Francuska alpina

Pa stoje oko 2 nedelje na svakih 6 meseci i tako se ne krive.A ne treba da budu ni preterano zategnute a ni labave nego negde izmedju.

da da Sika na tvoih koze sam mislio.drzao sam ja ciste alpinke ali rasprodao sam ih sve imao sam godinu dana pauza pa opet sam uzeo.ali uzeo sam ovih dve jarici od radoznalost.jedan stariji covek mu se hvalio na mom tatu da ima koza koja mu daje 7 litara mleko.i tata mi kaze a ja ne verujem, mu kazem neka te covek ne laze,nema sansa. a pitam ga kakva boja kaze bela.i javljam se coveku on mi tvrdi da je istina.kazem mu dal mogu da dogjem da vidim licno kad muzes,javio sam se popodne reko mi je da idem kod njega u 7 uvece.dva puta je muze u isto vreme 7 ujutro i 7 uvece.koza je bila okozena 23mart.a ja sam prisustvovao na muzenje oko 20juni.on mi kaze muzi ti stom ne verujes.pomuzao sam i izmerili smo 3litra na jedno muzenje.a imao je i njena cerka na prvom kozenje od tatko alpina i ista takva boja na alpina.i ona imase skoro isto mleko kao njena majka ali ni smo merili.od oko ovako sigurno preko 2 litra.imao je 5 jarica od tih dve koze prvojarka dve i sanska 3 jarici.ostavio je jedno musko za njega za priplod.dve muski je zaklao a ja sam uzeo tih dve jarici. jedno od sanskata i jedno od njena cerka..a on je kupio od mene jarac sto im je tatko na ovih jarici ostavio sam ga za mene od najbojla koza ali kad sam rascistio so koze on ga uzeo.pa videcemo sta ce bidi.ovih dve jarici bi trebalo da budu vrhunske koze. za sada super napreduju velike su kao koze.dvete su se parile u septemvri i dvete ponovile jedno 23 novembar drugo 8 decembar.neznam zasto mozda su bili jos nerazvijeni tada,mozda su bili mladi.pozz do kolege

Evo za koji dan docice novi jarici, do 25 januara ocekujem da se ojari oko 40 koza

---------- Poruka napisana u 22:12 ---------- Prethodna poruka je at 22:12 ----------

Umalo da zaboravim, srecna nova, sve najbolje

ispod prostora za pianje ima opciju "idi na napredno"
kad otvoris imas isto opciju "ubaci sliku" klikni i otvori prozor
tu izaberi format i sliku
aplodaj je kilkni na naslov ispod nje
kopiraj ga i zalijepi u poruku i rjesena stvar

hvala pokusacu.

---------- Poruka napisana u 23:37 ---------- Prethodna poruka je at 23:18 ----------

29q1pb7.jpg

Otkud mu ova crna boja, jel ima malo udela gena balkanke. Vidi mu se oblik rogova specifican za alpinke i crvena boja iznad skocnih zglobova ali je bas unikatan i lep jarcic. Kakvo mu je poreklo i jel koriscen za parenje?

majka mu je crna,stavicu sliku,otac krem boje ko vecina ,e sad on je produkt toga,mnogi su posumnjali ali kad su mu videli majku i oca onda su se slozili da je okej,samo sto je imo strasno dobar napredak otac mu je bio strava pa je to sve po genetici ne neka narucita ishrana,ali na kraju krajeva prodo sam ga.pozdrav

Nemanja jasam ti amater i hobista sto se tice alpskih koza.nekazem da u buducnosti necu nesto mijenjati,sliku sam stavio sto je dosta izazivo paznje kod posmatraca akupili su ga ljudi koji se razumiju u alpske koze i koze uopste.pozdrav

Pa svi tako pocinju :) jedna dve tri pa na kraju dodu do 50 :) postavi slike od koza kad budes imao vremena, uvek je lepo videti nova grla a jedna slika vredi kao 1000 reci :)
moji su imali od uvezenog francuskog jarca potomstvo i ono vise vuce na crvenu boju dok na primer pod svajcarskim jarcem su dobili vise crna grla i sad imaju mladog jarca iz trojki od svajcarca, ima ga na slici negde napred u temi.
Sto se tice prirasta, sto je koza mlecnija i jare je bolje :) a ima dosta i do porekla.

