Elektro instalacija

Zdravo momci. Ajde budite ljubazni pa mi pomozite.

Stari belarus 80.

Akumulator se ne puni. Punim ga punjačem.

Gurnem ključ u bravu, lampica ne svetli. Zaverglam i palim određen broj puta, dok akumulator ima snage. U toku rada motora kontakt lampica kao da jedva, jedva tinja, na momente, kao da treperi.

Bravu sam menjao pre tri god.

Ša ga muči i kako mu pomoći ?


Daj momci pomozite molim vas, komplikacija mi je da putujem kod majstora, da bih utvrdio da li je alternator ispravan...

Kako proveriti alternator sa kontrolnom lampicom ??? Šta je B+, D+???
 
Kontrolna lampica treba da bude izmedju D+ i kontakta a B+ ide direktno na + na akumulatoru na B+ ide ziva struja i stalno treba da ima napon i treba da svetli probna lampa izmedju nje I mase ako si to mislio

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
 
Poslednja izmena:
Ekipa, ova gornja žica na traktorskoj sijalici se grije, otopila se i plastična zaštita. Ima li tko ideju gdje je problem?

 
Loš kontakt žice sa papučicom, ili loš kontakt papučice sa nožicom sijalaice. (Papučica = stopica.)
 
Pa stvarno, stopica se klima na nožici!
Nisam znao da se radi toga može grijati tako...
Inače, duduk sam za struju. 😀
 
I to je istina, na tom faru fali gumena zaštita sijalice, pa dođe voda, i eto problema.
Stavio sam drugu sijalicu i drugu stopicu, sad radi kako treba.
Hvala vam!
 
Da li se moze zamjeniti automat alnasera da ne rastavljam komplet alnaser, mislim na vadjenje rotora?
Alnaser je od imt 577

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
Imam problem na instalaciji. Kada uključim desni migavactrepne jednom pa se uključi stalno da gori, ili odmah u startu neprekidno gori. Kada skinem zadnju sijalicu onda treperi. Da li možda u automatu problem ili negde u masi. Levi normalno treperi i tu se i automat čuje da žmiga.
 
To ti zavisi od potrosaca, onaj glavni za paljenje je 30-35a, ostali ne treba da su jaci od 15a.

Nego pitanje za malo strucnije na iskrinom alternatoru majstor mi je izvukao W zicu za dig. obrtomer, e sad kupio bih anel onaj multi ili mozda samo obrtomer obican digitalni. Jel treba tu raditi neko reperno podesavanje za tacnost obrtaja, jer nije odnos remenice radilice i alternatora 1 : 1 pa da bude isto.
 
Pre nekoliko godina sam na rusu zamenio kabel od plusa akumulatora do anlasera, "minus granu" (od minus pola akumulatora, preko prekidača mase do šasije) tad nisam dirao. Danas sam pregledao tu "minus granu" i video da ništa ne treba da se menja već samo da se dobro očiste svi kontakti. Nakon što sam ožuljao (žičanom četkom na bušilici) sve kontaktne površine izmerio sam pad napona od minus klemne do šasije prilikom anlasovanja (sa povučenom polugicom za gašenje da traktor ne upali), i on iznosi 0.35V. Nisam detaljnije gledao gde koliko tačno nastaje, ciljam da je najveći deo na prekidaču mase, ali izmeriću i to čim nađem nekog dobrovoljca da anlasuje dok merim. :haha:
Videću da li će sad nestati povremeni problemi koje sam imao sa električnim satovima na instrument tabli (kazaljka ne miruje već malo "skače", uglavnom to traje kratko pa se onda stabilizuje pokazivanje), jer oni obično nastaju zbog loše mase kabine.



 
Da postavim pitanje i ovde, možda će neko ko ne prati temu o rusima znati oko ovih alternatora...

Da li je neko menjao originalni ruski alternator sa nekim drugim ne ruskim snažnijim alternatorom?
Da li se slaže u tom slučaju položaj remenice spram kaiša i da li odgovara kačenje alternatora na nosač?
Da li ste u tom slučaju imali pravilno pokazivanje broja obrtaja? Originalni alternator na rusu (bar ovi noviji) je petofazni, a alternatori sa drugih auta su mislim trofazni, pa mi je logično da onda na izvodu W nije ista frekvencija impulsa (preko koje elektronski obrtomer pokazuje koji je broj obrtaja) za isti broj obrtaja motora. Da li postoje ne ruski alternatori sa petofaznim namotajima?
 
Nazad
Vrh