B
brundalo
Guest
1 ha bi ti bio dovoljan za drzat neku kombinaciju od 14 grla (ovce i koze) bez krave he he. Sta se tice zarade ajmo ovako. Od cca 5-6 litara ovcjeg mlika dobijes 1.2-1.25 kg svjezeg bijelog sira i 0.50 kg skute (pujine ili bijelog sira za mazanje).Gofer je napisao(la):Ma Brundalo, odlično Vas razumem, saveti su odlični, ovo je samo domen razmišljanja, inače imam ženu, oca i majku i brata koji mogu upasti upomoć. Da li bi na 1 ha za ispašu imao mesta za recimo 6-10 ovaca/koza i jednu kravu (opet ja krava) i koliko bih morao držati ovaca i koza za proizvodnju sira ako bih gledao da recimo na mesečnom nivou zaradjujem od prilike 250 evra, proizvodnjom i mekog sira koji je kod nas oko 3.5-4.25 evra kilogram.
Za tu kolicini kozjeg sira ti treba cca10 litara kozjeg mlika dnevno. To ti je 5-7 dobro drzanih koza bilo koje mlijecne pasmine. e sad gledaj ovako kao treca mogucnost ti moze posluzit i ostatak mlijeka koje je ostalo kao visak od koza i ovaca i to mozes plasirat kao mijesani sir.
Ince koze ti imaju laktaciju dugu 10 mjeseci a ovce max do 8 mjeseci a u prosjeku 5-6. Znaci sa dobrom organizacijom pripusta ti ces imat mliko cilu godinu.
e i jos nesto dali si razmislja o awassi ovci koja takodjer pokazuje izvanrednu mlijecnost a prilagodjene su i u hr i u makedoniji pa zasto nebi i u Srbiji. Znaci bez šproblema tu zaradu mozes ostvarit sa 12-14 ovaca i koza. Mislim u omjeru pola pola