Ekologija

@ dzonik
Pa kako nije udaranje po džepu ako ti nešto naplate? Fora je u tome da ako tu flašu posle vratiš dobiješ novac nazad. Ako je baciš nema para=udaranje po džepu :D
Naravno u startu u cenu proizvoda uračunati i kauciju za ambalažu. To i jeste glavni cilj ove akcije da ta ambalaža ima vrednost (u ovom slučaju 0,5 kn=6,5 din) i da je relativno jednostavno tu vrednost naplatiti. I sada ambalaža ima vrednost ali kako je skladištiti, gde odneti...
@ biljana&dragan
Mislim da je to u HR tako rešeno da je svaki trgovac u obavezi da ti za donetu ambalažu isplati kauciju. Čisto sumnjam da će to posle završiti u kontejneru. Pa neka i završi opet će doći na naplatu :haha: .Postoje i automati (za limenke sam siguran ali čini mi se da postoje i za PET), ubaciš ambalažu koja se u automatu presuje i dobiješ novac.

Sasvim si u pravu

ne bacaš = nema udaranja po džepu

Malo mi se čini preteranim tih 6.5 din. ali valjda je to neko račinao.

Sigurno je 0,5 kuna. Nije to realna cena te flaše kao sekundarne sirovine već više stimulacija da se vrati. Nije bitno koliko ti naplate ako ti te pare posle dobiješ nazad. Po meni je i bolje staviti što veću kauciju. Tako bi ljudi bili više "motivisani" da ambalažu vrate.

Ljudi manite se cene flase od 5 dinara,nego ti kupis litru "xx" otr :zli: ova i platis 550dinara,on te zapise a ti na godinu kad odes lepo mu predas flase ili ako nemas platis kauciju 1000din po flasi,to nisu flase kao od soka(nisu ni one dobre)ali su manje opasne od flasa otrova.

Kod nas je jedan bacio kravu mrtvu pa su nasli po mindjusi cija je i dobio je samo 5 000din,bar da je 50 000dobio,ima deponija gde moze da se baci a on bacio u prvi kanal. :zli: :zli:

Da mi razlog za vracanje ambalaze predstavlja 6,5 dinara, ne bih je ni vratila. Zato kazem da treba visoka svest ljudi, kao i onih koji bi vec trebali da su prosveceni (u ministarstvu, poslanici) i da donesu zakone koji predvidjaju visoke kazne za stvari koje se mogu kontrolisati.

Gledam sajt Ministarstva ekologije, ne postoji nijedna informativna brosura, materijal. Nista.

Edukacija ljudi i dece (pricaj, pricaj), nove sluzbe cistoce i visoke kazne mogu nesto da promene.

@Tar - hvala na opseznim informacijama. Vetrenjace o kojima si pisao sam videla u istocnoj Nemackoj i zaista sam mislila ako ih Svaba koristi mora da su dobre. Zvuci logicno sve sto si napisao.

@ Buvac
Slažem se da je ključna stvar svest ljudi. Ali šta mi da radimo dok se ljudi ne osveste? Da dozvolimo da nas zatrpaju smećem ili da probamo nešto da uradimo?
Što se tiče pominjane kaucije ovo je moje razmišljanje (što ne mora da znači da je ispravno):
Prvo - ako tebi cena od 6,5 din (dinar gore-dole) ne znači ništa ima kome znači pa će je on i odneti. Veruj mi da za nekih stotinak flaša kod mene na njivi žena radi čitavo pre podne! U HR više ne možeš naći flašu pored puta, na parkingu, u kanti... Ima neku vrednost i neko je pokupi.
Drugo- na taj način je moguće kod ljudi stvoriti naviku da se flaše sakupljaju i predaju na određeno mesto. Razumem ja tebe kad kažeš da ti tih par dinara ne znači ništa. Verovatno misliš da bi i bez toga reciklirala ambalažu što je za pohvalu. Nažalost ima mnogo više onih drugih i tu naviku im nekako treba usaditi. Kod mene u Kuli je na primer J.K. (nije Jelena Karleuša nego javno komunalno :haha: ) organizovalo sakupljanje i odnošenje plastične ambalaže koju posle recikliraju. Ljudima su podeljene velike žute vreće u koju se ambalaža sakuplja a zatim dva puta mesečno odnosi. Za uzvrat imamo popust na njihove usluge. Na početku je to bilo mršavo, ljudi malo lenji (i bez navike), pa se nije znalo kojim danima odnose, pa nekad i ne odnesu pa vraćaš u dvorište... Zadnje vreme to sve dobro funkcioniše i ljudi su stekli naviku i sakupljaju flaše. Sumnjam da svi to rade zbog tog nekog popusta, ali ok, mali znak pažnje sa strane J.K. Nadam se da razumeš šta hoću da kažem.
Još jedna stvar. Ti kažeš edukacija i to je u redu. Međutim sa drugim delom konstatacije ("pričaj, pričaj") se ne slažem. Mnogo bolje je "pokaži, pokaži" i to svojim primerom :D

@Buvac

Ministarstvo ekologije postoji samo za potkusurivanje DS-a sa sitnim strankama, pretpostavljam.

kada bi uopste i postojalo mesto gde se mogu odneti prazne flase i ambalaza od otrova, ja verujem da bi dobar deo svesnih ljudi to i radio. oni koji to nece, pa njima je malo i 50d po flasi. zato bi za pocetak ta cifra trebalo biti dosta veca da bi se narod motivisao. ali uporedo sa tim trebaju ici i drasticne kazne koje moraju da razgranice da li je neko bacio flasu pepsija ili na pr. furadana. eto ja cu prvi odneti svoju praznu ambalazu ali GDE??

