Elektro instalacija

Pozdrav! Na IMT-539 mi ne radi kontrolna lampica, sijalica je ispravna, struje ima u jednoj žici a kad na drugu dovedem masu sijaličica svetli, svetli i kad dovedem masu na tanju žicu na alternatoru. Nadam se da sam razumljivo objasnio. Nisam proveravao da li i koliko puni alternator ali nemam potrebu za dopunjavanjem akumulatora pa mislim da puni.

Kad sam hteo da zakačim sejalicu pre setve, izađem iz traktora da nabacim poluge na sejalicu i vidim da se pojavilo malo dima sa karakterističnim mirisom iz pravca alternatora. Odmah sam ugasio traktor, u prvi mah sam pomislio da se kaiš upalio (jer mi se u bacanju veštaka jedan kaiš raspao pa sam možda ovog novog pretegao), ali kaiš je bio ok, sa pravilnim ugibom... Upalim traktor ponovo, sve električno radi ali ne gasi lampicu. Izmerim napon na alternatoru, nema punjenja. Ništa, skinem alternator i odnesem ga kod autoelektričara, on mi posle javlja da se istoplila plastika oko jedne četkice jer je bilo nafte unutar alternatora, i da je zamenio regler.

Onda razmišljam otkud nafta a već na prvi pogled je bilo očigledno odakle nafta. Meni je na rakovici rezervoar bušan, stalno visi kapljica nafte na jednoj tački rezervoara bliže kabini. (Čekam da nabavim neku jaku lemilicu pa da saniram tu rupicu, obećana mi je jedna ali za sad ništa od nje.) Visi, visi, pa posle nekog vremena kad dovoljno naraste otpadne dole. Desilo se da je traktor bio parkiran na neravnom delu u dvorištu sa nižom prednjicom. To je dovelo do toga da kapljica nije otpala dole nego je skliznula niz rezervoar prema prednjem delu i odatle otpala dole. A tamo dole je alternator i neka minimalna količina nafte je dospela unutar alternatora na četkice. Eto, svakava glupost može da napravi problem...

@dukej ta rupica je ustvari pukotina od unutrašnje pregrade koja je tačkasto varena. Sa lemilicom nećeš dugoročno rešiti problem. Zavari sa Co2, eventualno sa autogenim ali ne sa mesingom nego sa gvožđem. A za prvu pomoć možeš zalepiti sa silikonom za motore ili sa dvokomponentnim poliester gitom sa vlaknima. Ispusti gorivo skroz, operi karcherom, odmasti sa benzinom ili brejk klinerom i nanesi jedno od ona dva. Kada se osuši (sutradan) sipaj gorivo i to je to.

Na mestu te rupice je već jednom lemljeno i držalo je više godina pa je opet prokapalo. To mi je uradio jedan stariji majstor, imao je neku električnu lemilicu kao sikirica od 500W. On je očistio, odmastio i naneo kalaja na tu rupicu (kao limari što rade), i kažem držalo je to više godina. Majstor je odavno umro, i ja sam pitao njegovu familiju da li im je ta lemilica u životu, da mi je prodaju ili pozajme da ponovo prelemim rezervoar (sad kalaja već ima na tom mestu, treba ga samo rastopiti i on će zatvoriti rupicu opet za neko vreme, eventualno možda dodati još malo kalaja). Rekli su mi da su tu lemilicu dali na poslugu jednom drugom majstoru, da će je tražiti nazad i prodati mi je, ali za sad ništa od toga (nevezano za rezervoar voleo bih da imam tako jaku lemilicu).

Sa Co2 kad uradiš je večno. Kalaj popusti od vibracija. Za lemilicu se slažem. I ja sam kuburio dok nisam pre neki dan uzeo jednu od 200w.

Na mestu te rupice je već jednom lemljeno i držalo je više godina pa je opet prokapalo. To mi je uradio jedan stariji majstor, imao je neku električnu lemilicu kao sikirica od 500W. On je očistio, odmastio i naneo kalaja na tu rupicu (kao limari što rade), i kažem držalo je to više godina. Majstor je odavno umro, i ja sam pitao njegovu familiju da li im je ta lemilica u životu, da mi je prodaju ili pozajme da ponovo prelemim rezervoar (sad kalaja već ima na tom mestu, treba ga samo rastopiti i on će zatvoriti rupicu opet za neko vreme, eventualno možda dodati još malo kalaja). Rekli su mi da su tu lemilicu dali na poslugu jednom drugom majstoru, da će je tražiti nazad i prodati mi je, ali za sad ništa od toga (nevezano za rezervoar voleo bih da imam tako jaku lemilicu).
Dvokomponentni epoksidni lepak u boji metala, dizajniran za snažne popravke i lepljenje metalnih predmeta (Napomena: Lepak je namenjen da izdrži visoke temperature).

bison-epoxy-metal.jpg
Saratoga-Tecni-metal-34gr_1.jpg
45458837_58fc48fc366b05-28419718E-396.png
45458468_58fc4302b97060-60866817E-143.png
95368.jpg

Nazad
Vrh