Francuska alpina

Pa jarad nisi nikad bas najbolje isla ali zato sir, ako je naravno kvalitetan ide i jos se kilo vise trazi, ja sam naosio po 300din svake nedelje coveku na jednu pijacu u bg, u proseku od 10 do 20kg nedeljno do prosle nedelje. Mogao je duplo toliko da proda, jeste da cena nije neka ali mora nesto da se radi :)

evo malo mojih koza
2j61clj.jpg
jpzawx.jpg

meni se cini, da im to sluzi, da im rogovi ne vi rasli u stranu, vec samo u visinu, mozda gresim, ali po slikama je tako.

sigurno, stavio gumu da otpadnu rogovi, prvojrakinjama, dok je vreme, i mi smo to radili na jednoj kozi eksperimentisali, ali kad su poceli da otpadaju,po celi dan i celu noc derala se ko 200 koza da su gladne. misli da je zbog toga to stavio na rogove, samo je on stavio unutrasnju gumu od bicikla, a mi smo stavljali obicne gumice za tegle, na sam koren roga.

---------- Poruka napisana u 19:03 ---------- Prethodna poruka je at 19:01 ----------

a mozda je i to sto ti kazes @brzyy@, na to nisam ni pomislio:osmeh:

@Brzyy je bio u pravu,mnogo su u poslednje vreme poceli rogovi da im rastu u stranu i nisu mogle glavu u jasle da ubace,tako da sam im vezao da ih malo skupim.Ovo je stara proverena metoda. :)

kad koza nemoze da zasusi, sta bude sa jaretom kad se ojari a nema kolostruma, da li ugine ? trebalo bi da bude sitnije ili? imacu sigurno cetiri pet koza takvih sad u januaru, nemogu da zasuse nikako

a bice sitnije nego jarici kod ovih koza ostalih sto su na vreme zasuseni, hrana je jednaka za sve, detelina, kukuruz, soja, ljuspice sojine, ili to nemora da znaci?

ako znas tacan datum kad su primile 3 dana pred jarenje nediraj vime,a pre toga samo malko izmuzaj da im se ne upali vime i bice i jarica i kolostruma ne brini

kolostrum ne bi trebalo da ima veze sa krupnoćom. Ima veze sa imunitetom. Zato je jako važan. Ako možeš zamrzni višak kolostruma od drugih. To treba imati u rezervi u sezoni jarenja. Naravno podgrej pred upotrebu na tel. temp.

Trebalo je polako da smanjiš hranu i da potpuno izbaciš koncentrat.

Poslednja izmena:
Ako mislis na moje koze ove "kafene" su mesanke sanske(majka)-alpiske(otac),a ove ostale su cista rasa odnosno bele su sanske,crne su alpino.

imam dve zenski jarici stari po 9 meseca.skozni su po mesec dana.jedno je cisto alpina a drugo je od majka sanska a tatko alpina(ista boja kako na prethodni slike).ovo prvi put vidim gume na rogove.isto i mojih im rastu rogove nastrana.hteo bih da pitam koliko dana treba da stoi ova gumica ili meseci?i koliko da bide zategnuta?vrlo jako ili ?stavicu i slike.pozdrav od Makedonija

Nazad
Vrh