Ekologija

Ima tu istine. Baš danas se vozim sa kumom za BG i pored auto-puta 5-6 ljudi čiste svo to smeće koje se zimus pobacalo kroz prozore auta. Očišćena deonica je bila prosto odmor za oči ali koliko će potrajati? Baš smo i nas dvojica pričali na tu temu i on kaže kako nikad ne bi bacio ništa na tako čistu površinu ali kad svi bacaju baci i on. Pa ako su drugi stoka zašto moraš biti i ti? Toliko o tome kako okolina može da utiče na čoveka.

Ali ja ne mogu da se otrgnem utisku kako je nama u Srbiji uvek neko drugi kriv za sve. Svi su krivi samo mi lično nismo nikada. Svi znamo više o fudbalu od selektora, znamo kako se vodi država i spoljnja politika, kako je trebalo izvršiti privatizaciju.... Na sva krupna pitanja imamo odgovor pa zato nemamo vremena da vodimo računa gde da bacimo smeće.

@nebojsa
Ova ti je dobra.Kako bi pored svih problema oko spoljne,unutrašnje,monetarne,fiskalne,poreske,vojne i ostalih politika brinuli i oko par plastičnih kesa i flaša?

ljudi ja sam pre tri dana ispred moje njive u kanalu nakupio jedan dzak od uree smeca. to radim minimum dva puta godisnje. ne treba niko da mi kaze da ne bacam smece gde god stignem, ali treba neko da vise investira u reciklazu, kako bih kuci razdvajao plastiku, staklo, papir. sigurno bi trebalo vremena da to predje u rutinu, ali boze moj. takodje u erste banci ima korpa samo za papir, tamo uvek bacim priznanicu koju mi daju kada podignem novac.

To za reciklažu si u pravu, ponašamo se kao da smo najbogatiji a ne među najsiromašnijima. Zato tu i jesmo.
Što se tiče kanala ista slika je i kod mene. Njiva je pored glavnog puta pa možeš misliti na šta to liči. Ja mu dođem ko onaj čiča iz "Maratonaca"
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s7LfGbKbCV8[/youtube]

Setih se ovoga, možda neko još nije video i čuo za ovu akciju a i ako je video vredi se podsetiti. Uvek kada se setim ove akcije pomislim da li je ovako nešto moguće u zemlji Srbiji. Znam da će mnogi odmah reći da nije, ali nismo ni mi toliko loši kao što mislimo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=A5GryIDl0qY&feature=PlayList&p=E2DE0D74A669F1EF&index=0[/youtube]

Sutra je dan planete zemlje,mi smo danas imali malo aktivnosti gradjanima smo delili cvece i letke o budjenju ekoloske svesti.
Dao sam i intervju. :D

jako zanimljiva tema i drago mi je da se o tome raspravlja. U mom selu zivi mnogo dobro stojecih ljudi ali je na zalost kao u u vecem delu srbije ekoloska svest losa. Od pre par godina je dosao Nemac u nasu opsinu i osnovaop firnu za sakupljanje smeca. U pocetku je oko 40% domacinstava uzelo kante za smece a od ove godine je obaveza. Smece se odvaja, plastika, metal, staklo i ostalo. Pri sakuplanju idu dva vozila koja sakupljaju mesno smece i jedno(kamion) koji sakuplja vrece sa odvojenim odpadom. To za sad dosta dobro funkcionise a kosta nekih 400din mesecno.Problem nam stvara smece koje je na ulice baceno pre tog vermena a koje ce ostati jos stotine godina ako se ne ukloni. Nadam se iskreno da ce se svest ljudi poboljsati i da ce shvatiti koliko je bitna zastita covekove okoline.

