Elektro instalacija

na alnaseru mi automat ubaci i vrti motor i taman kada treba traktor upalit on ga izbaci i vrti na prazno,cetkice ispravne,alnaser je Iskra 3kw,dali ima nesto za pogledat na automatu ako je on?
Treba zamenuti bendix

Mirko68, lampica treba da se preveze, tj zica sto ide od kontakt brave do lampice.Uradices sledece, otkacis tu zicu sa kontakt brave, zatim das kontakt, a krenes redom da sa tim krajem zice pipkas kontakte na kontakt bravi, ako ne svetli ;ampica ides dalje, ako zasvetli,onda uzvuces kljuc da proveris da li ce prekinuti, ako i dalje svetli vratis kljuc i ides na sledeci kontakt, dok ne nadjes koji je pravi. Prosto je , samo ne znam da li sam uspeo dobro da objasnim...

Cemu sluzi ova uticnica na traktoru, pozadi je...
153b5vl.jpg

Nedavno sam na najlonu kupio nov alnaser identičnog izgleda kao iskrin od 3kw ali nema na sebi nikakav žig niti bilo koji podatak sem nalepnice Rača kragujevačka !!! Posle na netu nađem adresu Elektro Zastava pa me zanima dali su oni proizvodili alnasere ili je i to made in PRC ???

Hvala #oldtimer
Hocu neke kvalitetnije nesto mi ove srpske brzo izgube boju a u Vrscu Saturnus one kao kamionke siroke jedna je 2000 din, to mi je nesto puno da dam

Zavisi koje kupuješ, jer "21. oktobar" su sasvim ok lampe ja sam ih ugradio samo prošle godine barem dvadesetak (sveukupno možda i sto) i nitko mi se nije žalio na njih a nešto su jeftinije od saturnusa. Inače ih ima i nekih bezimenih (zemlja porijekla BiH) i te su na pola jeftinije od 21. oktobra ali su koma kvalitete (tanki lim za grlo pa zarulje ispadaju, pretanki plus kontakt itd.) i jedna od hr proizvođača koje su isto kao i saturnus nešto skuplje od 21 oktobra ali su barem po meni lošije kvalitete.

Da li bi neko mogao da mi pomogne oko povezivanja migavaca, radi se o svajcarskom traktoru... Na slikama se vidi prekidac ima tri polozaja, levo-neutral-desno i vidi se automat migavaca, fali jedan pipak ali to cu zalemiti nije problem, kako da povezem zice da je automat u funkciji a ne samo da mi svetli migavac celo vreme vec da Miga sto mu je i posao...
hwwjye.jpg
143fhx.jpg

na automatu ti moraju biti brojevi 49 i 49a . na 49 ti ide dolaz struje (kontakt) a na 49a ide žica koji vodi do prekidača, treća stopica se koristi za kontrolnu žaruljicu i standardno bi trebala biti označena s C ali dosta proizvođača posebno indijskih i turskih koriste neke svoje oznake. Ovako na ovome tvome je slomljena neka od ove prve dvije (najvjerojatnije 49a ili ev. 49) ali ne mora biti sigurno jer dosta proizvođača ima svoj raspored pa se spaja po oznakama. Provjeri sve da li je ovako spojeno i ako su sve žarulje ispravne onda bi trebalo sve normalno raditi ako ne radi baci automat i stavi drugi, moja preporuka ti je onaj mali elektronski za auto.

Naravno ali ga s time nisam htio bezveze opterečivati ako nema potrebe tj. ako je njegov automat ispravan.

Jeste kolega @mbranko automat je ispravan tj sve je ispravno, Cak ste pogodili i koja zica ide u pipku koji je slomljen, danas sam zalemio povezao zice po savetu gore koji ste napisali i sve funkcionise kako treba,... Hvala vam sto ste mi pomogli i nesebicno podelili sa nama vase znanje, jos jednom hvala puno, problem resen!!! :ppozdrav:

Nazad
Vrh