Šošara je napisao(la):
@Tar
ovcar ili kozar se ne postaje preko noci ,vec se kvalitetno stado stvara a ne kupuje za kes cak ukoliko ga neko i ima u slamarici ili na racunu u banci u sumi kako ti navede od 105000 E.
Prvo moram da kazem da je nepristojno polemisati a ne procitati ono sa cim oces da polemises.
Dakle, rekao sam da se ono sto prodavac zove dobra koza prodaje za 350€. 100 koza = 35000
Rekao sam da po Brundalovoj infpormaciji mala mlekara kosta 30000€,
rekao sam da 10-ak hektara kosta 35000
rekao sam da polovna mehanizacija za tih 10 ha kosta 10-ak hiljada.
I mislim da sam dao tacne cene. To je osnovna vrednost koja je ulozena u posao od 100 grla. Tu nisu racunate stale, senici, trem za mehanizaciju. Mislim da sam cene dao u realnom okviru.
Da li to sve treba da kupis ili si nesto nasledio ili vec imas i zemlju i masine i stale i mlekaru uopste nije vazno. To se racuna kao ulog u posao. To je elementarno. Takodje je elementarno racunati svoju platu u troskove kao i platu ili plate svih koji ti pomazu. Bilo da su familija bilo da su radnici.
Sto se tice stvaranja stada o tome smo ovde pisali. O selekciji, meliorizaciji o pretapanju.....i o tome sta je dobra mlecnost. Da si procitao moj post bilo bi ti jasno da ja dovodim u sumnju mogucnost da se u srbiji kupi pristojno stado a tvrdim da apsolutno ne moze da se kupi odlicno.
Ono sto sam ja napisao se svodi na sledece: U Srbiji nije posao gajiti koze i prodavati mleko. Posao je praviti i prodavati sir. I napisao sam da je teze napraviti dobar sir nego proizvesti mleko od koga ce se napraviti.
Dakle sustina nije u gajenju koza jer mleko se ne otkupljuje, jer jarici ako nisu priplodni imaju slabu cenu, sustina je u pravljenju sira. A to treba nauciti. I kao sto je rekao Brundalo za to treba vremena.
Ono sto ja tvrdim je da ko ume da pravi sir treba da kupi sto bolje koze jer preko dobrog sira svaka koza sebe otplati za godinu dana pa i ona koja kosta 800€.
Sto se tice suse ona se resava izborom pravih vrsta krmnog bilja. Opet o tome ima na forumu a jos vise na drugim forumima. Sto se vlage tice ona nije problem Slovencima ali je problem Srbima. U cemu je stos. Pa u tome da ja nikog ne znam ko ima susaru za seno. I kada sam gledao na internetu da li ima da se kupi nisam nasao nista u Srbiji, nasao sam jednu pokvarenu u Hr. i pet sest u Sloveniji. Ta prica da se u poljoprivredi gleda u nebo je gubitnicka. Jos u starom Egiptu ljudi se nisu prepustali cudima klime vec su i odvodnjavali i navodnjavali a ovde ima nekih koji misle da je gledanje u nebo sustina poljoprivrede u 21. veku.
I jos nesto, procitajte Miljkove postove da vidite sta je pristup. Iako ja licno nisam ljubitelj W.berga, on je uvezao celo stado, primenio savremen nacin ishrane i ide mu.