@ Buvac
Slažem se da je ključna stvar svest ljudi. Ali šta mi da radimo dok se ljudi ne osveste? Da dozvolimo da nas zatrpaju smećem ili da probamo nešto da uradimo?
Što se tiče pominjane kaucije ovo je moje razmišljanje (što ne mora da znači da je ispravno):
Prvo - ako tebi cena od 6,5 din (dinar gore-dole) ne znači ništa ima kome znači pa će je on i odneti. Veruj mi da za nekih stotinak flaša kod mene na njivi žena radi čitavo pre podne! U HR više ne možeš naći flašu pored puta, na parkingu, u kanti... Ima neku vrednost i neko je pokupi.
Drugo- na taj način je moguće kod ljudi stvoriti
naviku da se flaše sakupljaju i predaju na određeno mesto. Razumem ja tebe kad kažeš da ti tih par dinara ne znači ništa. Verovatno misliš da bi i bez toga reciklirala ambalažu što je za pohvalu. Nažalost ima mnogo više onih drugih i tu naviku im nekako treba usaditi. Kod mene u Kuli je na primer J.K. (nije Jelena Karleuša nego javno komunalno
) organizovalo sakupljanje i odnošenje plastične ambalaže koju posle recikliraju. Ljudima su podeljene velike žute vreće u koju se ambalaža sakuplja a zatim dva puta mesečno odnosi. Za uzvrat imamo popust na njihove usluge. Na početku je to bilo mršavo, ljudi malo lenji (i bez navike), pa se nije znalo kojim danima odnose, pa nekad i ne odnesu pa vraćaš u dvorište... Zadnje vreme to sve dobro funkcioniše i ljudi su stekli naviku i sakupljaju flaše. Sumnjam da svi to rade zbog tog nekog popusta, ali ok, mali znak pažnje sa strane J.K. Nadam se da razumeš šta hoću da kažem.
Još jedna stvar. Ti kažeš edukacija i to je u redu. Međutim sa drugim delom konstatacije ("pričaj, pričaj") se ne slažem. Mnogo bolje je "pokaži, pokaži" i to svojim primerom