Elektro instalacija

Aha a kakva su ti sočiva na farovima i imaš li gumenu zaštitu na njima?

Imam problem na maseju sa radnim svetlima kad rade jedno pola sata istopi osigurač šta može biti problem stavljao sam osigurače od 10 i 15 A. Ima 4 svetla napredi dve duple nazad nisam gledao ali mislim da su H3 sijalice.

Previše (jakih) potrošača na jedan osigurač...
Razdvoj potrošače na bar još jedan osigurač...
Ni slučajno nemoj da stavljaš jači osigurač, jer ćeš doći u situaciju da ti istopi kućište osigurača...
Osigurače projektuješ po formuli:
P=UxI -> I=P/U -> (za prednje svetlo recimo) I=55w/12V -> I=4.5A
A osigurač mora da bude bar 2x jaci od maximalne struje...

Imam problem na maseju sa radnim svetlima kad rade jedno pola sata istopi osigurač šta može biti problem stavljao sam osigurače od 10 i 15 A. Ima 4 svetla napredi dve duple nazad nisam gledao ali mislim da su H3 sijalice.
Moraces da izvadis po jednu sijalicu. To im je mana. Ako stavis jaci osigurac istopice ti podnozje osiguraca. Ja sam to resio tako sto sam osigurac za radne farove izvadio iz table sa osiguraca. Ugradio sam pojedinacne osigurace koji se montiraju na kabal. I sad se ne topi niti greje.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Zato ubacis xenone koji trose 35w a sijaju duplo jace od 100w halogen. Sad bar nisu skupi. Oko 10 eur te po faru izadje.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Moraces da izvadis po jednu sijalicu. To im je mana. Ako stavis jaci osigurac istopice ti podnozje osiguraca. Ja sam to resio tako sto sam osigurac za radne farove izvadio iz table sa osiguraca. Ugradio sam pojedinacne osigurace koji se montiraju na kabal. I sad se ne topi niti greje.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

A gde ima da se kupi držači osigurača koji se montiraju na kabal?

Da li postoje u boji one lampice sto osvetljavaju instrumente na traktoru, traktometar,pritisak ulja,temp. itd.?

Ja kupio u plavoj boji T4W i zamisli skroz slabo osvetljava nevidi se nista i nesto i ne daje plavu boju,nista se ne primecuje da je plavo,dzaba bacio novce jedino ih mogu upotrebit za poziciju napred u lampe.

Edit:Da li su te LED sijalice jace od ovih obicnih od 4W i da li ako su jace mozda daju i vecu tmperaturu pa ce se nesto mozda istopiti

Poslednja izmena:
Previše (jakih) potrošača na jedan osigurač...
Razdvoj potrošače na bar još jedan osigurač...
Ni slučajno nemoj da stavljaš jači osigurač, jer ćeš doći u situaciju da ti istopi kućište osigurača...
Osigurače projektuješ po formuli:
P=UxI -> I=P/U -> (za prednje svetlo recimo) I=55w/12V -> I=4.5A
A osigurač mora da bude bar 2x jaci od maximalne struje...

Pa po ovoj formuli 140w/12v=11.6A a ja sam stavljao osigurače od 10 i 15A a trebao sam od 25A. Sad ne znam dal bi time prestao da se greje osigurać?

Vidi koji je osigurač na toj poziciji išao fabrički i nemoj pojačavati. Nije cilj da se sačuva osigurač već instalacija koju štiti, ako pregorijeva često treba razmisliti kako rasteretiti instalaciju ili promijeniti vod od akumulatora do potrošača.

Pa po ovoj formuli 140w/12v=11.6A a ja sam stavljao osigurače od 10 i 15A a trebao sam od 25A. Sad ne znam dal bi time prestao da se greje osigurać?
Ako staviš jači osigurač, trebalo bi da prestane da se greje, ali nije u tome fora, već trebaš, kao što se kroz dosadašnje odgovore provlači, da resteretiš instalaciju...
Nabacio si previše potrošača na jedan osigurač, a opet, ostaje pitanje stanja celokupne instalacije na tvom traktoru...
Kolika ti je kvadratura žica na toj instalaciji, po potrošačima i ostalo...
Osiguraču je jedina i osnovna uloga da predstavlja naslabiju kariku na instalaciji, i u slučaju bilo kakvog kvara, istopi se, i tako prekine strujno kolo i zaštiti potrošač i ostatak instalacije...

Sad gledam u katalogu je predviđeno na to mesto od 25A. Jel možda se zbog toga greje jer je slab osigurač?

Pitanje je koji su potrošači,odnosno koje snage predviđeni tim katalogom...
Ako si stavio sijalice veće snage od propisanih,onda ne uzimaš vrednost osigurača iz kataloga,već iz realnosti..
Na kraju krajeva,ja bih da sam na tvome mestu, za probu stavio od 25A pa pratio stanje i pravovremeno reagovao ako se opet ponovi situacija sa grejanjem ili topljenjem osigurača...

Sijalice nisu stavljene jače nego koji je propisan fabrički to su dva osigurača jedan pored drugog i jedan za prednje a druga za zadnje radne farove i tako kroz jedan osigurač je povezano 4 H3 sijalice od 35w i tako isto na drugi. A iz formule koji ste pre par postova postavili izađe da A=w/v 140/12=11,66*2=23,32A osigurač.

Na osiguracu mora pući licna, jedino ako je jači osigurac može da se greje i da topi, ali tada počinje i instalacija da se greje, kao i kućište osiguraca.
Mozda imas neke kineske osigurace, pa iz tog razloga ne pucaju licne, već se greju i tope.

Attila

Onda uradi kako sam ti rekao...
Stavi od 25A osigurač i prati stanje kada koristiš potrošače (svetla)...
Ako se opet ponovi situacija sa grejanjem-topljenjem, moraš (pronaći način) rasteretiti instalaciju razdvajanjem potrošača (svetala) i ugradnjom dodatnih osigurača...
Ne znam šta bih ti više savetovao...
Još nešto:
Imaš li povezane releje na ta radna svetla?

Ima povezano releje fabrički. Videću šta mi je najlakše uraditi. Jedan majstor mi savetovao da napred ako ima 4 radna svetla najjednostavnije rešenje je na dva ubaciti prekidač onaj potezni i tako isključim dva a dva koristim i ako mi na jedan pregori sijalica samo uključim drugi i teraj dalje. Sad sam dobio razne predloge i savete samo ne znam koji da uradim.

Nazad
Vrh