a danas agonija oko 9 sati ujutru, mlada kozica prvojarkinja, pocela da se jari, medjutim bio joj je stomak neopisovo naduvan , ali sve ostalo je bilo normalno, vime nalila, imala kontrakcije, i mucenje, napne se ali nemoze da izbaci, ali nije se malo nesto otvorila, pokusavao sam da pomognem ali bezuspesno. Dodje veterinar i kaze, da je jare mrtvo, a iz nje jedino sto je mogla da izbaci, bilo je uvo, neverovatno, kako se jare nije moglo okrenuti u pravilan polozaj, znaci krenulo na jednu stranu glave, Kaze gosn veterinar, vodenjak joj je pukao ako ne sinoc onda sigurno rano jutros, nemoze da radi carsku rez jer i to malo plod.vod sto ima je zatrovano i ako bi je sekjao dobila bi sepsu, resenje je bilo da se zakolje. E nes komsija, a ja masti i kazem da namasti ruku i i da polako gura unutra, a on dvaput vesu saku od mene, jedva nekako on razglavi, gurne ruku namesti jare u krenemo da cupamo, glava jedva da izadje, i vise ni makac, pa polako, jos malo i na jedvite jade jare musko, narandjasto, potpuno formirano, i potpuno suvo, bilo je jos jeno malo manje isto uginuto, dao joj je dve inekcije, pola tablete stavio u nju za ciscenje, i ja joj dam malo secera i vode na cuclu da popije, odmah je ustala, i sad kad sam isao da je obidjem bila je dosta vesela, nisam mogao da je uvatim ponovo, e sad se jedino brinem kad ce izbaciti posteljicu. sta vi mislite, oceliu biti to do ujutru, sad nije nista virilo?

Želja šta da ti kažem valjda je veterinar dao inekciju da izbaci posteljicu verujem da će biti sve u redu.Ja sam samo jednom zvao veterinara kad su se trojke zaplele a on nije mogao da dođe ali me je ohrabrio preko telefona tako da je posle i supruga intervenisala kod jarenja ali sve je bilo dobro.Kod jarenja može biti problem da koza ne može da ustane što je posledica gubitka kalcijuma to sam rešavaošto sam im pred jarenje smanjivao hranu bogatu kalcijom i ponekad sam morao intervenisati da joj dignem pritisak i povećam snagu.To sam radio što sam davao kozama na 1 l mlake vode 5-6 kašika šećera + kašikiu soli.Posle toga koza se diže.Plus sam isvima davao odmah nakon jarenja stočno brašno sa kafom i šećerom bez neke tačne mere.Ja sam imao sreću a posle sam čuo da je to zahvalnost koza da mi se koze jare isključivo danju,znači za 14 godina držanja koza sve po danu što mi je jako olakšavalo rad.

pa da, ja mislim da bi do ujutru ona trebala da izbaci posteljicu, ovo je prvi put da smo imali problem sa prvojarkinjom, ma nadam se da ce se na njoj svo zlo zavrsiti, ovo mi je dokaz da je jarenje pocelo za ovu godinu

http://imageshack.us/photo/my-images/543/dsc06396m.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/835/dsc06424t.jpg/

evo slike sto sam obecao.slike su slikani oko 10ti novembar a jarici su rodeni jedno na 18 mart a drugo na 23mart.
a vtora slika gde se vidi jarac je slikana 23 decembar.
to jare sto lici na sanska je rodeno 23 mart majka je bila cista sanska a otac cisti alpinac.i to je iz trojke.imalo je dva brata.a lici vise kako sanska.
a ona drugo sto lici na alpina je od isti otac cisti alpinac a majka melez alpina a lici kao cista alpina ama melez od majka sanska a tatko alpinac.

Poslednja izmena:
Lepo izgledaju,ali to sto ulaze u jasle ni malo nije dobro,stavi iznad jednu poprecnu dasku da ne mogu da udju i to je to.

Sika nisu sada u ovaj boks.sada nisu vezani pustenu su i imaju jasli od resetke dignute pola metar od zemja i nemogu da ulaze unutra. samo jedna nedelja su bili vezani ovako .puna mi je bila stala sa prasici nemao sam prostor.ova slika nasao sam je u kompjuter samo da postavim da vidite kako izgledaju na boja.lice kao tvoji melezi.ja nikad nisam imao vakvu kozu na boja.imao sam melezi na alpina so sanska kupeni od farma ali imale su boja na alpina i pario sam ih sa alpinom i uvek su bili potomci boja na alpina.videcemo kako ce da budu sa mleko.nek se okoze pa diskutiracemo.pozz

Prosle godine sam mojim kozama davao OKSITOCIN inekciju cim primetim da se jari ili se ojarila.To je za napone i kontrakcije tako da su bez problema izbacivale posteljicu.To isto dajem i krmacama kada se prase.

Nazad
Vrh