeti da kupim materijal i napravim drzace ove godine.Cenu salate nisam proveravao,sa cenom nikad na cisto.Javljam cim saznam

Postovani Sasa J,
Koju povrsinu imas pod plastenicima, i da li radis ranu salatu na otvorenom,i kada je rasadjujes?
Pozdrav

Trenutno oko osam ari,imam u planu ove godine ako ::novac:: dozvole uslovi da postavim jos neki plastenik ali videcemo,ranu salatu na otvorenom nisam radio ali planiram da krenem od ove godine i trebalo bi da se rasadjuje krajem marta pocetak aprila zavisi od vremena.

Poštovani forumaši,
jutros sam imao šta videti u plasteniku: smrzla mi se salata za prodaju, pod agrilom sam je čuvao.
Da li ima šanse da se oporavi?
Šta valja činiti?
Unapred zahvalan na odgovorima.
Srdačan pozdrav,
Edi.

Nazad
Vrh