Lepo je zamislio taj svabo,ali nije morao da naplacuje,mislim da bi bilo ok da podeli kontejnere po gradovima da ljudi besplatno bacaju smece,on nosi smece i preradi.
Korist: on ima materijal za preradu besplatno,narod ne placa odnosenje smeca i nema smeca na ulicama.I vuk ist i ovce na broju. :ppozdrav:

Da se pohvalim da i ja recikliram dzakove od vestackog djubreta :cao: :cao: Dajem im komunalnoj sluzbi kada dodju po plastiku ... Inace tema je odlicna. :cao:

mislim da bi ova tema trebala da bude jedna od onih uvek u vrhu.
sta radite sa ambalazom od herbicida. voleo bih da nasa vlada nabavi neke kontejnere koji bi se postavljali u svakom selu na dve tri lokacije preko vegetacione sezone gde bi se samo odlagala ta vrsta ambalaze.

http://www.ocistimosrbiju.rs/src/index.php
Snimite kako izgleda sajt od 25000 evrića.
A u moru propisa i zakona koje ova banda donosi, još uvek nema rešenja za upotrebljenu ambalažu repromaterijala u poljoprivrednoj proizvodnji. Šta je opasnije- neregistrovan traktor u saobraćaju ili prazna ambalaža od otrova 2,3 grupe upotrebljenih i bačenih pored njiva i vodotokova ?! Neka svaka boca bude skuplja za npr. 100din i onda posle upotrebe vratiti je tamo gde je kupljena uz povraćaj novca. Na taj način bi se i atari očistili jer bi ljudi skupljali i one stare. Ili specijalni kontejneri u selima..? Ako Tine ovo pročita ili neko zna kako je to rešeno na 'zapadu' neka nam kaže. Ja bih voleo da znam.

Ma lopovčina belosvetska, napravio sajt za sopstvenu promociju. Ministar ovo ministar ovo, gde je ministar ojadio fond za pola miliona evra za jednu reklamu??.

Ma da ne trujem temu evo kako su u Estoniji očistili divlje deponiije za jedan dan.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=A5GryIDl0qY&feature=youtu.be[/youtube]

Tema je zamrla zato što aktivnosti ministarstva za ekologiju pripadaju crnoj hronici a ne lepim vestima ::lose:: nijednu jedinu dobru stvar nisu uradili odkad su osnovani, ajde ako neko zna za neku neka se javi....

Mi imamo priliku da zivimo u zdravoj i lepoj sredini kod usca tise i dunava ali svest nesih ljudi u opstini je katastrofa a i sa strane bogami.Letos pecam na dunavu i dunavcu svesno lik predamnom pije vodu iz plasticne flase iz camca i kada je popio jednostavno je zavukao pored sebe da je odnese voda strasno.Imamo 2 izvora pored puta Novi sad-Titel katastrofa flasa balona onih drskica sto puknu od onih plasticnih balona ili bace u rupu gde se sliva voda kad izadje iz cevi ili pored sebe onako u stranu a da nespominjem papire i plasticne kese.Ja kad dodjem da tocim vodu pokupim im te flase i pobacam namerno oko izvora da nemogu da prolaze gospoda.Jednom godisnje idu klinci sto civilno sluze vojsku i sakupe papirice u toku leta nazalost prodje mesec dana ko i da nisu pokupili a sad se ukida vojska neznam ko ce kupiti.Kanali su kod nas strasni ima uvek neko ko je pometan da baci plasticne flase od otrova kad prska njive kako to mogu ja neznam pecam u kanalu i neverujem kad vidim u trsci 50-ak flasa na gomili u dodiru sa vodom i zivim svetom.U centru sela ima 5-6 kanti za otpatke i kontejner a ova omladina 10 godina i vise mladja od mene katastrofa mala sredina nikom se nejave na ulici po centru i ulicama svuda papira smeca po centru ja jednom mesecno iz jendeka nakupim punu kesu smeca papirica kutija cigara kojikakvih sranja od celofana jer kosim redovno travu ispred kuce.Ma treba tu prave kazne udariti sve da se ceses.Drugacije nemozes ljude naterati da se unormalizuju.A tako i u saobracaju za divljake za volanima samo visoke tarife pa da vidimo ko popusta.Neka pune budzet i odatle malo u drzavi.

Opet on lupeta.... pazi hvali se kako će neko da odradi njegov posao.
Gde je to bilo da zagadjivač sam sebe pošteno analizira.
Svaka čast rusima ali to je bezvezna priča, sami sebe će da konrolišu, dok Dulić ladi m...

Nazad
Vrh