Fungicidi u strnim žitaricama

Sad se nesto setih da sam radio sa akantom plus i da je bio dobar. Duet jos nisam koristio.

To je slabo do nikakvo uticanje na Fusarium...

@sunac...Duett ima "stey green" efekat :cao:

Evo iskreno sad sam pogledao njihov sajt jer nisam verovao, i zaista ga reklamiraju da ima stay green efekat, da ne poveruješ. To realno nema nikakve veze sa stay green efektom strobilurina i SDHI fungicida, ako je uopšte istina, a ne samo dobar marketing.

Nemojte se prepirati.Za drugi tretman idu Duet, Prosaro,Akanto. Po meni je to Liga Šampiona, a ostalo je Zvezda i Partizan.
Treba se polako spremati za prvi tretman.Falkon, pa onda liga evrope.I naravno Biatlon +Dash.

Acanto je mene unakazio u secernoj repi 2014 godine, posle toga iz revolta nista DuPont ne kupujem.

Strobilurini nisu za fuzarijum.

Izbombardovali ste temu za 1 dan... Komplikovano mi je da kuckam preko telefona, brat igra igrice.

Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka

Ja za prvi tretman uzeo Cerpakt.Nešto naletelo za dzabaka pa odma uzeo.Videću dali ću nešto dodavati da pomogne flutriafolu.

Al ste vi zaludjeni nekom skupom, marketinski lepo upakovanom hemijom.
Ja sam stitio svu psenicu cerpaktom one godine kada je rdja bila dominantna. I ne da je odradio, nego u fullu.
Uzmite sami ogled pa uradite na jednoj parceli, na kraju merite... i to par godina za redom...
Vise vrsta fungicida, i sa manje i vise tretmana, pa cete videti i sami....
Samo u extremnoj dobroj godini ce zaraditi nesto, u vecini slucajeva ce jedva isplatiti ulozeno, a dobrim delom ce biti u minusu.... i to da prodate te godine kada je cena u piku. Pa bilo to u julu ili maju iduce godine.

Sve moze, i sve treba, a kada treba da se proda nas proizvod onda tu ne vaze nikakva pravila, i niko te ne pita da li si ti ulozio vise, a bitan je profit...
Kod nas je sve skuplje iz godine u godinu od repromaterijala, a cena naseg proizvoda stalno manja... i sta sad, dosli smo do toga da kada sve uzlozimo kako bi trebalo, mi sa prodajom nasih proizvoda imamo cist minus.
S obzirom da kod nas ne postoji normalno trziste, onda treba birati najbolji odnos ulozenog i dobijenog da bi dobili sto veci profit u ovom turbuletnom trzistu kakvo ima Srbistan, pardon Srbija.

Poslednja izmena:
Nomad veoma dobar i prihvatljiv fungicid.
Proseravate se sa skupim sredstvima,dižete ulaganja,djubrite ko ludaci pa onda idete regulatorom a i posle hoćete cenu pšenice od 20+ dinara.E neće da može.Ta vremena prošla.Doslo vreme optimizacije ulozeno-zarađeno.

Tako je jedan covek kod nas prosle godine posejao 2.5 lanca bez djubreta, bez prskanja. Samo seme njegovo. Imao je 2000kg i kaze da je zadovoljan dobro je prosao. Ja sam mu rekao da je dao zemlju u arendu prosao bi jos bolje.

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Raduje me glas razuma od forumaša.Lako je ljudima koji rade prezentaciju da pričaju :Ovaj herbicid samo 50 kg pšenice ,ovo đubrivo samo 30 kg pšenice ,ovaj fungicid samo ovoliko pšenice ,ovaj "andrak" samo ovoliko...Da nije bilo 2012 sa mnogo bolesti ,verovatno bi većina proizvodjača ,pogotovo u Banatu, proizvodila pšenicu bez prskanja ili eventualno sa jednim prskanjem od bolesti .Ovako imamo situaciju da se prska bez ikakvog osnova (kao prošle godine) .

Mi smo nagrabusili 2010 sa bolestima i od onda radimo preventivno svake godine.Košta to sve lepo ali mnogo više košta kada propadne sve pa ne bude ništa.

Slažem se da se prska ako ima potrebe ,zato su tu razne službe koje prate i informišu o stanju bolesti .Mi prskamo a ne znamo ni kako bolesti izgledaju.

Ne prska se kad vidimo da ima bolesti,vec mnogo ranije,presecite stabljiku jos u vreme pojave lista zastavicira i naci cete male reznjeve koji su u stvari klasovi i jos tad se formira prinos i broj zrna,tako da je jako bitno da biljka bude potpuno zdrava.

Tako je naucili smo da se mora prskati pre nego sto se vide simptomi,za nase podrucje uglavnom je dovoljno 2 tretmana mada i to zavisi od godine ove godine treba obratiti paznju na ove najbujnije psenice lako je moguce da ce trebati vise od 2 prskanja

Niko nije rekao da se ne prska preventivno ,ali ako nema uslova za razvoj bolesti ,zašto prskati.Prinos se formira ,kada se formira a koliko navršimo zavisi od mnogo faktora.

Nomad veoma dobar i prihvatljiv fungicid.
Proseravate se sa skupim sredstvima,dižete ulaganja,djubrite ko ludaci pa onda idete regulatorom a i posle hoćete cenu pšenice od 20+ dinara.E neće da može.Ta vremena prošla.Doslo vreme optimizacije ulozeno-zarađeno.

Pogresnu sliku imas o regulatorima,regulator svakako opravda svoje ulaganje,a u vecini slucajeva to vrati mnogo vise puta. Druga stvar,ima odredjeno koliko cistog azota treba uneti po Ha,ne znam da li si cuo da psenica hoce da polegne od jakog vetra,pogotovo ako je visoka sorta u pitanju. A i koliko me racun sluzi,vise ostane na 4t po jutru nego na 3t, tesko da ce razlika u ulaganju biti tih 1000kg, a u prinosu ce biti i vise.

Nazad
Vrh