Sudarski Bojan
Član
Trenutno imamo 60 društava
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Не можеш се ослонити на хектар два нечега што не даје довољну количину нектара и нема разноврсност полена. Монофлорност зна да буде опасно лоша за пчеле. Ако је уз то полен који није врхунског квалитета, онда је још горе.Ne, pčelarimo na klasičan način sa jednom maticom, bez matične rešetke, nego dumam kako da bude meda a da neselimo košnice, pisao sam već da maštam o raju za pčele a i nas jer planiram da sagradi kućerak i provedem starost tamo ako Bog da
Pa i ove god koja se smatra lošom kod nas nije bila loša, ima livade dosta a ja planiram da sve obogatim lipom, evodijom i ostalim medonosnih biljem i to neračunam u 1,6ha to ću saditi po livadi i pored puteva oko salaša a da ne smeta nikom tako da će biti i tu oko 1ha površine pa malo priroda malo mi i biće dosta jer ni ambicije nisu preteraneНе можеш се ослонити на хектар два нечега што не даје довољну количину нектара и нема разноврсност полена. Монофлорност зна да буде опасно лоша за пчеле. Ако је уз то полен који није врхунског квалитета, онда је још горе.
Фацелија по некима даје и до 1000 кг меда што се изгледа није ни приближно показало у пракси. То је као и са липом која по теорији спада у најбољу медоношу (или је међу најбољим), али се то медење не дешава редовно, па чак и чешће изостаје. Уз то зна да излучује неке алкалоиде и да тиме трује пчеле.
Нпр 1 ha сунцокрета је "оптеретив" са једном до две кошнице да би било економске користи (осетни вишкови за врцање). Међутим, негде 2018 године сам својим очима видео да на парцели од 20 ha нема ни једне пчеле (онај део где сам залазио у њиву). То је знак да ту не меди ништа.
Ако немаш у близини стално присутне паше, не да ће неће бити вишкова меда – неће бити ни за пчеле. Наравно да узимам у обзир да си негде близини Тисе и да буде паше за пчеле, али исто тако има и пчела.
Pa samo zbog strpljenja, ništa drugo mladi obično nemaju živaca. Prvo treba da ovlada o tehnikom i ako to uspemo lako ćemo uvećati na 100+ košnica, zasad deluje da nismo pogrešili, zavoleli smo ih veomaШто мислиш да су пчеле за старије озбиљне људе. Јеузити кажу: најбоље научи онај ко још у раној младости започне учење. Ја сам почео са 23 године. Мој рођени брат је успешно пчеларио још док је био у средњој школи.
И немој да радиш тако оптимистички и останеш пчелар у покушају. Радити са 50-60 кошница за здравог човека је исто као и са 50-60 кокошака (то сам мислио док сам био млад, а тако мислим и сада). Ако имаш добро осмишљен начин пчелрења и урадиш све на време и када треба (па чак и током зиме), успех не изостаје.
Наравно, има ту посла али није као што неки то раде па један пчелар каже: како изврцате мед из 150 кошница...ми из 5 врцали недељу дана.
Ma i ja o istom maštam, zato te i priupitah.
MOja parcela je 2,5 ha i tu bih podigao kućište, pčelinjak i ovčice, i još 2,5ha za dopunu...
Jes, radije bi ja ostao na simentalkicama mojim lepim i milim, no mi sve govori da neće moći tako... A mogao bih zalivati iz bunara. S prva tih 2,5ha, a kasnije i drugu polovinu...
Jedna kosnica na 12 ari je bila prepuna meda na oba nastavka, ali je vreme nicanja facelije bilo lose, jer je cvetanje bili preklopljeno sa cvetanjem suncokreta. Treba je posejati oko 10 aprila da bi iznikla i vetala oko 10 juna onda bi to bila medna pasa izmedju bagrema i suncokreta.
A moja zamisao je i da se napravi mesavina koja ce da se na strnjistu posejati i dobiti jos jedna livadska pasa krajem avgusta.
Facelija kao i sve biljke zavisi da li u vreme cvetanja ima suncanih dana vise od kisnih, tada ce biti i vise meda. Cvetanje traje 20ak dana.
Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
A kako je njiva posle nje obradjivana? Ili nije uopšte?Ja je posejao pre dve godine a na istom mestu imao sam je i ove bez sejanja.
Nije obradjivana.A kako je njiva posle nje obradjivana? Ili nije uopšte?