Када у нашој модерној држави нешто тако јако хвале морамо се одмах забринути.Ту нешто не мириши лепо.Не кажем да ветрогенератори нусу добра ствар,напротив ако су направљени тако да су испоштовани сви закони динамике статике и електротехнике можда би и били исплативи(у нашим условима).Али за кога?
Сваки џамбас хвали свог коња па тако и произвођачи ветрогенератора.С обзиром да мало познајем ту област јер сам и сам својевремено учествовао у пилот пројекту изградњи три ветрогенератора по 10 кв сваки, који су радили више година све док их нису лопови украли,могу да кажем да су корисни и исплативи.Оно што им је лоша страна је то што су осетљиви на атмосверска електрична пражњења(читај :муње) при чему страдају сами генератори .Тако је једном за 10 минута од сва три ВГ остала само гвожђурија.Урађена је технолошка иновација и замена самих генератора и после тога до крађе радили су непрекидно 5 година (наравно уз превентивно и техничко одржавање).После нестанка струје следећег јутра сељани су нашли само трагове камионских точкова.Беше то `93.Штету нису смели ни да пријаве.
Што се тиче великих система од по више стотина киловата сваки,чујем и читам о разним искуствима углавном не баш лепим
Ако томе додамо и наш пословични менталитет да нам уваљују прототипове и свакојаки шкарт за скупе новце па онда...итд..итд. У таквим случајевима имам право да будем сумњичав.
Државни органи су донели уредбу да се струја произведена из алтернативних извора откупљује по далековишим ценама него што то кошта из конвенционалних извора и то још и помаже разним новчаним мерама , на наш рачун.Како би било да завуку руку у сопстване џепове и изваде сопствени новац па тим новцем плате власницима ВГ испоручену струју.