Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Anlaser ne dobija masu kroz blok i kolevku i korodirane kontakte, nego direktno sa akumulatora kroz bakarni provodnik odgovarajućeg prečnika. Najbolje rešenje.Gde je najpogodnije staviti masu traktora,tacnije povezati minus klemu.Vidim kod mnogih je minus doveden na akumulator direktno sa jednog od tri srafa anlasera,nerazumem cemu to.Sta je sa tim bolje uradjeno.
prosle godine sam u skoli ucio te Omove i Dzulove zakone vezane za proticanje struje, ali ih nisam bobro naucio![]()
, a ja sam to učio skoro pa prije 30 godina,i još uvijek su mi u glavi mada nisam nikad radio u struci barem ne profesionaln. Jouleov zakon nema puno efekata/utjecaja ako se sve napravi kako treba po ohmovom zakonu tj. ako se uzme dovoljan presjek vodića jer se on odnosi na razvijanje topline/toplote koja se javlja u vodiču pri prelasku struje kroz njega. Inače je najbolje rješenje direktno na anlaser pošto je on največi potrošač mada to kod traktora nije toliko bitno jer nema gumene nosače motora kao auto več je cijeli sklop (motor, mjenjač dobro povezan sa šasijom tako da je dovoljno i na šasiju (kod traktora koji imaju šasiju) ili na neki (deblji) vijak na spoju motora i mjenjača jer spajanje direktno na anlaser nije uvijek baš praktično rješenje npr. kod starih 533 koji su imali dva akumulatora ili mali ursus. belarus itd. jer bi trebala žica skoro pa dva metra. Za povezivanje je dovoljna žica od 25mm2 (za anlaser do 3kw i dužinu do 2m), teoretski i 16 ali se uvijek uzima za jedan red više od stvarnih potreba barem kad se radi kod kuće jer većina novih traktora ima obratno tj. za red manje