@vla
Ja se slazem sa tvojim pristupom ali ne slazem se sa nekim stavovima.
Na primer ti kazes da ce dobro grlo ako ga lose hranis dati slab rezultat. I tu je sve u redu. Samo sto je to suvisna tvrdnja. To je vec 100 puta receno . Samo Brundalo je to ponovio vise puta. Svi smo se slozili i idemo dalje......
Ali kako god ga hranio osrednje grlo nece dati dobar rezultat. Nikad. Moze samo da da relativno dobar. Mozda je to nekom zanimljivo, da neka grla(koze) koje daju 300 litara nategne na 335. Meni je to nezanimljivo. Svaka proizvodnja ispod 500 litara po kozi je ekstezivno stocarstvo. Za mene.
Ne mogu da prihvatim tvrdnju da je za uspeh najvaznija ishrana. Po meni se dobra ishrana podrazumeva. I sta onda. Svako grlo ima svoj maksimum mlecnosti odredjen pre svega naslednim osobinama i kada ga dostignes sta onda.
Dakle, najvaznije za proizvodnju mleka je dobro rasno grlo sa visokim gen. potencijalom. Za jednog ljudskog zivota nije moguce od domacih koza nikakvom selekcijom i ishranom dobiti mlekulje koje ce davati 500,700,1000 litara. Sa svakom od poznatijih mlecnih rasa to je moguce i to radi i postize stotine kozara.
I da zavrsim na ovu temu. Uzmi dobro i osrednje grlo hrani oba vrhunski. Ono dobro dace vrhunski rezultat a ono osrednje u nikada nece dati odlican ili vrhunski.
Sto se tice napustanja sena to jednostavno nije tacno. Trendovi u stocarstvu ili opstem mlekarstvu se najvecim delom odnose na goveda, krave. Kada od kravljeg mleka treba da se pravi vrhunski sir onda se te krave hrane samo pasom i samo senom. Nije im dozvoljeno da pomirisu silazu. Kada je rec o kozijim sirevima u najboljem slucaju dozvoljen je deo silaze u ishrani 05-1 kg. U mnogim slucajevima silaza uopste nije dozvoljena.
Ne treba brkati ishranu krava ili ovaca za proizvodnju jaganjaca. Pa cak ni proizvodnju sira. Jer posle toga sledi pitanje kog sira. U ovom trenutku Srbija jednostavno nema dobar sir, nema brendiran proizvod sa propisanom ishranom, sa propisanom tehnologijom i negom, sa propisanim sastavom, koji je po izgledu i ukusu prepoznatljiv. Ima zanimljivih sireva koji bi mogli da se brendiraju ali to nije jos uvek uradjeno, da me neko ne bi pogresno shvatio.
I opet cu po 100x da ponovim. Ima i koza i ovaca u srbiji. Ima uspesnijih i manje uspesnih odgajivaca i proizvodjaca mleka ali u Srbiji nema dobrog sira. Dobrih vina na srecu ponovo ima, pa ce valjda biti i dobrih sireva. Da ima sta da se gricka uz to vino.
P.S.
Mozda je nesporazum u tome sto sam ja zakljucio da je proizvodnja mleka opste poznata kao i tehnologija proizvodnje krmiva. Dakle, polazim od predpostavke da je bez velikih problema moguce postici zadovoljavajuce rezultate u mlekarstvu. Ali posto ne postoji organizovan otkup kao kod Grka(0.5€ za litar kozjeg i 1€ za litar ovcijeg)i onda je jedini izlaz u proizvodnji sira. Proizvodnja delikatesnih sireva,
koji donose najvecu zaradu, je poseban zanat i nekada ima suprotstavljene interese sto vecoj proizvodnji mleka. Ja sam licno propagirao koriscenje silaze i zbog toga ulazio u nepotrebne rasprave sa ljudima kojima koriscenje silaze nije najjasnije ali, i moram da naglasim
ali, kod proizvodnje kvalitetnih sireva silaza u ishrani se ne koristi ili se koristi u malom obimu. Osnovna hrana je pasa i seno. I jos nesto, kada kazem delikasni sirevi onda ne mislim ni na Holandjane ni na Dance vec na sireve u Balkansko-Mediteranskom tipu kakve mi treba da pravimo.