Za faceliju sam cuo pre 10ak dana, i odlucio da je posejem. Pcele nemam, ali cinim drugu uslugu. On ima 25 kosnica, pa sam mu izdvojio jednu njivu od 25-30 ari pored puta da malo eksperimentisemo.
Treba voditi racuna pri izboru semena. Najmedonosnija je Julija, i prilikom nabavke semena, trazite samo nju. Ona zapravo spada u korove, i prilikom porasta, ugusi sve ostalo oko sebe. Cveta nekih 20-30 dana, a duzina cvetanja zavisi od vremena. Ako su dani dosta topli, cvetanje se pre zavrsava.
Izuzetno je medonosna biljka i u literaturi svasta mozes da nadjes sto se tice prinosa meda. Uglavnom, niko ne pominje manji prinos od 400-450kg, a gornja granica se pominje od 800-1000kg meda po hektaru.
Seje se druge polovine marta kada vreme dozvoli na dubinu od 1,5-2cm a kolicina semena po hektaru je od 7 do 10kg. Mi smo je sejali sa malim zvrckom. Odlicno razbacuje seme, i cas posla se prosetas po njivi. Prvo sam drljacom prosao jednom, pa smo bacili seme i posle blago drljacom prosao jos jednom. Na kraju sam i povaljao, i to je bas preporucljivo zbog sitnog semena.
Seme sam jedva nasao u okolini Beograda po ceni od 650 din po kilogramu. Ukoliko nekome treba broj, neka napise da mu treba, da ne ostavljam reklamu bez potrebe.
Evo par fotografija od setve. Okacicu i fotografije kako raste, kao i kasnije u punom cvetu.
free upload