Facelija

Spremna za cvetanje.
e4fca731dcab4588822fc0eeba1cecb0.jpg


Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
 
Srđane koliko dana od setve do cvetanja?
nešto mislim da sam te loše informisao umesto 75 mislim da je ipak bilo 45,ali ne sećam se sigurno više.
 
Ima li neko da je vrsio faceliju ovih dana? Ne znam pravi trenutak kada je najbolje.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
 
Samonikla facelija. Tako sam je dobro ovro da je nikla kao posejana posle tanjiranja.
acea2db4165c067bcc6561592061eaf8.jpg


Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
 
Reci mi kako si zadovoljan ove god, jel medila i vidi li se rezultat u košnici?Vredi li se zezati sa njom, svašta sam našao na netu, neko je zadovoljan a pišu i da nema efekta na količinu meda pa zato te pitam, unapred hvala :ppozdrav:
 
У принципу неће да шкоди. Биће добра и за "зеленишно" ђубриво, али се користи и да одбија неке нематоде. Читао сам одавно да се на западу користи и у те сврхе.

Да ли при томе „отера“ и корисне нематоде не знам. Претпостављам да је природа то добро уредила и да не одбија све нематоде осим оних које угрожавају биљке (вероватно не расипа кариофилен без потребе :) ).

За пчеле је увек добра. Да би била много добра:), треба да је на великим површинама, али и да време послужи.
 
Oko pčelinjaka mogao bi da je posejem na 1,6 ha otprilike posle uljane repice a na vreme nemožemo uticati ali bih mogao koji put da je zalijem
 
Ја и не кажем да можемо утицати на време. То је само мало подсећање. Утицај временских прилика је отприлике нека врста константе и ту не можемо ништа.

Врло битно је заливање током ницања. А касније ако можеш да залијеш 1,6 ha то је много добро.

Наравно, обрати пажњу како би се она понашала као евентуални коров када иде засад друге културе, ако се не заоре пре плодоношења.
 
Све је коров и није коров. Зависи да ли ти треба. Сунцокрет који гајиш ове године је корисни усев. Догодине је неугодан коров када "истрчи" у другом усеву.

Обично се покровни усев заорава још док траје цветање (тада има највише корисних материја). Мораш наћи неку средину и одрадити када заврши и посао за пчеле. При томе имај у виду да су пчеле потпуно несвесне опасности и много њих страда при кошењу или заоравању (ово се може лако решити).

Ако би прикупљао семе, можда би било добро да је пустиш да никне поново и заоре се касно у јесен. Ствар организације. Размисли и реши како је најбоље.
 
Probamo pa kako bude, nešto smo naučili ove god, našem pčelinjaku moramo obezbediti neku pašu posle suncokreta, tu nastupa postrna facelija i u budućnosti evodije koje ćemo na proleće posejati pošto sam dobio nešto semena
 
У принципу, не можеш погрешити. Рекао сам већ да је фацелија корисна у сваком погледу. Ако се добро организујеш и урадиш како треба, биће добро.

Наравно, како се све развија стицаћеш искуства и видети шта и како и када урадити. Некада се људи залете и код првих проблема одустану (што је најгоре), а не траже решење.

Само напред!
 
Poslednja izmena:
Bogati @Sudarski Bojan koliko matica planiraš na toj površini ???

Pitam matica, ne košnica jer verujem da ideš sa dve matice i sličnim naprednim varijantama pčelarenja...
Ne, pčelarimo na klasičan način sa jednom maticom, bez matične rešetke, nego dumam kako da bude meda a da neselimo košnice, pisao sam već da maštam o raju za pčele a i nas jer planiram da sagradi kućerak i provedem starost tamo ako Bog da
 
Nazad
Vrh