U zadruge,ako mogu da ti daju taj otrov sto da ne prime flasu nazad,ako npr "Zorka" posalje pun kombi otrova taj kombi se vraca prazan,a da ne ide fraj,nek ponese prazne flase. :cool:

Tačno onaj ko proizvodi otrov treba da ima obavezu i preuzima ambalažu. Uostalom ko je opremljeniji od njih za takav posao.
@ Nebojša kao da sam ja odgovorio gospodjici Buvac samo malo elokventnije "-)
I još jedan argument da cena flaše ne mora da bude preterano velika je cena gvoždja od 8-14 dinara koja je bila sasvim dovoljna da nestanu mnoge deponije krša.

Meni je bezveze da neka zena skuplja flase i posle ih prodaje, kad bi mogla da se zaposli u nekom JKP koje bi se time bavio, jer isao bi staz tim ljudima, imali racun u banci itd, postojala bi i odgovornost, sta ako ti ljude nailaze na stvarno opasne supstance, ta preduzeca bi mogla da se bave i odlaganjem opasnog materijala, reciklazom itd. Toliko ima nezaposlenih i neskolovanih ljudi, pogotovo zena u selima.

Mozda je i bolja ova druga opcija, ne znam i ne treba da znam, ima ko o tome treba da brine i ko je za to debelo placen. ::lose::

Kako bi trebalo da izgleda - http://www.epa.gov/opp00001/regulating/disposal.htm

Gde se baca medicinski otpad u selima?

@ Buvac
Samo sam dao poređenje koliko može da se zaradi sakupljanjem tih odbačenih flaša. I ja bih voleo da imamo norveški ili švedski standard i što se tiče zarada i što se tiče svih drugih vrednosti. Ali, nažalost, to nije tako. Voleo da svi mi imamo svest o očuvanju prirode i da odlažemo otpad kako i gde treba ali znamo da to nije tako. Kako kaže Dzonik za sve što ima vrednost uvek se nađe neko da pokupi.

Ma znam i da se ja pitam glasam i za tu opciju. :) Od negde se mora poceti i bice daleko bolje nego sada i neka ljudi zarade. Bice valjda bolje uskoro.

Buvac je napisao(la):
Gde se baca medicinski otpad u selima?
U selima,po banjama i svim manjim gradovima se baca u plasticnu bocu od 5L e sad cisto ne verujem da neko dodje specijalno po tu 1 kantu,vec ona zavrsi kao i ostalo smece... ::lose::

Kod nas se iskoriscene flase od otrova "po obicaju" bacaju gde se isprazne. :zli:
Zalosno ali tako je! :nono:

Neka nek nam bude ovako,tema koja se tice svih nas i nasih buducih generacija je "prazna" a teme vezane za politiku i svadje cvetaju,e zemljo otvori se!!!

problem je svest nasih gradjana, a vise od toga nasih politicara. nasa vlast ne stimulise reciklazu na odgovorajauci nacin i ne promovise njene vrednosti. ono sto je neophodno jeste sto pre shvatiti da je otpad jos jedna vrsta neiskoriscene energije i da bi usvajanjem tih tehnologija napravili mnogo ciscu, a samim tim i lepsu srbiju, koja bi uz to bila energetski nezavisnija.
ali kada nemas pare i ne znas da ih pravis onda ostajes u ovakvom glibu kakvom smo mi sada.

@ zcurcic
Ispade vlada kriva baš za svaku glupost koju njeni građani urade :osmeh: . Ova vlast jeste kriva za mnoge stvari ali ako ja zavrljčim flašu kroz prozor auta ili sa balkona kriv sam samo JA. Za sve drugo napisano se slažem. Još nešto na temu svesti i savesti. Kad sam bio klinac, i tek pošao u školu, nije ni bilo reči o ekologiji, zagađenju i sl. ali sećam se da sam u ruci držao kesu od slatkiša ili maramicu i nosio po par stotina metara (jer nije bilo kanti na svakom koraku) jer me je bilo sramota da bacim na ulicu. Niti su roditelji imali vremena da me tome uče niti je bilo reči u školi ili TV-u, jednostavno sam osećao da tako treba da radim. Kakav je mentalni sklop čoveka koji svoje smeće jednostavno baci gde mu je volja nemam pojma.

@Nebojsa na zalost vise je vlast kriva nego pojedinac,vlast nam je dozvolila traktore na kojima ne radi instalacija,e sad kad je dosao novi zakon svima je stani,pani...Isto tako znam da se covek ponasa u skladu sa okolinom.Primer jedan najbanalniji ako si u nekoj kafani sa tipicnim WC-om onda je bas fora sarati po i oko cucavca,a kad si u nekom otmenom restoranu trudis se da i daska ostane cista kao sto je i bila,zar ne ??

Nazad
Vrh