Fungicidi u strnim žitaricama

E to okvasivac mene drug juce kaze on je dodavao kao da bolje zalepi za klas i stabljiku i mene savetuje da to isto uradim,a znam da vecina u sebi imaju okvasivac pa zato pitam reko da nije neka nova moda ili stvarna potreba?

Nova moda. Navodno su radjeni neki ogledi gde se bolje pokazalo delovanje fungicida u malo manjoj dozi + okvašivač nego čist fungicid. Izvor: promoter Adame.

Danas završen 4.ti fungicidni tretman u pšenici,urađen ogled sa 6fungicida na jednoj parceli,sa kontrolom
Ovim putem se zahvaljujem članu Dragan18 ispred BAYERa,na doprinosu ovom pgledu :ppozdrav:

8f521d6d9bddd181a1c3d935d2d94d70.jpg

Ja sam moje pšenice u cvetanju (nije početak cvetanja već je sva dooobro cvetala) prskao sa Eskortom+ i juče sam primetio da postoje neki klasovi da imaju ono belilo. E sad neki imaju samo na vrhu neki u sredini. I to sam primetio da ima takvih klasova uz sam trag točkova. Zar je to moguće da se desilo? Stvarno ne znam šta se izdešavalo.

Klasican primer fuzariuma klasa. Trebao si ranije prskati.Teorija kaze da treba prskati na samom pocetku cvetanja i to bolje pre samog cvetanja nego da sve precveta sto se kod tebe desilo.

Ja sam uvek prskao kad krene da cveta na uvratinama,pa se desavalo da bude po koji klas na vrhu beo,ali to nema veze sa prskanjem niti je neka steta,naopako bi bilo da je to neki ozbiljan procenat.

Ok. Hvala na odgovorima. Mada nisam rekao da je precvetala nego je bila u punom cvetu. Dakle škola za sl god čim malo krene odmah da kačim prskalicu.

Pa nisu uvek ni svi klasovi u ustom stadijumu pa mozda je neki precvetao i pojavi po negde fuzarijum, vazno je da nije zahvatilo pola njive kao sto se desavalo a po neki klas nece uticati toliko na prinos. Mogu da primetim kod mene da gde cale nije lepo sastavio gde je recimo njiva sira na jednom kraju nema toliko fuzarijuma klasa ali je zato zastavicar svetlo zelen i poceo da zuti ponegde a gde je oprskano i dalje je modro zelen.

Nazad
Vrh