Kad sam hteo da zakačim sejalicu pre setve, izađem iz traktora da nabacim poluge na sejalicu i vidim da se pojavilo malo dima sa karakterističnim mirisom iz pravca alternatora. Odmah sam ugasio traktor, u prvi mah sam pomislio da se kaiš upalio (jer mi se u bacanju veštaka jedan kaiš raspao pa sam možda ovog novog pretegao), ali kaiš je bio ok, sa pravilnim ugibom... Upalim traktor ponovo, sve električno radi ali ne gasi lampicu. Izmerim napon na alternatoru, nema punjenja. Ništa, skinem alternator i odnesem ga kod autoelektričara, on mi posle javlja da se istoplila plastika oko jedne četkice jer je bilo nafte unutar alternatora, i da je zamenio regler.
Onda razmišljam otkud nafta a već na prvi pogled je bilo očigledno odakle nafta. Meni je na rakovici rezervoar bušan, stalno visi kapljica nafte na jednoj tački rezervoara bliže kabini. (Čekam da nabavim neku jaku lemilicu pa da saniram tu rupicu, obećana mi je jedna ali za sad ništa od nje.) Visi, visi, pa posle nekog vremena kad dovoljno naraste otpadne dole. Desilo se da je traktor bio parkiran na neravnom delu u dvorištu sa nižom prednjicom. To je dovelo do toga da kapljica nije otpala dole nego je skliznula niz rezervoar prema prednjem delu i odatle otpala dole. A tamo dole je alternator i neka minimalna količina nafte je dospela unutar alternatora na četkice. Eto, svakava glupost može da napravi problem...