Ekologija

Skoro sam čuo ovu priču o vetrenjačama od nekog entuzijaste koji gleda tv, bio je oduševljen kako se i kod nas radi na obnovljivim izvorima energije.. Ali.. kao i skoro svaka stvar koja se tiče ekologije kod nas je prezentovana od nepismenih novinara koji papagajski ponavljaju propagandni materijal raznih hohštaplera.
500 kilovata za deset miliona evra pa da nije tužno bilo bi i smešno.
A tek ovo izvrtanje teza "vetrenjače pune budžet" ? na koju foru?? valjda nisu mislili na državni budžet :) iz koga se isplaćuju subvencije (što je dobra stvar) ali to je pražnjenje a ne punjenje budžeta.
O tehnologiji koja je upotrebljena ćemo valjda tek da čujemo, možda su naši lopovi čuli za one čuvene vetrenjače koje nisu proizvodile struju pa ih pazarili jeftino.
Koliko god se trudio da ne budem negativan kada su vesti po pitanju zelenih tehnologija u pitanju, ipak mi ova priča smrdi do neba!!

Када у нашој модерној држави нешто тако јако хвале морамо се одмах забринути.Ту нешто не мириши лепо.Не кажем да ветрогенератори нусу добра ствар,напротив ако су направљени тако да су испоштовани сви закони динамике статике и електротехнике можда би и били исплативи(у нашим условима).Али за кога?
Сваки џамбас хвали свог коња па тако и произвођачи ветрогенератора.С обзиром да мало познајем ту област јер сам и сам својевремено учествовао у пилот пројекту изградњи три ветрогенератора по 10 кв сваки, који су радили више година све док их нису лопови украли,могу да кажем да су корисни и исплативи.Оно што им је лоша страна је то што су осетљиви на атмосверска електрична пражњења(читај :муње) при чему страдају сами генератори .Тако је једном за 10 минута од сва три ВГ остала само гвожђурија.Урађена је технолошка иновација и замена самих генератора и после тога до крађе радили су непрекидно 5 година (наравно уз превентивно и техничко одржавање).После нестанка струје следећег јутра сељани су нашли само трагове камионских точкова.Беше то `93.Штету нису смели ни да пријаве.
Што се тиче великих система од по више стотина киловата сваки,чујем и читам о разним искуствима углавном не баш лепим
Ако томе додамо и наш пословични менталитет да нам уваљују прототипове и свакојаки шкарт за скупе новце па онда...итд..итд. У таквим случајевима имам право да будем сумњичав.
Државни органи су донели уредбу да се струја произведена из алтернативних извора откупљује по далековишим ценама него што то кошта из конвенционалних извора и то још и помаже разним новчаним мерама , на наш рачун.Како би било да завуку руку у сопстване џепове и изваде сопствени новац па тим новцем плате власницима ВГ испоручену струју.

Bez ljutnje molim, malo da vas korigujem, ipak mi je struka to ;)
Ekologijа je nаučnа disciplinа kojа proučаvа rаspored i rаsprostrаnjenost živih orgаnizаmа i biološke interаkcije između orgаnizаmа i njihovog okruženjа. U lаičkoj jаvnosti se ovаj termin često koristi kаo sinonim zа pojаm zаštite životne sredine, što nije isprаvno jer je zаštitа životne sredine sаmo jednа od oblаsti kojimа se bаvi ekologijа. :D Kao da za motor od traktora stalno govorimo traktor, a traktor je mnogo siri pojam i ima jos delova uza se ;)

U vecini slucajeva za sve sto ste culi pravi termin bio bi zastita zivotne sredine, a ne ekologija. I jos jedna od gresaka je kad kazemo za nesto da je "ekoloski", a u stvari je "environmental friendly"...s'tim sto je to engleski termin, a kod nas se greskom ustalio termin "ekoloski" :(
eto drugari, ako vas nesto zanima pitajte :)

Beograd,... kad vide konja kao da je nosorog, čudi me da nije bilo mrtvih.

jtrmur.jpg

"Nekad su konji vukli tramvaj, a sad se vuku u njemu!"​

Nazad
Vrh