Francuska alpina

e moram da se izjadam vama.koza mi bila pod jarcom 14 avg,znaci ,rok,joj je bio 14 jan,a ona nista vime ne sprema,doduse ima porilicno veliki stomak ali vime nista.

- - - - - - - - - -

znam koze nose od 145-155 dana,to je u principu to ali nema vimena.sad joj je cetvrto jarenje,pa se nadam da joj sve manje vremena treba da spremi vime

Piksi imao sam primera u svom iskustvu da na kozi ne možeš da primetiš da li je skozna jer odbi jedan dan pa ona skala i ono koza se ojari.Ja do sada nisam imao kozu koja se nije ojarila u terminui za jarenje i ako sad imam kozu koja mi ne liči na sjarnu kozu.Inače imao sam slučaj da mi prvojarka na dan za jarenje traži jarca a iz neznanja pustim jarca a ono opet 150 dana pa ništa a onda klanje.

ja imam dve koze i obe su se parile isti dan. jedna je ostala sjerena a druga je posle mesec kad je bila na pasi vezana primila jarca koji je dosao sa jedno kilometar udaljenosti . pre toga nije imala nikakve vidljive znakove da hoce da se pari ( ni izrazeno crvenilo niti se drala). sigurno ta tvoja nije sjarena ako nema zacetog vimena

koliko dugo je bio jarac sa njom posle tog parenja , ako je bio jos 20 dana onda ima sanse , ako ne onda nema sanse

bio je sa njom jarac celo vreme,one su bile prepete a on slobodan pa je setao od jedne preko druge do trece!

- - - - - - - - - -

mo ko je sisa videcemo sta ce biti

ipak ce da bude da se ona parila 20 dana posle toga. sto znaci, cekaj ti blago meni prinovu tamo u februaru. :)

Moja Alpinka kupljena sa farme iz Stare Pazove

Ja je hranim jecam,kukuruz,trikital,livadsko seno i so...

vgopx2.jpg

Treba da se kozi u martu po drugi put tako mi je receno vime joj tek sad narasta...to je to ako vas ne mrzi prokomentarisite...

ejsioi.jpg

lepa je mrko. trebao si da slikas malo i od pozadi da joj vidimo vime. jesu njoj ovo seceni rogovi?

Pa vime je malo tek joj se sad razvija koliko sam primetio ali slikacu nije mi tesko, a za rogove stvarno nzm nevidi se da su joj dirati vrhovi mlada je kozica prvi put je izgleda mnogo rano uparena... :)

lepa je kozica. mada se vidi da je rano pripustena prvi put. a meni se cini kao da su joj kracen rogovi. posto nekako bas deluju tupo na vrhovima. no na kraju to je najmanje i bitno. vazno je da ti ona bude ziva i zdrava i da ima sto vise mleka. :)

Pa jesu rogovi tupi ali kako da ti kazem ne vidi se da su skoro seceni...hvala kami dobro se hrani tako da porasce vime vremenom ja mislim.Kad se ojari ja cu javiti koliko ce biti mleka...

Poslednja izmena:
nemoj sad ti mnogo da je forsiras sa tom zrnastom hranom da ti se ne ugoji, ne moze posle lako da se ojari. smanji i hranu ne valja ni mnogo rano da ti precne, posle moze da ugori mleko takav slucaj je imao moj kum. kupljena koza u goricanima drugo kad je bila na drugo jarenje vime aman do zemlje a mesec dana do jarenja on nije znao da treba da izmuza. ona je to tako mesec dana nosila i ugorela mleko i na kraju imala litar dnevno a onaj dan kad se ojarila sisali jarici i posle toga je izmuzo jos 5 l mleka i vise nikad to mleko nije navratila kazem samo je litar dnevno imala.

Pa vidi da ti kazem smanjio sam sad malo bas zbog jarenja rekao kevi posto je ona hrani da joj malo smanji porciju.

- - - - - - - - - -

Ljudi jel pocelo kod koga jarenje niko neku sliku da izbaci :)

ja sam danas moju gledao,mislim da je pocela polako da sprema vime,videcemo u narednim danima sta ce biti.inace koliko dana koza sprema vime pred jarenje?sta kazu vasa iskustva?

Nazad
Vrh